Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKARSKE USLUGE PRESKUPE?

Mađarska središnja banka: Banke trebale bi građanima omogućiti besplatne transfere

Budimpešta
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
09.01.2020.
u 16:49

Mađarska u ožujku planira uspostaviti sustav trenutnog plaćanja koji će omogućiti instant lokalne bankovne transfere za kompanije i građane.

Mađarska središnja banka (NHB) očekuje od banaka da građanima omoguće besplatne transfere, napisala su dva dužnosnika NBH u članku objavljenom u četvrtak na informativnom poslovnom portalu portofolio.hu.

Središnja banka već dugo tvrdi da su bankarske usluge u Mađarskoj preskupe i da ta zemlja s manje od 10 milijuna stanovnika ima previše velikih zajmodavaca.

„NBH tretira (besplatne transfere) kao poseban prioritet i koristit će sve raspoložive alate da bi postigla taj cilj”, napisali su u članku dužnosnici središnje banke Lajos Bartha i Lorant Varga.

Mađarska u ožujku planira uspostaviti sustav trenutnog plaćanja koji će omogućiti instant lokalne bankovne transfere za kompanije i građane.

„Gledano Iz tehnološkog aspekta, trenutna plaćanja mogu biti alternativa gotovinskom plaćanju u bilo kojem scenariju", istaknuli su Bartha i Varga.

"Takva plaćanja mogu ipak ući u široku primjenu samo ako su i slični bankovni transferi u gotovinskom i kartičnom plaćanju također besplatni", dodaju.

Banke pak upozoravaju na povećanje troškova poreza, plaća, regulacije i ulaganja u informatičku tehnologiju. Očekuje se da će prihod od poreza na financijske transakcije ove godine dosegnuti 226 milijardi forinta (757 milijuna dolara).

Glasnogovornica mađarske udruge bankara nije mogla odmah komentirati mogući financijski utjecaj promjena u slučaju ukidanja naknada na transfere

Porezi i doprinosi - Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije