Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ferenc Katrein

Mađarski špijun u prvom intervjuu otkrio kolika je stvarna prijetnja Rusije Europi

rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.03.2017.
u 10:15

Na pitanje da ocijeni od 1 do 10 rusku prijetnju Europi. Ferenc Katrein kazao je kako je "prijetnja devet od deset, najviša razina"

Bivši mađarski šijun Ferenc Katrein dao je svoj prvi intervju za mađarski portal index.hu, a u kojem je otkrio koliko je stvarna ruska prijetnja u Europi.

Katrein je radio za protuobavještajnu agenciju 13 godina, a 2013. dao je ostavku jer se nije slagao s vodstvom agencije. Njegov posao bio je vezan uz međunarodni terorizam i kontrašpijunažu, bio je voditelj operacija, ali i savjetnik generalnog direktora.

Kaže kako se danas osjeća da se politička klima prema Rusiji promijenila te da je rad službi opstruiran na političkoj razini.

– Nismo smjeli provoditi aktivne operacije koje su bile nužne zbog profesionalnih razloga, dok je međunarodna suradnja bila manje intenzivna nego u godinama prije. No, moram naglasiti kako je sada došlo novo vodstvo o kojem ne možemo govoriti. Trenutačni generalni direktor zbog svoje dobi ne može imati veze s Rusijom – rekao je.

Na pitanje da ocijeni od 1 do 10 rusku prijetnju Europi, kazao je kako je "prijetnja devet od deset, najviša razina".

– U Mađarskoj se trenutačno nalazi mnogo ruskih obavještajaca. Ako računamo cijelu mrežu zaposlenika ruske obavještajne službe, uključujući i 'mračne' obavještajce, realan broj bio bi između 600 i 800 – kaže Ferenc Katrein.

>> Putin već obnavlja carevinu: Zapad ga vidi kao svog glavnog neprijatelja

Ključne riječi

Komentara 65

WE
webote01
12:53 23.03.2017.

Ne bi Rusi, nisu oni takvi..namješta im se! evo, i ovo je propaganda : http://www.index.hr/vijesti/clanak/ubijen-denis-voronenkov-ruski-zastupnik-koji-je-od-putina-pobjegao-u-kijev/958647.aspx

KA
kamengen
13:11 23.03.2017.

Kazu neki da su prije 50, 60 godina ruski tenkovi gazili ljude po Budimpesti, pa drzali Nijemce iza bodljikave zice i mitraljeskih gnijezda, pa ukrotili Cehe, pa nedavno otfikarili dobar komad Ukraine, ali to naravno nije istina, to je samo CIA-CIO propganda. Osim mozda za one koji znadu malo misliti

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:07 23.03.2017.

zaboravili smo zeljezaru sisak kad su prodsli licencu u rusiju a sisacka zeljezara je propala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije