Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U SUESKOM KANALU

Mali napredak s nasukanim Ever Givenom, nada je u – punom Mjesecu

Dredgers attempt to free stranded ship Ever Given, one of the world's largest container ships, in Suez Canal
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.03.2021.
u 18:42

Jučer su se s 11 teglenica začule sirene kao znak proslave, uspio se postići vidljiv napredak u pomicanju megabroda s nasipa Sueskog kanala

Prema informacijama od danas popodne, nasukanom kontejnerskom brodu Ever Given oslobođeno je kormilo, a nade da bi se njegovo odsukavanje moglo ubrzati leže u punom Mjesecu kada bi trebala nastupiti plima koja bi mogla barem malo pomaknuti brod, ako ga već ne i sasvim osloboditi.

Jučer su se s 11 teglenica začule sirene kao znak proslave, uspio se postići vidljiv napredak u pomicanju megabroda s nasipa Sueskog kanala. Iako se radilo o pomaku od dva stupnja odnosno 30 metara, barem tako ističu nadležni na Sueskom kanalu, bilo je to dovoljno za slavlje nakon što je danima propadao pokušaj za pokušajem pomicanja 220.000 tona teškog broda s teretom. Kormilo je oslobođeno kasno u petak, otkopali su ga rovokopači napravivši 18 metara dugačak rov.

Međutim, krma nije toliki problem kao pramac koji je prilično čvrsto ukopan u nasip. U operaciji odsukavanja Ever Givena koriste se različita specijalna oruđa poput usisnog rovokopača koji može ukloniti 2000 kubičnih metara materijala na sat. Slavlje je nastupilo kada se uvidjelo da je ispod broda počela teći voda, pa sada postoji slaba nada da bi ga plima za punog Mjeseca mogla podići i dodatno ga osloboditi ako ne i odsukati. Plima bi vrhunac trebala doseći danas kada će se voda podići za pola metra, pa se tada i očekuje najveći napredak. 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
Oblivion
19:11 28.03.2021.

Kako se na kraju zove brod Ever Given ili Evergreen??

MA
maki69
20:54 28.03.2021.

nitko ne zna sa samom brodu su oba natpisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije