Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodni dopis

Majci bolesnog dječaka uskratili pravo na njegu?!

24.06.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 171. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Milanka Opacic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.09.2014.
u 15:45

Centar za socijalnu skrb nastavu je ograničio na triput tjedno po dva sata ili majka gubi status roditelja njegovatelja

U tjednu uoči početka školske godine neugodni dopis nadležnog Centra za socijalnu skrb zatekao je M. B., majku 14-godišnjeg B. B. koji boluje od propionske acidemije i pohađa nastavu u jednoj od ustanova za školovanje i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju.

Pogrešno tumačenje

– Po tom bi rješenju naš sin mogao samo triput tjedno po dva sata pohađati nastavu, u protivnom majka gubi status roditelja njegovatelja – govori dječakov otac.

Naime, pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja nepokretnog djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom, koje je ovisno o pomoći i njezi te medicinsko-tehničkom tretmanu. Status roditelja njegovatelja roditelju se priznaje kada dijete boravi manje od četiri sata dnevno u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, a iznimno ako roditelj pomaže djetetu za vrijeme boravka u ustanovi. To znači da roditelj dijete vodi na WC, pomaže mu pri hranjenju, presvlačenju i sl., a u ustanovi procjenjuju je li opravdana prisutnost roditelja.

Međutim, u ovom je slučaju došlo do krivog tumačenja odredbi Zakona o socijalnoj skrbi, upozoravaju u Ministarstvu. Naime, status roditelja njegovatelja ili njegovatelja ne može se priznati roditelju ili drugoj osobi ako je djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom osigurana usluga smještaja, organiziranog stanovanja, poludnevnog ili cjelodnevnog boravka. Znači, priznato pravo na boravak zapreka je za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja. – Iz dopisa proizlazi da je usluga poludnevnog boravka dijelom priznata zbog školovanja u ustanovi socijalne skrbi, što je u suprotnosti s odredbom zakona koja govori da se istom uslugom (poludnevnim ili cjelodnevnim boravkom) korisniku osigurava prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, čuvanje itd... U usluge boravka ne spada školovanje – navodi Ana Butković, načelnica sektora za podršku ustanovama i drugim pružateljima socijalnih usluga.

Školovanje kao i drugima

Objašnjava da se kod utvrđivanja prava na boravak treba utvrditi je li ono potrebno radi školovanja ili navedenih potreba. Ako je radi školovanja, Centar za socijalnu skrb treba utvrditi prestanak usluge boravka te provesti postupak priznavanja usluge na psihosocijalnu podršku, koja podrazumijeva rehabilitaciju koja potiče razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina korisnika, a priznaje se djetetu s teškoćama u razvoju.

Ovako bi se djetetu omogućilo školovanje kao i sve druge usluge radi njegove psihosocijalne rehabilitacije, a one ne bi bile zapreka za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja njegovoj majci.

>> Skrbnici će paziti na interese djece između suda i roditelja 

>> Centar će oduzeti troje djece pretučenoj ženi i suprugu

Komentara 10

DU
Deleted user
15:55 12.09.2014.

Neprecizni i nedorečeni zakoni, ako se djete školuje, a ima posebne potrebe - normalno je da mora negdje biti smješteno gdje će dobiti svu skrb Nejasno je je li zakon takav da u ovom slučaju roditelj MORA birati hoće lii se djete školovati ili će biti smješteno? Ako je tako, onda je netko u Saboru i Vladi bolestan, jer očito nije ni predvidio da postoje slučajevi gdje se treba odobriti više prava odjednom?

Avatar MK
MK
16:17 12.09.2014.

...gdje je sada ona sestra Teresa Forcades koju je Dragan Nikolic sa "HRT-a Balkans" negdje nasao? ...umjesto da ljudski zivot svodi na donirani bubreg - bolje bi joj bilo da se brine o takvim stvarima.

NL
nenad.levar
16:38 12.09.2014.

tako ej nama hrvatima sa ovoim kukurikavcima,da je potomak sdp ovca hns ovca ili srbin,sve bi bilo rjeseno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije