Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita klime

Macronov ekoporez poskupit će aviokarte do 18 eura

avion
Foto: Screenshot
10.07.2019.
u 22:03

Dionice Air Francea i Lufthanse pale su za 4,5, odnosno 2,5 posto nakon ove objave.

Francuska planira uvesti ekoporez na avionske karte od sljedeće godine. Novi bi porez trebao biti visine između 1,50 i 18 eura, kako je u utorak u Parizu najavila ministrica prometa Elisabeth Borne. Konkretno bi to bilo euro i pol za kartu ekonomskog razreda za letove unutar Francuske ili Europske unije, devet eura za poslovnu klasu i 18 eura za poslovnu klasu na letovima izvan Europske unije.

Porez će zahvatiti gotovo sve letove iz Francuske. Njemački mediji ističu da u njihovoj zemlji još nema takvog prometa iako je savezna agencija za zaštitu okoliša već tražila da se ukine privilegirani status zrakoplovnom prometu. Na zrakoplovni promet u ukupnoj količini emisija ugljikova dioksida otpada 2,7 posto.

UN-ova Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo ističe da je riječ o prijevozu koji najviše zagađuje. Francuska je najavila uvođenje takvog poreza navodeći da time namjerava motivirati putnike na neki drugi način prijevoza koji manje zagađuje od zrakoplovnoga. Macronova administracija očekuje da će od novog poreza prikupiti 180 milijuna eura već 2020. godine. Dionice Air Francea i Lufthanse pale su za 4,5, odnosno 2,5 posto nakon ove objave. 

Komentara 5

MM
Marko_M
06:34 11.07.2019.

Europa stvarno nema drugih problema...

Avatar Dumen
Dumen
04:37 11.07.2019.

Na kruzere treba uvesti eco porez 18€ po putniku za svaki dan uplovljavanja u neku luku i taj novac usmjeriti za čišćenje obale od smeća. Jadranska obala je zagađena da boli glava a to naši uhljebi iz fotelja ne vide.

DU
Deleted user
12:34 11.07.2019.

Zakaj bi pale dionice Lufthanse ak je u Francuskoj uveden ovaj kretenski porez??? LH dionica ima normalnu fluktuaciju i to ima veze sa lošim rezultatom 1 kvartala a ne sa tim porezom! Ne budalite!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije