Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijele i dividendu

Malim serijama namještaja Tvin osvaja nove europske kupce

tvin
Dragutin Šantoši
13.10.2010.
u 23:30

U 9 mjeseci na strana tržišta 'Tvin' izvezao namještaj vrijedan 130 milijuna kuna ili 95 posto proizvodnje.

VIROVITICA - Kada je, prije dvije godine, virovitički 'Tvin', najuspješnije i najveće hrvatsko poduzeće u drvnoj industriji, pogodila recesija, uprava i radnici nisu stajali skrštenih ruku.

Izrađene su stručne procijene i doneseni programi restruktuiranja proizvodnje koji su, u početku, pokazivali da za trećinu zaposlenika neće biti dovoljno posla. Narudžbe za namještaj su pale, ulazni troškovi su rasli, pa je recesija ozbiljno uzdrmala virovitičke drvoprerađivače koji nisu gubili nadu.

U zajedništvu su smogli snagu za oštre rezove, 'stegnuli su kaiš', štedeći i na plaćama, a proizvodnju prilagodili potrebama tržišta.

Tečajne razlike izvoznicima odnijele 8 milijuna kuna

- Suvremena tehnologija i kadrovi koje imamo omogučili su nam brzo prilagođavanje na tržištu, pa očekujemo da ćemo se, do kraja godine, približiti realizaciji prihoda od 193 milijuna kuna koliko smo ostvarili u 2009. godini. No, to će biti za gotovo 30 posto manje od prihoda koji smo ostvarili u 2008. godini. Manjim proizvodnim serijama i većom kvalitetom namještaja osvojili smo nove kupce i tako uposlili kapacitete koji su, u odnosu na prošlu godinu, za 15 posto manje iskorišteni. U 9 mjeseci 'Tvin' je na probirljiva tržišta: Engleske, Francuske, Njemačke, Irske, Belgije i Nizozemske, izvezao roba u vrijednosti oko 130 milijuna ili 95 posto cjelokupne proizvodnje. Na domaće tržište prodali smo namještaja u vrijednosti 15-tak milijuna kuna, kaže generalni direktor dipl. ing. Ivan Slamić ističući da su im tečajne razlike ove godine iz zarade 'izbile' oko 8 milijuna kuna.

Dioničarima isplaćena dividenda od 90 kuna po dionici

U 2008. godini 'Tvin' je ostvario dividendu u iznosu od oko 5 milijuna kuna, pa je lani oko 1800 dioničarima za svaku dionicu dobilo po 180 kuna.

U 2009. godine također je ostvaren uspješan poslovni rezultat, ali je recesija virovitičkim drvoprerađivačima prepolovila dividendu na 90 kuna po dionici.

Prošlog tjedna i posljednji dioničar je isplaćen. U upravi su zadovoljni što su i u vrijeme recesije ostvarili dividendu koja je iznad kamata na devizna sredstva. Najavljuju da će i 2010. poslovna godina, unatoč teškoćama, biti uspješna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije