Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO

Majke Srebrenice s Grabar-Kitarović, za njih je i dalje 'kraljica Balkana'

Kolinda Grabar Kitarović i Majke Srebrenice
Foto: Fena
1/4
17.01.2018.
u 16:50

Srebreničke majke sastale su se s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu u sklopu njezina službenog posjeta Bosni i Hercegovini

Predstavnice udruge "Majke Srebrenice" odale su u srijedu priznanje hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za potporu koju im je pružala istaknuvši kako među njima nema nikakvih nesporazuma te kako je ona za njih i dalje "kraljica Balkana" kako su je titulirali kada je 2015. posjetila memorijalni kompleks u Potočarima obilježavajući dvadesetu obljetnicu srpskog genocida nad srebreničkim Bošnjacima. 

Srebreničke majke sastale su se s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu u sklopu njezina službenog posjeta Bosni i Hercegovini a taj susret uslijedio je nakon polemika izazvanih različitim interpretacijama predsjedničinih ocjena o opasnosti od islamskog radikalizma u toj zemlji.

Iz udruge "Majke Srebrenice" zbog toga su na adresu hrvatske predsjednice u rujnu prošle godine uputili otvoreno pismo u kojemu su joj predbacili kako preuveličava tu opasnost a BiH predstavlja utočištem terorista.

"Danas smo o tome malo razgovarali. Kada osjetimo da nas netko uvrijedi onda to i kažemo", kazala je novinarima predsjednica udruge "Majke Srebrenice Munira Subašić dodajući kako je zapravo taj nesporazum "bio riješen i ranije".

"Zamjerili smo joj ali nismo se naljutili", pojasnila je Subašić

Kazala je kako je Grabar-Kitarović kao jedina predsjednica neke države u regiji "bila i ostala kraljica Balkana".

"Bili smo joj zahvalni kada je 2015. došla u Potočare i tamo izgovorila pravu riječ odnosno kazala da se tamo dogodio genocid", kazala je Subašić.

Podsjetla je kako je u Srebrenici 1995. bilo i ubijenih Hrvata pa udruge koje okupljaju članove obitelji žrtva tamo stoga žele napraviti kapelu kako bi se i katolici mogli pomoliti.

Razgovarali su i o konferenciji planiranoj 2018. sa studentima šest država s područja bivše Jugoslavije na kojoj bi se razgovaralo o srebreničkom genocidu a a hrvatska je predsjednice, kazala je Subašić, obećala biti jednim od pokroviteljem skupa.

Stanje u Bosni i Hercegovini mora se što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljidi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju, kazao je u srijedu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodajući kako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u biH. 

Hrvatska se predsjednica s kardinalom Puljićem sastala u sklopu njezina službenog posjeta BiH a on je nakon toga novinarima kazao kako mu je drago da je Grabar-Kitarović nakon dvije godine ponovo došla u Sarajevu.

"Vjerujem da će ona ovime stvoriti ozračje suradnje i razumijevanja", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Pojasnio je kako je prenio informacije o stanju Katoličke crkve u BiH a time i Hrvata koji su većinom katolici.

"Vjerujem da će se i u BiH ove godine pristupiti razumijevanju i stvaranju sigurnosti koja će zaustaviti iseljavanje", kazao je kardinal Puljić. Upozorio je kako u nesigurnom okruženju nitko ne želi živjeti i stoga je potrebno što prije stabilizirati stanje u BiH.

"Ovu zemlju treba voljeti i za nju se boriti no ne možemo je izgrađivati ako će se netko u njoj smatrati privilegiranim. Mi ovdje živimo i želimo opstati", rekao je vrhbosanski nadbiskup nakon susreta s hrvatskom predsjednicom.

Grabar-Kitarović posjet BiH nastavlja u četvrtak kada će boraviti u Novoj Biloj, Vitezu, Žepču i Usor.

 

Pogledajte i galeriju: 22. obljetnica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Kolinda Grabar Kitarović i Majke Srebrenice
1/9

Komentara 93

MO
mobitel20
16:58 17.01.2018.

Kolinda je kraljica Hrvatske, hehehe...a drugi neka je zovu kako god hoce. Ove zene su ipak casnije od gomile nezahvalnih besramnih velikobosnjackih ultranacionalista pr3dvodjenih SDA , DF i onim pseudogradjanskim Suljaga-Reuf vilajetom. Ravnoprqvnost Hrvata je pocetak i kraj svega. Kada velikobosnjaci provare notornu cinjenicu da nema Bosne nego ima BiH kao visenacionalne zajednice, onda se tek mogu graditi odnosi. Do tada, blokada i bojkot besramnih velikobosnjaka !

FO
FONZA
17:43 17.01.2018.

Velika je razlika Bosnjaka iz istocne Bosne (Podrinja) - koji su prozivjeli pakao , od Guzovana oko Zenice i srednje Bosne - koji rata nisu omirisali (osim sto su napadali Hrvate po srednjoj Bosni)... Sada ti zenicki- guzovani huskaju Bosnjakejake iz Podrinja , Posavine , Bihaca i drugih krajeva - na Hrvate..... Nisu ove jadne zene iz Srebrenice glupe da ne shvacaju sta je se desilo u BiH 1992-1995......a za razliku od ovih politickih smradova iz SDA i SBB - one ne kalkuliraju s nicim....one su ionako sve izgubile.....

SO
SoloHan
17:05 17.01.2018.

Sad će predstavnici jedne nacionalne manjine koja kotrlja po pozornici kolo koje je vlasništvo čovjeka koji se zove Žika, navalit komentirat nešto što ih se ne tiče

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije