Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE PRIVLAČNIJA

Mala država koja je nekada pripadala SSSR-u sada je hit-destinacija

Gruzija
Foto: Getty Images
1/5
04.09.2019.
u 13:18

Do 2025. godine, prema vladinim dokumentima, plan im je privući više turista iz EU, Sjeverne Amerike, s Bliskog istoka i iz Azije

Gruzija je pripadala Sovjetskom Savezu i ruski utjecaj oduvijek je u toj zemlji snažan. Ovo je vrlo fascinantna zemlja lijepih krajolika, drevne kulture, crkava, samostana usječenih u stijene, izvanrednih plesova i glazbe te odličnih jela, vina i čaja. S vremenom postaje omiljena destinacija brojnih turista iz cijelog svijeta.

Broj turističkih posjeta Gruziji s nekoliko stotina tisuća godišnje narastao je na gotovo 6,5 milijuna u posljednjih 20 godina. Razlog tome su goleme političke promjene i kampanja vlade ove zemlje da Gruzija postane top-destinacija u svijetu.

U posljednja dva desetljeća ekonomija zemlje neprestano je rasla za oko 4,5% godišnje, čak i uslijed turbulencija globalne financijske krize, napetosti s Rusijom 2008. i pada cijena roba. Istodobno se siromaštvo prepolovilo s 32,5% u 2006. na 16,3% u 2017. Turizam je veliki dio te priče koji čini 7,5% rasta BDP-a zemlje u 2018. godini.

Do 2025. godine, prema vladinim dokumentima, plan im je privući više turista iz EU, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije, ali i povećati prosječnu potrošnju gostiju s trenutačnih 328 dolara unutar pet dana na 600 dolara tjedno.

Foto: Getty Images

Riješili i problem engleskog jezika

Od studenoga uvode Ryanairove zračne linije iz Milana, Bologne, Marseillea i Kölna.

Nadalje, veliki problem u Gruziji bio je engleski jezik. Naime, uglavnom su samo mladi znali engleski. No, kako Gruzija ulaže u turizam, i ovdje su našli rješenje. Godine 2011. privukli su čak 1500 stranih profesora engleskog. Svaki profesor od države je dobio besplatan smještaj i dodatni financijski stimulans od 275 dolara mjesečno. Gruzija je sada na 45. mjestu u svijetu po poznavanju engleskog jezika.

Također, jedan od najjednostavnijih načina da se potakne turiste da dođu u zemlju jest otvoriti granice. Građani iz gotovo 100 zemalja sada mogu posjetiti Gruziju bez ikakvih viza, piše Quartzy.

Od ranih godina neovisnosti 1990-ih, Svjetska banka izdvojila je više od 2,4 milijarde dolara za podršku rasta Gruzije i njezine turističke industrije koja se tek razvija. To je uključivalo pomoć u razvoju lokalnih turističkih središta, uspostavljanje sustava zaštićenih područja, obnovu kulturnih dobara i gradskih središta te financiranje razvoja turističkog poslovanja.

Video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 3

SV
Svarogov
16:46 04.09.2019.

Gruzija ( Grusija , Gornja Rus ) .

Avatar mason
mason
18:15 04.09.2019.

Svima ide boje otkako nisu sa rusima. Rusi su ka kuga samo sire zlo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije