Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZAN PLAN

Mali Lipik želi biti središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Lipik: Održana konferencija "Lipički korak u nove tehnologije - Budućnost je ovdje"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
22.01.2021.
u 23:40

Mi s projektom još nismo ni započeli, a već imamo pozitivnu reakciju poduzetnika, kaže gradonačelnik Vinko Kasana

Lipik želi postati nacionalno središte razvoja umjetne inteligencije! S tim ciljem započeo je projekt uvođenja novih tehnologija na području grada, što su prepoznali i privatni investitori. Uspostavljena je suradnja s njemačkom tvrtkom Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir u kojoj već radi osam ljudi. Glavna zadaća tvrtke DataMir je proizvodnja softvera i pružanje IT usluga. Vizija malog slavonskog grada kao centra razvoja računalne znanosti i inteligentnih alata koji reagiraju i uče kao ljudi upravo postaje stvarnost, objavili su na konferenciji za medije.

– Umjetna inteligencija donijet će goleme promjene u bliskoj budućnosti, svijet kakav danas poznajemo više neće biti isti, no ona je i sada prisutna u našem svakodnevnom životu. Umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet Europske unije, a trenutačno najtraženija zanimanja na svijetu vezana su upravo uz nju – kaže Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i idejni začetnik projekta.

U skladu s time napravljen je strateški plan razvoja od 2021. do 2027., a prvi korak koji će se napraviti ove godine jest pokretanje školovanja, odnosno osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u trajanju od šest mjeseci. Sljedeći korak koji bi trebao biti realiziran do 2023. godine predviđa adaptaciju i opremanje objekta u kojem će se pokrenuti Edukacijski centar umjetne inteligencije, što podrazumijeva pokretanje novih programa osposobljavanja, ali i srednjoškolskog smjera za zanimanje tehničar za primjenu umjetne inteligencije.

Treći i najzahtjevniji korak odnosi se na gradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije, svojevrsnog kampusa kojim bi Lipik u konačnici postao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Tako bi Lipik dobio fakultet, poduzetnički akcelerator, veliki poduzetnički inkubator te poslovno naselje koje bi gradili sami poduzetnici.

Njemački investitori ističu da su izuzetno zadovoljni uvjetima u lipičkom poduzetničkom inkubatoru. Tvrtka Libelle AG razvija softverske programe i ima nekoliko sustava svojih patenata specijaliziranih za upravljanje informacijskim sustavima koji rade s programom SAP.

– Nadamo se da ćemo naći visokokvalificirane ljude u ovom kraju i kroz dvije do tri godine zaposliti oko 20 mladih programera – poručili su iz tvrtke.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana najavio je skorašnji početak gradnje prvoga poduzetničkog inkubatora za umjetnu inteligenciju. Sredstva su osigurana iz europskih fondova za prekograničnu suradnju.

– Mi s ovim projektom još nismo ni započeli, a već imamo pozitivnu reakciju privatnih poduzetnika. Oni su prepoznali ovo područje kao bazu u kojoj će se rađati novi kadrovi koji će se baviti modernim tehnologijama. Imamo i dobru suradnju sa znanstvenim institucijama s kojima smo dogovorili dolazak niza renomiranih predavača, čime smo zatvorili cijeli mozaik što se tiče projekta – istaknuo je Kasana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije