Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

Malenica: Zlata Đurđević dvaput je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri

Ivan Malenica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
25.03.2021.
u 14:20

I dalje ćemo ustrajati da postoji javni poziv kao procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda, kazao je Malenica

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je nakon sjednice Vlade kako se prof. Zlata Đurđević sama eliminirala iz izbora za predsjednika Vrhovnog suda iako je sama rekla da će se javiti na ponovljeni javni poziv. 

– Gospođa Đurđević dvaput je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri, prvi put prije 15 dana i jučer kada je predsjednik Republike proslijedio prijedlog s gospođom Đurđević Hrvatskom saboru. Ona je time pokazala da ne poštuje zakone Republike Hrvatske – rekao je Malenica.

Na pitanje znači li to da se Đurđević ne treba ni javljati na javni poziv, Malenica je rekao kako se ona može javljati kao i svaki drugi kandidat. Ponovio je kako je predsjednik države taj koji predlaže Saboru kandidate. 

Kazao je kako će se razmotriti hoće li se mijenjati Zakon o sudovima koji, kaže Malenica, razrađuje ustavne ovlasti predsjednika.

– I dalje ćemo ustrajati na tome da postoji javni poziv kao procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda – kazao je Malenica, prenosi Dnevnik.hr. 

Na pitanje je li definitivno da prof. Đurđević neće biti izabrana na tu dužnost, Malenica je odgovorio potvrdno.

Podsjećamo, predsjednik Zoran Milanović danas je zatražio od Državnog sudbenog vijeća da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Iz Ureda predsjednika izvijestili su da su DSV-u uputili dopis u kojemu ga obavještavaju kako Milanović neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda ni jednog od prijavljenih kandidata te predlažu žurno ponavljanje poziva budući da predsjednik „u skladu sa svojom ustavnom obvezom brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva”. 

U dopisu navode da Zakon o sudovima, na temelju kojeg postupa DSV, ni na koji način ne uređuje komunikaciju predsjednika RH s tim tijelom te da ne uređuje ni situaciju u kojoj predsjednik ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao ni institut ponavljanja javnog poziva.

Više o zahtjevu predsjednika Milanovića pročitajte OVDJE

VIDEO – Filipović: Planiram uvesti imovinske kartice pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća

 

 

Komentara 17

ZV
Zvjerko
14:32 25.03.2021.

Premijer i Vlada niti po Ustavu niti po zakonima ne smiju sudjelovati u izboru za Predsjednika Vrhovnog suda. E, sad se treba zapitati tko krši zakone ako Vlada kaže da neće podržati nekog kandidata?

IM
imamohrvatsku
14:34 25.03.2021.

Šteta! Da se nije "kompromitirala" HDZ bi sigurno glasovao za nju. Tim više što Kessa "nije njihov kandidat" pa bi izbor između njega i nje bio jednostavan. Ovako sada jadnima ne preostaje drugo nego glasovati za Kessu kojega su, usput rečeno, oni i pozvali da se javi na poziv, vjerojatno zbog toga da glasuju protiv njega. Ali ja se ne bojim jer za predsjednika VS-a ne glasuje hdz već po ustavu Hrvatski Sabor pa mi nije jasno zašto gospodin Plenković najavljuje da je HDZ neće podržati kad oni o tome ni ne odlučuju. Zna li gospodin Plenković nešto više o ustavu od mene?

GR
Gruntovčan
14:25 25.03.2021.

"ŠEKS: Kakav drugi način?! Kako bi uopće vladao s takvim teretom prošlosti? Znaš i sam da je povijest HDZ-a povijest zločina. To je jedan deponij užasa. U trideset godina uništili smo sve što se uništiti može, smlavili smo ovu zemlju, i ekonomski, i politički, i moralno. Fino ti je onaj Olujić objasnio kako smo razjebali pravosuđe, a isto je i sa svime drugim… " satirički tekst Viktora Ivančića, no gdje je tu satira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije