Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željeznički promet

Mađari produljili zabranu ulaska hrvatskim vlakovima

08.10.2015., Magyarboly, Madjarska - Vlak Hrvatskih zeljeznica kojim su 18. rujna dovezene izbjeglice do granicnog prijelaza Beremend - Baranjsko Petrovo Selo nakon gotovo mjesec dana zadrzavanja dobio je dozvolu da se vrati u Republiku Hrvatsku.  Photo:
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
19.12.2015.
u 09:26

Njemačka je od jučer opet dopustila direktne linije, bez presjedanja u Salzburgu, na relacijama iz Zagreba u Frankfurt i München

Mađarske željeznice obavijestile su HŽ Putnički prijevoz da se zabrana željezničkog putničkog prometa između Hrvatske i Mađarske produljuje do 16. siječnja 2016. godine. Mađari su obustavili promet putničkim vlakovima s Hrvatskom 17. rujna, kad je izbjeglička kriza preusmjerena na hrvatsko-mađarsku granicu. Formalnu odluku o obustavi prometa preko željezničkih graničnih prijelaza s Hrvatskom donijela je mađarska vlada 17. studenoga, a vrijedila je do 17. prosinca. Sad je dodatno produljena za mjesec dana. Na početku izbjegličke krize bio je obustavljen sav željeznički putnički prijevoz sa Slovenijom, Srbijom i Mađarskom. U međuvremenu su ponovno počeli voziti vlakovi prema Srbiji i Sloveniji, ali ne i u Mađarsku.

Zbog migranata vlakovi koji inače izravno voze iz Zagreba u Frankfurt i München do jučer su morali stati u austrijskom gradu Salzburgu gdje su putnici presjedali u njemačke vlakove koji su ih nakon granične kontrole vozili dalje. Od jučer je ponovno uspostavljen željeznički promet bez presjedanja putnika između Hrvatske i Njemačke i obratno. Na graničnom prijelazu Salzburg obavljat će se granična kontrola pa su moguća kašnjenja od 10 do 15 minuta, kažu u HŽ PP-u. Granične kontrole su se prije izbjegličke krize provodile na slovenskoj granici (schengenskoj granici), a povremeno i na drugim granicama unutar Europske unije. U HŽ PP-u kažu da su nakon početka izbjegličke krize te kontrole postale redovite.

>> Normalizira se prijevoz vlakova na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom

>> Je li ova snimka dokaz dogovora Mađarske i Hrvatske oko vlaka?

Komentara 20

MI
mirkec77
12:11 19.12.2015.

Više vjerujem Mađarima nego Milanoviću. Ni mađarski najekstremniji nacionalisti nemaju ništa protiv Hrvatske, već se zalažu za prijateljske odnose. Milanoviću kao glasniku socijalističke internacionale nije dozvoljeno imati prijateljske odnose s Orbanom.

I1
ing-12345
12:25 19.12.2015.

Ovo je samo posljedica Milanovićeve nesposobnosti i bahatosti. Najžalosnije je da u Hrvatskoj još ima građana hrvatske koji podržavaju Milanovića.

MI
mirkec77
12:17 19.12.2015.

Još da kažem, nisu Hrvati ti zbog kojih Mađari ovo rade. Da je Hrvatska zaštitila svoje granice, Orban ne bi gradio nikakvu ogradu prema Hrvatskoj. Ali Milanović nije napravio to već je slao imigrante kroz kukuruze u Mađarsku i upadalo se vlakovima u teitorij susjedne države za tko zna čiji interes. Mađari nisu dizali ogradu kada se ranih devedesetih prevozilo ilegalno oružje za Hrvatsku, granična policija nije primjećivala kamione pune naoružanja, koji su katkad išli u kolonama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije