Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U MAĐARSKOJ

Orban opet najavio ogradu na hrvatskoj granici

Mađarska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/39
16.09.2015.
u 19:25

Prostor iznad granice nadlijeću i helikopteri

Na granici Mađarske i Srbije danas je došlo do sukoba policije i izbjeglica, dok je slovenski premijer Cerar najavio uvođenje privremene kontrole na granici s Mađarskom.

Tijek događaja u izbjegličkoj krizi u inozemstvu čitajte u nastavku:

20.30 sati - Francuski desničarski gradonačelnik snimljen je kako poručuje sirijskim izbjeglicama da nisu dobrodošli u njegovom gradu, prenosi RT.

Robert Ménard, gradonačelnik Beziersa na jugu Francuske, ljutit što su izbjeglice navodno provalili u stanove i tamo počeli skvotirati, obišao ih je u pratnji policije, naoružanih čuvara i prevoditelja. Jednom muškarcu poručio je da će biti dobrodošao samo ako poštuje pravila ove zemlje i grada.

Ménarda, inače, tužbi novinska agencija AFP jer je upotrijebio fotografiju snimljenu u Makedoniji u lipnju kako bi stvarao strah od izbjegličke krize. Ta je fotografija u gradskom listu objavljena uz potpis "Tražitelji azila dolaze u Beziers!" AFP i autor fotografije tuže njega i grad tražeći po 30.000 eura.

19.20 sati - Mađarski premijer Viktor Orban u interjvuu za bečki Die Presse rekao je da su odlučili podići ogradu na granici sa Rumunjskom, a ponovio je i kako će na podići ogradu na određenim mjestima uz hrvatsku granicu.

18.35 sati – Reuters javlja kako se mađarska vojna vozila Humvee s oružjem približavaju granici sa Srbijom.

18.30 sati – Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da se prema izbjeglicama i migrantima u Europi mora odnositi s dostojanstvom.

18.10 sati – Dvadesetak srpskih policajaca stiglo je na granicu gdje traje sukob kako bi ga pokušali spriječiti. Migranti su ih dočekali pljeskom, a neki su ih krenuli i ljubiti. Stigao je ministar Aleksandar Vulin koji pokušava uvjeriti izbjeglice da se ne sukobljavaju s policijom, prenosi Tanjug.

18.00 sati – Rumunjska je pozvala mađarskog veleposlanika na razgovor zbog plana Budimpešte da na granici izgradi ogradu, javlja kineska agencija Xinhua.

17.50 sati – Skupina od oko tisuću izbjeglica ponovno je pokušala probiti ogradu prema Mađarskoj na graničnom prijelazu Horgoš 2, prenosi RTS. Međutim, policija ih je zaustavila suzavcem i vodenim topovima. Migranti bježe, a ima i ozlijeđenih, među kojima je novinarka RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

Ministar Aleksandar Vulin uputio je prosvjednu notu mađarskim vlastima zbog toga što je suzavac bačen i na području Srbije.

Sigurnosni savjetnik mađarskog premijera rekao je da je u sukobima na granici sa Srbijom dosad ozlijeđeno dvoje djece nakon što su bačena preko sigurnosne ograde te 20 policajaca.

17.45 sati – Francuski premijer Manuel Valls rekao je da Francuska neće oklijevati kako bi, poput Njemačke, vratila nadzor na granicama zbog izbjegličke krize bude li to potrebno tijekom tjedana koji slijede.

– Još smo na proljeće uspostavili privremenu kontrolu na talijanskoj granici i nećemo oklijevati da to učinimo opet kako to pravila Schengena dozvoljavaju u uvjetima koji to iziskuju – rekao je Valls u parlamentu.

17.00 sati – Slovački premijer Robert Fico rekao je kako će Slovačka upotrijebiti sve legalne mjere da ne implementira odluku Europske unije o nametanju kvota za prihvat tražitelja azila, prenosi Reuters.

Fico je pred parlamentom rekao kako Slovačka neće prihvatiti nikakvu odluku donesenu kvalificiranom većinom.

– Nitko nam neće diktirati što da radimo – rekao je Fico.

16.40 sati – Slovenski premijer Miro Cerar rekao je kako će Slovenija uspostaviti privremenu kontrolu putovnica na granici s Mađarskom te da će prema Hrvatskoj provoditi schengensku regulativu.

RT piše kako izbjeglice blokiraju autocestu kod Horgoša i bacaju kamenje na policiju s Duty Free Shopa.

16.00 sati – Izbjeglice su nešto prije 15 sati probile ogradu na prijelazu Horgoš 2 na granici Srbije i Mađarske, prenosi Blic. Prema pisanju tog portala, mađarska je policija upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi spriječila migrante da uđu na u zemlju. Prostor iznad granice nadlijeću i helikopteri.

Izbjeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

>> Volonteri u Tovarniku: Izbjeglice su dehidrirane i izmučene, pune žuljeva i s kroničnim bolestima

>> Sirijac iz Tovarnika: Rekao sam izbjeglicama da su došli u divnu zemlju krasnih ljudi

Komentara 149

BE
BezobrazniPingvin
16:10 16.09.2015.

Brutalno ali efikasno,samo Europska desnica u istocnoj i srednjoj Europi ce uspiti odbiti ovu pomno planiranu islamizaciju.Nama ostalima "punim razumjevanja"gadno se pise.

DU
Deleted user
16:12 16.09.2015.

Da vam je stalo za te izbjeglice o kojima tako zabrinuto pišete onda bi vršili pritiska na europske političare da prestanu naoružavati teroriste u njihovom zemljama. Ovako ovaj jad izbjeglica koristite samo da vam se novine bolje prodaju.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:11 16.09.2015.

Neka dođu u Sisačko-moslavačku županiju, jednu od bogatijih u Hrvatskoj. Hvala vladi RH na autobusima koji ih vode u Sisak i Kutinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije