Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postignut dogovor

Mađari nakon pola godine otvorili granicu za putničke vlakove prema Hrvatskoj

Migranti u vlaku u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.03.2016.
u 22:53

Ponovnu uspostavu željezničkog prometa dogovorili su ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske u Budimpešti

Mađarska je napokon, nakon gotovo šest mjeseci blokade, otvorila granične prijelaze s Hrvatskom za putnički željeznički promet s Hrvatskom. Rezultat je to jučerašnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske, Vlahe Orepića i Sándora Pintéra, u Budimpešti.

Normalizacija prometa očekuje se u sljedećim danima, osim na prijelazu Beli Manastir koji zasad ostaje zatvoren, kažu podaci Hrvatskih željeznica od jučer poslijepodne. Na tri granična prijelaza, Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir, Mađarska je obustavila promet početkom imigrantske krize, i nije ga obnovila ni kad je val iz Hrvatske usmjeren prema Sloveniji.

O blokadi prometa obaviještena je i Europska komisija, a hrvatska diplomacija bezuspješno je pokušavala riješiti problem. Kako su Večernjem listu potvrdili iz Mađarskih željeznica, blokada prometa bila je rezultat Vladinih uredbi da je “zbog sigurnosti u pograničnom sektoru zbog imigrantske krize, zabranjen prolaz preko željezničkih graničnih prijelaza”.

Ministri su se složili kako otvaranje granice pokazuje da se poboljšavaju odnosi u njihovu resoru. Ministar Orepić kazao je da se konstruktivnim dijalogom otvara novo poglavlje u suradnji te ojačava sigurnost Europe, prenosi agencija MTI. Hrvatska je u procesu ulaska u Schengen i želi preuzeti iskustvo Mađarske, dodao je Orepić te istaknuo kako će nastaviti suradnju u turizmu, ali i u razminiranju.

>>Orepić: Krenulo se u smjeru novih odnosa s Mađarskom

>>Mađarska će napokon otvoriti željeznički promet s Hrvatskom i tri granična prijelaza

Komentara 12

Avatar MK
MK
09:46 08.03.2016.

Nadam se da se Ostoja Ranković sada crveni od stida - a svaki dan mu HRT-Balkans pravio reklamo kada je ministarstvo preselio u S. Brod....

Avatar Cinco
Cinco
09:37 08.03.2016.

Konačno normalna vlast bez bahatih sebičnjaka upitnog psihičkog zdravlja.

Avatar pendreck
pendreck
23:33 07.03.2016.

Kako to? Zar nije bilo teretnog prometa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije