Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U MAKEDONIJI

Parlament izglasao Sjevernu Makedoniju; Oporba: Ovo je izdaja!

Zaev
Foto: Reuters/Pixsell
12.01.2019.
u 22:07

Ime Sjeverna Makedonija počet će se koristiti kad sporazum ratificira grčki parlament

Nakon što je makedonski parlament u petak izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom u lipnju prošle godine, okončava se, s makedonske strane, 27-godišnji spor između dviju država i otvaraju se vrata Makedoniji prema članstvu u NATO-u i EU. Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Dok preostali predstavnici opozicijske stranke VMRO-DPMNE nisu prisustvovali glasovanju, dio njih istupio je iz stranke i priklonio se politici vladajuće Socijaldemokratske stranke premijera Zorana Zaeva kad je riječ o promjeni imena.

EU podržao odluku

Sljedeći potez treba povući grčki premijer Alexis Tsipras koji je čestitao svome makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. Naime, promjena imena stupit će na snagu tek kada grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su potpisali premijeri Zaev i Tsipras. Iako mu je potrebna tek natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor, samo 153 od 300 zastupnika. Problem mu stvara i njegov saveznik Panos Kammenos, ministar obrane i predsjednik suverenističke stranke Nezavisni Grci, koji je zaprijetio ostavkom.

VIDEO Trenutak kada je makedonski parlament ratificirao novo ime države

Ivo Kotevski, glasnogovornik VMRO-DPMNE-a, ne vidi razloge da grčki parlament ne ratificira sporazum.

– Kao stranka, ne želimo komentirati političke događaje u Grčkoj. Ali, ovaj dogovor isključivo je štetan za Makedoniju, stoga ne vidim razloga da Grčka ne podrži promjenu imena Republike Makedonije – kazao je Kotevski odbacujući bilo kakvu mogućnost suradnje s grčkim nacionalistima koji se protive ratifikaciji jer se ne želi miješati u unutarnju politiku bilo koje zemlje. Odluku makedonskog Sobranja pozdravili su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn. I dok makedonski premijer Zoran Zaev poručuje da će promjena imena “otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi” i članstvu u Sjevernoatlantskom savezu napominjući da će “makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju iste i zaštićene dok će državljanstvo biti “makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije”, VMRO-DPMNE traži prijevremene parlamentarne izbore.

 – Zaev nije samo pogazio volju građana Makedonije već i povijest zemlje, kulturu, identitet i sve ono što su nam naši očevi i djedovi ostavili. Smatramo da je jedini u ovom trenutku koji odlučuje o promjeni imena Makedonije narod. Zbog toga se zalažemo za što prije raspisivanje parlamentarnih izbora na kojima bi se narod izjasnio o tom pitanju – kazao je za Večernji list Ivo Kotevski, glasnogovornik VMRO-DPMNE-a, ističući kako bi tim izborima narod dobio mogućnost da pokaže kakvu Makedoniju želi, želi li Sjevernu Makedoniju, koju je nametnuo Zoran Zaev, Makedoniju koja je ponižena, posramljena, koja je na vrhu liste korumpiranosti, ili Makedoniju koja je poštovana i napredna.

Nema dogovora sa Zaevom

– Nije istina da imamo prešutni dogovor sa Zaevom o ustavnim promjenama s obzirom na to da su neki bivši zastupnici VMRO-DPMNE-a glasovali za ustavne promjene. Naš je stav jasan i nikada ni javno ni prešutno nećemo podržati izdaju Makedonije i makedonskog naroda – kazao je Kotevski obećavši da će, dođu li na vlast, pokušati napraviti sve kako bi ispravili nepravdu koja je učinjena Makedoniji i makedonskom narodu.

– Za ponovnu promjenu imena Makedonije i Ustava potrebno je 2/3 glasova i to nije tako jednostavno. Tako da ako i osvojimo više od 50% glasova, opet nećemo imati potrebnu većinu da ponovno vratimo ime Makedonija. Ali, dođemo li ponovno na vlast, učinit ćemo sve da Makedoncima vratimo ponos i dostojanstvo – uvjerava Kotevski.

Iako je pred Makedonijom još dug i neizvjestan put prema članstvu u NATO-u i EU te je sve još u rukama grčkog parlamenta koji treba ratificirati sporazum, veleposlanik SAD-a u Skoplju Jess Baily ponaša se kao da je stvar završena rekavši kako “nestrpljivo čekamo poželjeti dobrodošlicu Republici Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a i nastaviti naše čvrsto partnerstvo u unapređenju stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji”.

POGLEDAJTE VIDEO - Uspon i pad Angele Merkel

Ključne riječi

Komentara 80

ST
stomiovotreba
21:31 11.01.2019.

Grci "najpametniji narod na ovim prostorima"? Je li tko vidio na sto lici Skopje? Ha, ha, ha...

AA
aabbcc
22:37 11.01.2019.

Sada bar znamo gdje je Sjever na Balkanu : )

ST
steve
22:21 11.01.2019.

Ne znam sto ce time dobiti, ali Grcka je priznala Jugoslaviju, a republike su bile vec kao drzave koje su cinile federaciju. Nisu trebali to prihvatiti, trebali su cekati i biti cvrsti u svom stavu. Zna se zasto je Egejskaka makedonija pripojena Grckoj, grci bez nje bi imali dorucak mjesan s kamenom. j

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije