Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRD STAV

Macron želi novi model pregovaranja o proširenju Unije

Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/PIXSELL
1/4
15.10.2019.
u 06:00

Prema neslužbenim informacijama, i njemačka kancelarka Angela Merkel uključila se u nagovaranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da učini francuski stav u Vijeću EU konstruktivnijim

Vijeće za opće poslove EU danas odlučuje hoće li konačno odrediti dugo odgađani datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a Francuska je na vrlo tvrdom stavu da ne treba započinjati nove pregovore s te dvije zemlje nego da treba zadužiti Europsku komisiju da osmisli nov način pregovaranja, u kojemu bi se kandidatkinje mogle kažnjavati nazadovanjem, a ne samo nagrađivati napredovanjem na putu prema EU.

Francuska je, međutim, pod velikim pritiskom da omekša takav tvrd stav jer skoro sve druge države članice smatraju da bi bilo pogrešno propustiti nagraditi Sjevernu Makedoniju nakon promjene imena kojom je deblokiran grčki veto. Neimenovani diplomat EU upozorio je Francusku da “onaj tko sada blokira proces pristupanja EU snosi odgovornost za moguću destabilizaciju našeg susjedstva” i da “ništa ne možemo dobiti još jednom odgodom početka pregovora, a puno možemo izgubiti stvaranjem strateškog vakuuma u jugoistočnoj Europi”.

Prema neslužbenim informacijama, i njemačka kancelarka Angela Merkel uključila se u nagovaranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da učini francuski stav u Vijeću EU konstruktivnijim. No moguće je da Macron ostane nepokolebljiv, a moguće je i da se Sjevernoj Makedoniji, upravo zbog promjene imena, odobri datum početka pregovora, a Albaniji ne te da se tako razdvoje dvije zemlje za koje je Europska komisija preporučila da u isto vrijeme započnu pregovore.

Situaciju komplicira i Bugarska postavljanjem 20-ak novih uvjeta za Sjevernu Makedoniju, od kojih neki zvuče prilično nevjerojatno, poput uklanjanja formulacije “bugarski fašistički okupator” sa svih spomenika iz II. svjetskog rata u Sjevernoj Makedoniji.

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
09:27 15.10.2019.

Makron, prateći njegove izjave i usamljene pokušaje djelovanja je trenutno jedini lider koji zastupa interese EU. Ostali slijede Ameriku kao guske u magli .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije