Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mala Mihaela nije izdržala, nakupilo se previše otrova

Autori: Sonja Hoffman, Danica Plantak
23.06.2009.
u 11:48

Mihaela Žmuk (11) iz Lužana Biškupečkog nedaleko od Varaždina, na koju je prije 10 dana pao 100 kilograma težak gol i kojoj je zbog ozljeda u KB-u Merkur u Zagrebu 16. lipnja presađena jetra, umrla je u noći na utorak.

Presudna tri dana
U ravnateljstvu bolnice tvrde da su kirurzi transplantaciju obavili besprijekorno. Presudilo je to što je pacijentica bez jetre bila puna tri dana. Naime, tvrde u ravnateljstvu, u organizmu se nakupilo previše otrova, a jetra 36-godišnjaka pristigla iz Njemačke preko Eurotransplanta očito nije bila dovoljno kvalitetna da ga očisti.

Liječnici maloj Mihaeli sedam sati presađivali jetra njemačkog donora

Na 12-godišnjakinju pao gol, život joj mogu spasiti donirana jetra

Nakupljeni toksini, objašnjavaju u bolnici, na kraju su izazvali edem mozga od kojega je djevojčica i preminula.
– Naša bolnica izvela je više od 330 transplantacija jetre, a 85 posto pacijenata preživjelo je prvu godinu nakon zahvata – rekao je ravnatelj Merkura dr. Željko Vidas.

Vijest o smrti djevojčice u medijima je vidio i prof. dr. Stipe Batinica, specijalist za transplantacije jetre u djece u KBC-u Zagreb. Ističe, da medicinske detalje slučaja ne zna jer nitko iz Merkura nije s njim kontaktirao i dodaje da dijete nije čovjek u malom i da dječji organizam ima drukčiju fiziopatologiju te da se zato dječja kirurgija odvojila od opće.
– Čudim se što dijete nije operirano na specijaliziranom dječjem odjelu – rekao je prof. Batinica

Ne puštajte djecu samu!
Mihaelin otac Josip kazao je da su im liječnici rekli da je Mihaeli natekao mozak i da krv više nije mogla kolati. Od varaždinske policije nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor o mogućoj odgovornosti za tu tragediju, već da su izvješće proslijedili varaždinskom Općinskom državnom odvjetništvu koje je to zaprimilo neposredno prije našeg poziva.

Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec, na čijem se području nalazi igralište na kojem je stradala nesretna Mihaela, kazao je da su to igralište napravili sami mještani te da čak ni zemljište nije općinsko. – Bez obzira na to, mi smo taj gol učvrstili, a roditeljima djevojčice financijski pomažemo – rekao je Kaniški. Savjetuje građanima neka djecu ne puštaju samu na igrališta.


Kronologija

13. lipnja
U predvečerje vratnica je poklopila Mihaelu i nanijela joj teške ozljede
14. lipnja
Rano ujutro iz varaždinske bolnice Mihaela je prevezena u KB Merkur
15. lipnja
Nakon što joj je jetra izvađena, Mihaela je čekala davatelja jetre
16. lipnja
Tim KB-a Merkur presadio je djevojčici jetru koja je stigla iz Njemačke
23. lipnja
Mihaela je umrla u bolnici Merkur zbog edema mozga


Obožavala je igrati nogomet

Mihaela je bila veselo i inteligentno dijete sa sklonošću za sport, a obožavala je nogomet, pričaju mještani. Završila je peti razred OŠ u Gornjem Knegincu, a njezin mladi život prekinula je metalna vratnica koja ju je poklopila kada se tijekom igre o nju objesila rukama. Pomoć su pozvala i djeca koja su s nje podigla tešku vratnicu, a uz nju je do dolaska Hitne pomoći bila i neutješna majka Draženka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije