Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Mađarska je prva zemlja EU koja počinje masovno proizvoditi rusko cjepivo Sputnik V

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa
Davor Puklavec/PIXSELL
13.11.2020.
u 15:24

vih dana objavljeni su privremeni rezultati treće faze ispitivanja, prema kojima je učinkovitost cjepiva 92 posto.

Uzorci ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V stići će u Mađarsku sljedeći tjedan, a ta zemlja priprema njegovu proizvodnju, kaže se u priopćenju Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije koje prenose ruski mediji.

Priopćenje je izdano nakon razgovora ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova s ​​mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjártóm.

"Manturov je potvrdio da će prvi uzorci cjepiva stići u Mađarsku sljedeći tjedan. Istodobno se u Mađarskoj priprema odgovarajuće mjesto proizvodnje", kaže se u priopćenju.

Tako bi Mađarska mogla postati prva zemlja Europske unije u kojoj će biti organizirana proizvodnja ruskog cjepiva, napominje rusko Ministarstvo industrije i trgovine.

Mađarska je, kako se navodi, odlučila zbog pandemije pojednostaviti proceduru registracije lijekova. Szijjártó je prošli tjedan rekao da će Mađarska u prosincu početi uvoziti manje količine ruskog cjepiva protiv koronavirusa radi istraživanja i licenciranja, te da jedna tvrtka u Mađarskoj namjerava započeti proizvodnju ruskog cjepiva.

Prema njegovim riječima, masovna isporuka mogla bi započeti od drugog ili trećeg tjedna siječnja.

Početkom kolovoza rusko ministarstvo zdravlja registriralo je cjepivo za prevenciju covida-19, nazvano Sputnik V. Ljeti je, prema ruskim izvorima, to cjepivo uspješno prošlo dvije faze istraživanja na dobrovoljcima koji su formirali imunološki odgovor i antitijela na SARS-CoV-2 virus.

Ovih dana objavljeni su privremeni rezultati treće faze ispitivanja, prema kojima je učinkovitost cjepiva 92 posto. Rusi su, kako izvještavaju njihovi mediji, zaprimili prijave iz više od 20 zemalja za kupnju Sputnika V.

Komentara 6

IV
IvanSplit
16:54 13.11.2020.

Ne znam gdje se izgubio onaj PETKOVIC ali covik je sve tocno pisao. Sad svi vidimo nisam virova ali tako Izraelci rekose samo Rusima vjerujemo. Vidim KILLDOZER se propinje ali moras u skolu. Obnovi gradivo sta sy sve Rusi dali ovom svjetu od tehnike do medicine programa u svemir. Sputnjik satelit 1957 god Gagarin 1961 Nuklearnu centrale KURCATOV fizicar Hidrog bombe . Brodovi na nuklearni pogon . Brod nuklearni koji moze napojit jedan grad sa dvista tisuca stanovnika sa Elektric energijom. Cjepiva protiv Veliki Boginja Ebole Djecje paralize, Sad od Korone Sputnjik V jos jedno cjepivo gotovo do Bozica trece bit ce gotovo pa cjeli svjet vidite ne moze napravit. Da ne pisem o oruzju koje prave najbolje na svjetu Nuklear centrale itd.E moj KILLDOZER pokri se po glavi pametniji si kad sutis.

ME
Meter
16:27 13.11.2020.

Ruska znanost uopće nije za podcjenjivanje, ali svjetski trgovci su agresivni

IV
IvanSplit
16:16 13.11.2020.

Bravo za Madarsku vidim Cornelius pise poslje pola stoljeca Madari opet sa Rusima. Toje zato Kornelijus jer su bili sa Njemcima zajedno. Onda platili ceh. Vidi se Madarska suverena drzava ima pravo kupit od koga hoce toje to. Mi moramoo slusat Brisel Amere od koga kupit Astru Oxsford ili Johanson strava. .. A narod umire . Sinoc javise Izraelci,kupit ce od Rusa SPYTNJIK V. Kazu najbolje cjepivo a mi ga necemo napravit za godinu dana .Rekose sve drugo je nesigurno taj FIZER je jos ne ispitan i treba cuvat na minus sedamdeset sedan stepeni prebacivat iz jednog u drugo skladiste ne moguce kazu nema nista od toga. Rekose mi vjerujemo Ruskoj nauci i to je to. E kad tako Izraelci kazu onda onda je to konacno tocka, Znam sad ce bit od neki nasih propinjanja malo histerije ali tako je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije