Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mafija prodaje film o mafiji

20.11.2008.
u 13:00

RIM – Mafiji je samo novac svet. Camorra, kako se naziva kriminalna organizacija u Napulju, krivotvorila je na DVD-u film „Gomorra“ snimljen prema istoimenoj knjizi Roberta Saviana. Knjiga i film, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Cannesu i koji je Italija kandidirala za Oscara u kategoriji stranog filma, opisuju detalje o djelovanju Camorre, a iznose i imena. Roberto Saviano pod policijskom je zaštitom jer mu je Camorra zaprijetila smrću, čak i obznanila kako će ga „dignuti u zrak“ do Božića.
Ali na filmu se može zaraditi pa je Camorra na DVD-u objavila film „Gomorra“ redatelja Mattea Garronea i prodaje ga ne samo po ulicama, nego i na kioscima u Napulju.

Krivotvorene kopije filma prodaju se po 6 eura, a na kutiji su svi podaci (od zaštite autorskih prava do drugih, dakako, krivotvorenih oznaka koje bi trebale potvrditi autentičnost proizvoda) kao da je riječ o originalnom DVD-u. Inače, verzija filma “Gomorra” bi se na DVD-u trebala pojaviti u prodaji tek 3. prosinca. Camorra očito želi zaraditi na svojoj kopiji. Bude li film ušao među pet kandidata za Oscara, prodaja će zasigurno porasti.

No, mafijaška verzija filma ima jednu zanimljivost. Naime, kada glumci govore na napuljskom dijalektu, onda se na velikim ekranima pojavljuje prijevod na talijanskom jeziku. Film koji je Camorra pripremila za tržište na DVD-u nema prijevod dijaloga na napuljskom dijalektu. Valjda su mafijaši smatrali tekst previše uvredljivim na svoj račun.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije