Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOĆNA ENERGETSKA KOMPANIJA

Mađarski državni div stigao u Hrvatsku, imenovali i direktora

Marjan Vugrinec
Foto: Koprivnica opskrba
28.08.2020.
u 12:26

Mađarska je tvrtka nedavno zakupila gotovo polovicu kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku

Novi ozbiljan plinski igrač pojavio se na tržištu Hrvatske, a poznato je i tko će voditi njegovo poslovanje. Riječ je o tvrtki MFGK Croatia za plinski biznis koju je osnovala istoimena mađarska kompanija u vlasništvu elektroenergetskog diva MVM-a, koji je pak državna tvrtka.

Na čelo hrvatskog MFGK-a, kako u petak neslužbeno doznajemo, 1. rujna dolazi Marjan Vugrinec, član uprave plinske tvrtke Koprivnica opskrba koja je u vlasništvu njemačkog EON-a.

Vugrinec je bio i član uprave koprivničkoga Komunalca zadužen za plinski biznis. Doznajemo kako se u petak službeno oprostio od dosadašnjih kolega u Koprivnica opskrbi i Komunalcu. No, zasad ne želi ništa komentirati jer, kaže, još nije formalno preuzeo novu dužnost.

MFGK Croatia, inače, nedavno je zakupila slobodne kapacitete ukapljenog prirodnog plina (LNG) u budućem terminalu za LNG u Omišlju. U razdoblju od 2021. do 2027. zakupili su ukupno 6,75 milijardi kubika plina.

To je gotovo polovica dosad zakupljenih kapaciteta LNG-a na Krku. Ukupno je, naime, do danas zakupljeno oko 11,7 milijardi prostornih metara, ali neke su kompanije kapacitete zakupljivale na tri godine.

Plinska kompanija MFKG nastala je u rujnu 2013. godine kad je elektroenergetski div MVM preuzeo cijeli plinski biznis njemačkog EON-a u toj zemlji.

Time je MVM postao vodeći plinski opskrbljivač na tržištu Mađarske te je krenuo u regionalnu ekspanziju. Potkraj 2014. osnovali su podružnicu u Austriji, krajem 2015. dolaze u Slovačku, a ove godine u Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 15

SI
sisavac
14:14 28.08.2020.

treba znati jednu činjenicu, da su mađari jako dobro svjesni svoje pozicije, geografske, i da samo žele osigurati iz više pravaca dobavu plina. jer sa aktiviranjem sjevernog toka, kroz ukrajinu će teći jako malo plina, a s obzirom na stanje u ukrajini, ta zemlja nema novca za održavanje, servisiranje i popravak ogromnog plinovoda koji joj je ostao još iz sovjetskih vremena, pa će ucjenjivati sve koji više na tom plinovodu, i ruse kao dobavljače, i ona na kraju cijevi, potrošače. radi toga i slovačka gubi fini novac, pa je odjednom zahladila odnose sa rusima, sve zbog novca. lng priča košta, taj plin je skuplji 40-ak % od onog iz cijevi, i tu staje svaka daljnja priča. mi ćemo kroz cijenu plina, u sklopu famozne naknade za sigurnost u opskrbi, pokrivati stvarne gubitke lng terminala i osiguravati im najmanje 40 mil kuna čistog profita godišnje, nakon oporezivanja. bili smo protiv družbe adria, protiv južnog toka, pa sad imamo lng, koji će nas samo koštati, mi ćemo kao država jako malo zarađivati na njemu, jer će terminal svoj prihod imati siguran, ako nešto usfali, tu je naknada, tu smo mi, ovce, stalno za šišanje!

Avatar bimbopus
bimbopus
13:29 28.08.2020.

zašto Madjarskoj ?? , da nije u poveznici sa odkupom INE ?

SV
sven222
13:22 28.08.2020.

Što će dotični dobiti kao nagradu zato što su zakupili"gotovo" pola kapaciteta LNG terminala. Učinili su uslugu onima koji forsiraju LNG terminal, a znamo tko su to i koja je nagrada!!?? Možda HEP pa da onda ovisimo o Mađarima u u energetici?! Zašto bi to bilo čudno jer naši prvenstveno gledaju svoj privatni interes...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije