Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI

Mađarska podnijela optužnicu protiv 98-godišnjeg nacista

laszlo csatary (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.06.2013.
u 14:56

Laszlo Csatary optužen je za mučenje i ubijanje Židova. Navodno ih je premlaćivao bičem.

Mađarski tužitelji podnijeli su optužnicu protiv 98-godišnjeg Laszla Csataryja zbog sudjelovanja u nacističkim ratnim zločinima tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi BBC. Suđenje bi trebalo početi tijekom sljedeća tri mjeseca.

Csatary je 1944. godine bio pripadnik nacističke policije u Košicama, koje su tada nosile ime Kassa, a danas se nalaze u Slovačkoj. Prema Centru Simon Wiesenthal, Csatary je odgovoran za deportaciju Židova u zloglasni logor u Auschwitzu.

Mađarske ga vlasti optužuju, djelomično kao počinitelja, a djelomično kao sudionika, za mučenje i ubijanje Židova. Prema optužnici, kao šef logora u Košicama Židove je premlaćivao vlastitim rukama i bičem. Csatary tvrdi da je bio tek posrednik između mađarskih i njemačkih službenika u Košicama te da nije bio odgovoran za ratne zločine.

Csataryja je još 1948. čehoslovački sud osudio na smrt u odsutnosti zbog mučenja Židova. Csatary je nakon rata pobjegao u Kanadu te je radio kao trgovac umjetninama u Montrealu i Torontu. Nestao je 1997. godine nakon što mu je oduzeto kanadsko državljanstvo. Uhićen je u Budimpešti u srpnju prošle godine, nakon što ga je razotkrio britanski tabloid Sun uz pomoć Centra Simon Wiesenthal.

>> Novi dokazi: Najtraženiji nacistički zločinac živi u Mađarskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije