Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUP UZINIĆ

Majčinstvo je junačko djelo, a majke junakinje

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
31.01.2018.
u 11:09

Zahvaljujemo vam, herojske majke, za vašu nepobjedivu ljubav!

„Uzvišenost i ljepota majčinstva nipošto nisu prevladane ili zaostale jer su duboko usađene u samu srž svake žene. Majka svojim svagdašnjim žrtvama nadilazi samu sebe, u služenju drugima otvara se spremnosti na junaštvo i dan za danom sve potpunije otkriva duboki smisao života sadržan u Isusovim riječima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom«“, piše dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za obitelj u ovogodišnjoj poruci za Dan života „Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja“.

- Čini se da je u postmodernome vremenu za odgovorno ispunjavanje majčinskoga poslanja u obitelji, Crkvi i društvu potrebno sve više snage i hrabrosti kako bi se moglo živjeti i svjedočiti uzvišenost i ljepotu majčinstva. Majčinstvo se ne doživljava kao neko junačko djelo, niti se na majke gleda kao na junakinje. Posvećivanje godina života djeci zahtijeva suosjećanje, osjetljivost i preobilnu ljubav. Zajedno sa suprugom, a ponekad, nažalost, i posve sama, žena/majka podiže novu osobu, pripremajući je da bude dio društva. Čineći to s ljubavlju i predanjem te pouzdanjem u Božju providnost majke na taj način svijet čine boljim mjestom – piše biskup Uzinić, citirajući majkama papu Ivana Pavla II.: »Zahvaljujemo vam, herojske majke, za vašu nepobjedivu ljubav!

Zahvaljujemo vam za neustrašivo povjerenje u Boga i njegovu ljubav. Zahvaljujemo vam za žrtvu vašega života...«.

- Zahvalu valja izreći i svim onim ženama koje, ne mogavši ostvariti biološko majčinstvo, svoje majčinsko poslanje ispunjavaju na druge načine, primjerice udomljavanjem ili posvojenjem djece, humanitarnim i volonterskim radom te duhovnim majčinstvom – piše biskup Uzinić i dodaje kako majka ne može isključivo svojim snagama i sredstvima odgovoriti na rastuće izazove majčinstva.

- Među izazovima s kojima su roditelji u posljednje vrijeme suočeni sve je naglašenija ideološka i kulturna kolonizacija, o čemu je višekratno govorio i papa Franjo. On ukazuje na tri pokazatelja kulturološke i ideološke kolonizacije svojstvene svim povijesnim razdobljima: dokidanje slobode, brisanje sjećanja i indoktriniranje mladih. Pritom je naglasio jedinstvenu ulogu ženâ u čuvanju sjećanja, povijesnih korijena i vjere, te njihovu snagu i sposobnost oduprijeti se kulturološkoj kolonizaciji – piše mons. Uzinić, dodajući da se snaga žene i majke u odupiranju kulturološkoj kolonizaciji ponajprije se očituje u odgojnoj ulozi majke te da kulturološka kolonizacija koristi sve raspoložive medijske kanale i preko različitih ekrana »nepozvana« i prodorno ulazi u obiteljske domove, u umove i duše djece.

- Roditeljska odgojna zadaća podrazumijeva i spremnost oca i majke da trajno rade na sebi i uče, odnosno da budu poučljivi kako bi kompetentno mogli poučavati svoju djecu. Nažalost, u suvremenim obiteljima, gdje bi se trebalo odvijati prvo učenje, sve se teže događa transgeneracijski prijenos i razvijanje kreposti, znanja i vještina svojstvenih roditeljstvu. U odgojno-obrazovnom sustavu to se također ne događa, pa mnoge roditeljstvo zatekne nespremne te dolazi do različitih nesnalaženja koja mogu imati, i često imaju, štetne posljedice. Žurno je potrebno unijeti odgovarajuće sadržaje u sustav odgoja i obrazovanja, a potom i razvijati programe koji će dodatno osposobljavati i osnaživati mlade ljude za preuzimanje roditeljskih uloga i obveza – piše mons. Uzinić, dodajući da je od ključne je važnosti i da roditelji, usprkos teškoćama, sačuvaju radost u roditeljstvu i odgoju, a djeci svakodnevno izražavaju ljubav i nježnost.

- Sačuvati radost majčinstva neprocjenjivo je bogatstvo za buduće naraštaje, ali i izazov u kojemu majke trebaju pomoć da ne dopuste da im išta oduzme »duboku radost majčinstva« piše papa Franjo u Amoris laetitia. U konačnici, roditelji trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da se ne predaju malodušju i pod teretom borbe za preživljavanje postupno pokleknu, a njihova djeca da ne postanu takozvana »nevidljiva djeca« koja, iako imaju roditelje, doživljavaju da ih roditelji ne vide – poručuje biskup Uzinić.

Komentara 4

VI
vidum
15:46 31.01.2018.

Dragi biskupe, priča ti je jako prozirna. Nećeš ih na taj način navuć da više rađaju.

KO
konoplja
12:36 31.01.2018.

Zašto je za katoličku Crkvu u Hrvatskoj žena drugotna? To je jasan stav Crkve koji svakodnevno propagiraju! Bog vas se srami što ste učinili od Crkve u Hrvatskoj, leglo pedofilije, korupcije, mržnje i laži! Svaka čast poštenim svećenicima koji žive vjeru, ali ovi poput Stojića,Košića,Bozanića, Miklenića su pravo zlo i oni vam ruše ugled među građanima!

NO
nogogaz
11:19 31.01.2018.

nađi sebi jednu ženu i prestani sanjat o majci! osamostali se i poštuj majku ali nemoj pretjerivat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije