Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret na granici

Mađarska zadovoljna što se Hrvatska nije pridružila 'liberalima'

Péter Szijjártó i Gordan Grlić Radman
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
25.04.2020.
u 18:56

Mađarska, točnije njezina vlast i vladajuća stranka Fidesz, godinama su meta kritika iz većeg dijela EU, kao i Europske pučke stranke, zbog manjkave demokracije

Mađarska ima sve granične prijelaze otvorene samo prema Hrvatskoj, istaknuo je jučer mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan - Letenye, a kao dokaz dobrih odnosa dviju država apostrofirao je kako se "Hrvatska, usprkos pritisku međunarodnog liberalnog mainstreama, nije pridružila zboru koji posljednjih tjedana i mjeseci stalno napada i stigmatizira Mađarsku".

- Teško je odoljeti pritisku jer oni koji to učine također će postati meta napada, ali posljednjih smo tjedana vidjeli ozbiljnu solidarnost Hrvatske, koja se nije pridružila ni jednom nepravednom napadu na Mađarsku - kazao je Szijjártó.

Mađarska, točnije njezina vlast i vladajuća stranka Fidesz, godinama su meta kritika iz većeg dijela EU, kao i Europske pučke stranke, zbog manjkave demokracije. Napadi na premijera Viktora Orbána posebno su se intenzivirali u posljednje vrijeme, s dolaskom krize vezane za koronavirus, kad je donesen zakon kojim produljuju izvanredno stanje bez jasno navedenog trajanja, što premijeru omogućuje vladanje izvršnim uredbama. Na taj je potez, nazvan koronadiktaturom, zajedničkim izjavom reagiralo 15 država slažući se da je legitimno usvajati izvanredne mjere zaštite građana, ali ne na štetu vladavine prava. Hrvatska se nije pridružila svojim potpisom jer je, kako su nam tada rekli u MVEP-u, uobičajeno da se države koje predsjedaju Vijećem EU ne pridružuju izjavama skupine država članica zbog uloge neutralnog posrednika.

Također, predsjednik EPP-a Donald Tusk poslao je pismo svim članovima te političke obitelji u kojem "korištenje pandemije za izgradnju permanentnog izvanrednog stanja" smatra "politički opasnim i moralno neprihvatljivim". Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman zahvalio je na donaciji od 100.000 maski i 5000 zaštitnih odijela, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu te citirao poslovicu: "Brat uz brata, Mađar uz Hrvata".  Premijeri su najavili otvaranje novih graničnih prijelaza s Hrvatskom, dok o dolasku mađarskih turista na ljetovanje još nema dogovora i čeka se 27. travnja i videokonferencija ministara turizma EU.- Još nemamo prave odgovore, ali život je taj koji mora pobijediti - kazao je Grlić Radman.

Komentara 2

IV
IVRI
09:24 26.04.2020.

Mađari su uz Slovence naši uzorni susjedi/komšije. Da su takvi barem ostali!

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
22:40 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije