Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Španjolskoj

Madrid: Krajnje desni Vox nada se ulasku u vladajuću koaliciju

Vox Party Rally - Madrid
Foto: Alfa Images/ABACA/PIXSELL
1/3
04.05.2021.
u 09:34

Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) i aktualna čelnica Isabel Diaz Ayuso mogli bi udvostručiti broj zastupnika u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 posto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti. No za formiranje regionalne vlade Ayuso će se ovaj put možda trebati osloniti na krajnje desni Vox, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu.

Novi sastav regionalnog parlamenta u utorak će biti izabran u španjolskoj prijestolnici Madridu, a dio nove vlasti želi biti i krajnje desni Vox

To se glasanje stoga smatra važnim i za cijelu Španjolsku, ne samo za tu ekonomski snažnu regiju, piše agencija dpa. 

Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) i aktualna čelnica Isabel Diaz Ayuso mogli bi udvostručiti broj zastupnika u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 posto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti. 

PP je samostalno vladao Madridom posljednjih 26 godina, a od 2019. u koaliciji s desnom strankom Ciudadanos (Građani). No za formiranje regionalne vlade Ayuso će se ovaj put možda trebati osloniti na Vox, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu, a čelnica PP-ja tu je mogućnost nazvala neproblematičnom.

Potencijalna koalicija ujedinila je u drugim slučajevima razjedinjenu ljevicu koja je pozvala na masovnu izlaznost nakon žestoke kampanje. 

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez upozorio je da bi savez Narodne stranke s Voxom mogao ugroziti demokratski sustav cijele Španjolske. 

Ljevičarski Unidas Podemos, u koaliciji sa Sanchezom na nacionalnoj razini, čak je odabrao slogan „fašizam ili demokracija“.

Vox je osnovan 2014., a stranku opisuju kao krajnje desnu i populističku. Pet godina kasnije Vox po prvi put ulazi u španjolski parlament. 

U kampanji za izbore u Madridu Vox je imao plakate usmjerene protiv migranata, uz slogan „Zaštitimo Madrid, glasajte za sigurnost“. 

Stranka je zagovarala i povlačenje zakona o zaštiti žena od nasilja, tvrdeći da je diskriminatoran protiv muškaraca, te se protivila preseljenju tijela diktatora Francisca Franca iz njegovog mauzoleja na manje groblje, piše BBC. 

Ključne riječi

Komentara 1

LA
Latigo
10:40 04.05.2021.

Naprijed PP i Vox, arriba España!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije