Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI SU PRESKUPI

Malenom Tinu potrebne su terapije i pomagala kako bi se mogao razviti, a sada treba vašu pomoć

Foto: Asja Barić/Privatni album
1/6
25.08.2021.
u 15:16

Da imamo financijskih mogućnosti plaćati terapije za Tina, mjesečni troškovi iznosili bi oko 10.000 kuna, pojasnila nam je majka Asja

Maleni Tin Fodor s nepune dvije godine uvijek je nasmijan i dobro raspoložen, unatoč velikim preprekama - osim što mu je dijagnosticirana cerebralna paraliza, ima epilepsiju te je gluh. Većina pomagala koja su ovom malom borcu potrebna nisu na listi HZZO-a ili je za njih još 'premlad', zbog čega su njegovi roditelji pomoć odlučili potražiti kod građana. 

Umjesto vrtića, Tina svaki dan roditelji moraju voditi u Goljak, privatnu polikliniku te u SUVAG kako bi dobio sve potrebne terapije koje ovom djetetu od 22 mjeseca trebaju. Njegovi roditelji Asja i Daniel također su gluhi, a situaciju im dodatno otežava činjenica što je Daniel u invalidnoj mirovini jer je na radnom mjestu ostao bez šake. 

Samo privatne terapije mjesečno plaćaju oko 3.000 kuna, uzevši u obzir da na njih ide tek dva puta tjedno umjesto tri do četiri puta koliko je potrebno. Osim toga, većinu pomagala koja su mu potrebna roditelji ne mogu dobiti besplatno jer ona nisu na listi HZZO-a, a specijalna kolica koja bi pomogla njegovoj maloj kralježnici moći će dobiti tek kad navrši tri godine života. Stjerani u kut, roditelji su na nagovor prijatelja odlučili pokrenuti humanitarnu akciju. 

- Da imamo financijskih mogućnosti plaćati terapije za Tina, mjesečni troškovi iznosili bi oko 10.000 kuna, pojasnila nam je majka Asja. 

Jer to nisu samo fizikalne terapije i logoped, maleni Tin kako bi se razvio treba ići i na terapijsko plivanje i terapijsko jahanje, radnu terapiju, terapiju senzorne integracije, edukacijsku rehabilitaciju, terapijsko hranjenje… Raznorazne vježbe koje u kombinaciji s pomagalima nisu financijski izdržive.

- Naš radni dan se sastoji od hranjenja, odlaska na terapiju, vježbanja kod kuće sve do navečer kad se idemo kupati i u krevet. Naš raspored je pun terapija i redovnih pregleda/kontrola. Tu i tamo odemo u šetnju po kvartu. I tako svaki radni dan. A vikendom ne idemo na terapije, ali se ne odmaramo, nego vježbamo kod kuće. U biti, za nas ne postoji vikend, godišnji odmor niti bolovanje. Kao i za sve roditelje djece s poteškoćama u razvoju, smatra Asja. 

Napredovao je, govori nam majka Asja, no puno više mu je potrebno kako bi se mogao razviti. Unatoč svim naporima roditelja, Tin još ne može govoriti ili samostalno sjediti, hodati i jesti kao i ostala djeca.

Zašto roditelji diljem Hrvatske zbog nedostatka pomoći države jedini spas vide u dobroj volji građana i nazire li se tome kraj, upitali smo HZZO, a u šturom odgovoru naveli su kako ''kontinuirano rade na unaprjeđenju opskrbe osiguranih osoba potrebnim medicinskim pomagalima te da se liste pomagala redovito proširuju sa suvremenim pomagalima nove generacije s čime se osiguranicima proširuju prava na teret obveznog zdravstvenog osiguranja''.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na ovaj problem upozorava već dugi niz godina, zbog čega je Vladi i Saboru predložila revidiranje upravo ovih kriterija. 

- Smatramo kako ortopedska pomagala moraju odgovarati stvarnim potrebama djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Ortopedska pomagala trebaju predstavljati sredstvo pomoću kojeg će se osobi na maksimalni mogući način osigurati kretanje i funkcioniranje usprkos posljedicama invaliditeta i na taj način joj omogućiti uključivanje u svakodnevni život, što samostalnije i neovisnije, kaže Anka Slonjšak

U nadi da će im pomoći, prijatelji Asje i Daniela pokrenuli su ovu humanitarnu akciju koja bi malenom Tinu omogućila sve potrebne terapije i pomagala za iduće tri godine. 

Foto: Asja Barić

- Kao i za sve roditelje koji se susreću s teškim dijagnozama kod svog djeteta bude jako teško na početku. Ali smo se brzo pribrali i odmah krenuli u borbu za Tinovu bolju budućnost. Nemamo vremena za tugu jer Tin nas treba i on mora odrastati u zdravom okruženju s predanim roditeljima koji vjeruju u njega, zaključuje Asja. 

Tinu i njegovim roditeljima možete pomoći uplatom na račun:

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR7423400093511069679

ASJA BARIĆ

OPIS PLAĆANJA: "ZA TINA"

SWIFT CODE: PBZGHR2X

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije