Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do Beča 20 km

Male i velike zanimljivosti Karlovca i njegove okolice

Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.02.2018.
u 13:03

Jeste li znali da je Karlovac od Beča udaljen svega 20 kilometara, a od od Rima nepunih 30 km?

Pivarstvo u Karlovcu ima dugu tradiciju, još iz 1854. Tada je proizvodnju piva u naselju Dubova, nedaleko prirodnog izvora pitke vode kojim se Karlovčani služe i danas, prvu proizvodnju piva pokrenuo barun Nikola Vranyczany. Prvi pogon za proizvodnju piva zvao se Perhovo.  Moderna proizvodnja piva počela je 1960. godine i traje do danas. U Karlovcu se sve aktualniji maleni privatni pogoni za proizvodnju piva, koji koriste stare, tradicijske recepte u proizvodnji. Tzv. craft pive, prizvedene u Karlovcu, nude se u većini lokalnih gostionica i kafića. 

Vjerovali ili ne, do Beča samo 20 kilometara!

Jeste li znali da je Karlovac od Beča udaljen svega 20 kilometara, a od od Rima nepunih 30 km?  Riječ je, naravno, o mjestašcima uz staru riječku cestu, koja od Karlovca vodi preko Duge Rese do Senja. U Rimu se, recimo, može predahnuti i nešto pojesti u restoranu istoga imena. 

10.000 hodočasnika

posjetilo je lani svetište sv. Josipa na Dubovcu samo u prvoj polovici godine. Vjernici dolaze iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a za hodočasnike se organizira i razgled grada

Gradsko kazalište u zgradi koja se gradila novcem građana za pjevačko društvo Zora 

Zanimljiv je podatak da se karlovačko Gradsko kazalište zove po prvom hrvatskom pjevačkom društvu Zora koje je osnovano u Karlovcu i djeluje i danas. Kako bi pjevačko društvo imalo dostojanstvenu zgradu, na njihovu inicijativu, novcem građana, te rukama karlovačkih obrtnika i graditelja, a po nacrtima Gjure Carneluttija, 1892. godine nastala je zgrada u stilu neorenesansne arhitekture koja se odlično uklopila u park koji je okružuje. Građevina je dobila naziv Zorin dom, a kasnije se u zgradi počela razvijati i kazališna aktivnost. Osim što se kazalište može podičiti prekrasnom zgradom,  na čast im je i profesionalni rad, nagrađivane predstave, odgojni rad s djecom i organizacija niza manifestacija u gradu.

Indijanski totem podsjeća na Winnetoua

Jedna od lokacija za snimanje poznatog vesterna Winnetou, šezdesetih godina prošlog stoljeća, bila je na području Slunja. O tome još svjedoči veliki indijanski totem na jednom imanju u Rastokama, koji je bio kulisa prilikom snimanja filma.

Karlovac: Oko dvije tisuće građana Novu godinu dočekalo uz koncert Nene Belana:

Karlovac
1/10

Komentara 1

NI
nirovad
10:37 10.02.2018.

Beč i Rim su na cesti prema Rijeci a ne prema Senju, tj nalaze se na cesti Karolini a ne Jozefini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije