Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava

Mađarska bi roditeljima omogućila da glasuju i za djecu

djeca
REUTERS/PIXSELL
14.05.2011.
u 09:03

Čular: Višestruko pravo glasa za one koji imaju obitelj umanjuje politička prava onih koji žive sami

Mađarska vladajuća stranka želi omogućiti roditeljima da na izborima glasuju uime svoje maloljetne djece. – Oko 20 posto našeg društva čine djeca, a o njihovim se interesima ne vodi računa. Prije 50 godina neobičnom se činila zamisao o glasovanju crnačkog stanovništva, a prije 100 bilo je čudno i pravo glasa za žene – objašnjava Jozsef Szajer, zastupnik u mađarskom parlamentu i jedan od viđenijih ljudi konzervativnog Fidesza.

Rasprave

Rasprava se vodi već nekoliko mjeseci. Tu su odredbu željeli ubaciti u Ustav, ali kada su ankete pokazale podijeljenost stanovništva, prije svega zbog brojnosti romske populacije, odlučeno je da će se to pitanje regulirati kroz zakone. Da bi se onemogućilo davanje “prevelikih” prava Romima, zakonom bi se propisalo kako roditelji mogu dati samo jedan glas za djecu, bez obzira koliko potomaka imali. Ideja nije izvorno mađarska. Temelji se na konceptu koji je još osamdesetih razradio američki demograf Paul Demeny. Stanovnici razvijenih zemalja sve su stariji, pa se i mjere koje donose vlasti sve više okreću prema toj skupini, a na štetu obrazovanja ili zdravstvene skrbi za djecu. Kao mjeru pronatalitetne politike Demeny je predložio da svaki roditelj daje pola glasa po djetetu – kako bi se izbjegle svađe ako roditelji imaju različite političke favorite. Iako Demenyjev koncept nije nigdje uveden, o tome se ozbiljno na početku ovog stoljeća razgovaralo u Njemačkoj, a upravo traje i rasprava u Japanu. Među moguće pozitivne učinke uvođenja glasanja uime djece ubraja se i veća odgovornost pri zaduživanju, ali negativan je učinak ipak vjerojatniji: bojazan da će roditelji jednostavno ubaciti više listića za stranku za koju bi i inače glasali, bez obzira na to koliko će ona voditi računa o budućim naraštajima.

Jednakost

Stručnjaci upozoravaju na to kako višestruko pravo glasa za one koji imaju obitelj umanjuje politička prava onih koji su izabrali da žive sami. Profesor Goran Čular s FPZ-a načelno se protivi višestruku pravu glasa. – Nominalna jednakost biračkog prava jedan je od temelja demokracije, koji se cijeni u zapadnim društvima u kojima je ostvaren poslije duge borbe. Simbolički je važno da svatko od nas ima samo jedan glas, bez obzira na razlike koje među nama postoje – upozorava.

Komentara 13

IS
istima
09:38 14.05.2011.

ideja je vrlo zanimljiva........ bez roditeljstva zajednica je osuđena na nestanak, dakle, roditelji su se pokazali politički odgovornijima od samaca pa već i time zavređuju i veće političko pravo..... a da i ne govorimo o političkim pravima maloljetnih članova zajednicee koji na ovaj način makar posredno dobivaju na težini....

CK
ck_kiki
10:16 14.05.2011.

Iako nemam određeno mišljenje o ovoj temi, argumentacija \"stručnjaka\" mi je malo smiješna. Mislim da su prava moja djeca ugrožena puno više kad o njima odlučuju samci, nego prava samaca kad o njima odlučuju djeca. Siguran sam da su samcima vrlo bitna tema recimo besplatni udžbenici, nove škole, dvorane i sl.

SE
serđo
09:26 14.05.2011.

evo tko se odmah buni, s razlogom. profesor s fpz-a, ha ha. jasno, kako i ne bi. pri uvođenju ovakvog prava glasa glasači takozvanih lijevih stranaka u hrvatskoj ostali bi u dalekoj manjini i više nikad ne bi prismrdili vlasti, jer su oni izabrali da žive sami, kako kaže. naime, uglavnom se radi o samodostatnim pojedincima s malo ili nimalo djece, homoseksualcima i sličnim društevnim skupinama. dakle, mađarski premijer to vrlo dobro zna, a to vrlo dobro zna i ovaj profesor s fpza. osobno podržavam mađarsku inicijativu i kod nas, jer bi se na taj način nedvojbeno približili idealnom obliku vladavine za naše podneblje, a to je demokršćanska-pravaška diktatura, što bi glasovanje u ime djece vrlo brzo omogućilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije