Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTI U vrijeme sve veće energetske krize Zagorci razmišljaju i o uštedama

Mališani će se iz 12 škola jeftinije i kvalitetnije grijati

08.12.2008.
u 18:17

Prije dvije godine Krapinsko-zagorska županija u suradnji s tvrtkom HEP ESCO počela je provoditi projekt energetske učinkovitosti u 12 osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Svrha je projekta bio da se u osam osnovnih škola te u Strukovnom i umjetničkom učilištu u Zaboku postojeće grijanje na skupo loživo ulje zamijeni grijanjem na plin. U Područnoj školi Petruševec grijanje na drva mijenja se u grijanje na plin, a u OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu i u OŠ Oroslavje obavljena je zamjena vanjske stolarije te su ugrađeni termostatski ventili. Danas je cijeli projekt vrijedan otprilike osam milijuna kuna predstavljen na prigodnoj konferenciji za novinare u Klanjcu.

Počeli na vrijeme
Zagorska županica Sonja Borovčak i dožupan za društvene djelatnosti Davor Gredičak rekli su kako Županija mnogo radi kako bi se podigla razina obrazovanja u Zagorju. U vrijeme energetske krize Zagorci su počeli na vrijeme i pokazali kako se u ovim kriznim vremenima treba ponašati s energijom.

Cijeli projekt potpuno će se isplatiti u osam godina, a troškovi koje će podnijeti Županija isplatit će se već za osam godina uštedom na grijanju. Županija će nastaviti dalje s projektom, a jedna od sljedećih mjera bit će i uvođenje ekološki prihvatljivijih energenata i u zagorske područne škole gdje se djeca još griju na drva i ugljen. Za izmjenu više od četrdeset godina stare stolarije u Klanjcu utrošeno je nešto više od 600.000 kuna. Nova stolarija je od aluminija na ulazu u školu, drvena na staroj zgradi i plastična u novom dijelu škole.

Prozor pao na ulicu
Ravnateljica škole Sekica Filko i član školskog odbora Željko Kolar zahvaljujući na pomoći jer sad je djeci mnogo toplije nego prije, rekli su i kako su stari i dotrajali prozori uz velike gubitke topline bili i velika opasnost za djecu. Jedan od prozora u školi nedavno je pao na ulicu.

Ravnateljica je zahvalila i na tome što je nedavno uz pomoć Županije i područna škola dobila umjesto zemljanih nove podove, a ovih dana u toj je područnoj školi asfaltirano i sportsko igralište. Županica je najavila kako se ni u idućoj godini neće odustati od zacrtanih investicija, no zbog štednje malo će se usporiti.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije