Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iza rešetaka

Majka ide 9 mjeseci u zatvor jer nije plaćala alimentaciju za djecu

samohrani otac
Filip Brala/PIXSELL
20.04.2010.
u 20:30

Ni ja ni sadašnji suprug ne radimo i živimo od 2000 kuna rodiljske naknade, nemam od čega plaćati, kazala je majka.

Zbog neplaćanja alimentacije za svoje dvoje malodobne djece od 11 i 9 godina, za nekoliko dana Općinski sud u Zadru poslat će na devet mjeseci u zatvor 29-godišnju Zadranku. Ona je od svog 40-godišnjeg supruga, s kojim su ostala djeca, otišla 2003. Sudski postupak pokrenut je 2006., a zbog neplaćanja alimentacije uvjetno je osuđena 2008. No, alimentaciju, unatoč obećanjima, nije plaćala pa joj je sredinom prošle godine uvjetna osuda opozvana, a prije nekoliko mjeseci presuda je postala i pravomoćna te će potpisom suca izvršenja Županijskog suda u Zadru za nekoliko dana biti poslana na odsluženje kazne. Djeci nije platila ukupno 11.700 kuna do prve presude iz 2008., ali ni alimentaciju nakon te presude, a sudu je sve pravdala tvrdnjom da je nezaposlena i da nema novca. Sa Zadrankom koja se u međuvremenu preudala i rodila još dvoje djece razgovarali smo telefonski.

Prvi put čuje za presudu

– Žao mi je što sam ostavila djecu, no jednostavno više nisam htjela da slušaju i gledaju svakodnevne svađe mene i bivšeg supruga. Meni je Centar za socijalnu skrb dopustio da djecu viđam nedjeljom, no bivši mi suprug nije dopuštao da budem nasamo s djecom. Tada sam se zainatila i sve da sam i imala novca, ne bih mu htjela plaćati alimentaciju. Potom sam se preudala i rodila još dvoje djece, ali ni ja ni suprug ne radimo i živimo samo od 2000 kuna rodiljske naknade i nemam od čega plaćati alimentaciju. Nikakvu presudu nisam dobila i prvi put čujem da ću ići u zatvor – rekla je. Razgovarali smo i s njezinim bivšim suprugom koji nam je rekao kako on nije tužio svoju bivšu suprugu i tražio njezino pritvaranje, već da je to učinio Centar.

– U Centru za socijalnu skrb znaju da je ostavila djecu i da ne plaća. Djecu je zanemarivala u braku, a kada smo se rastali, nije ni tražila skrbništvo. Posljednji ih je put vidjela još prije nekoliko godina, a djeca više i ne pitaju za nju – rekao je 40-godišnji Benkovčanin.

Prvi slučaj

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Marijan Bitanga potvrdio je da je presuda 29-godišnjoj Zadranki prva presuda majci na zadarskom području koja zbog neplaćanja alimentacije ide u zatvor. Očeva koji zanemaruju svoju djecu ipak je mnogo više i njih 11 s područja Zadra zbog toga ih je iza rešetaka. Na sudu je bilo ili je još u tijeku 56 sudskih procesa zbog optužbi za neplaćanje doprinosa za uzdržavanje djeteta. Od toga je 37 presuda bilo uvjetnih, a 15 oslobađajućih.

Komentara 25

ZL
Zlatko72
07:18 21.04.2010.

kako je bila dobra pa je isla jos napraviti djece a nije mogla izdrzavati niti prva 2 jadna djeca to treba u ludnicu a ne u zatvor takve majke niti po cesti nemozese vise naci njoj je samo do muskarca

ZL
Zlatko72
07:19 21.04.2010.

nemoze se reci za svaku zensku da je majka

KO
kontras
21:14 20.04.2010.

otac, majka, svejedno. alimentacija je bitnija od poreza drzavi. pa ako se za neplacanje poreza ide u zatvor, naravno da trebaju robijati ti koji duguju za alimentaciju. neka ne budu nezaposleni, neka ciste po kucama, neka rade bilo sto, trebali su razmisljati kada sui pravili djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije