Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macron se ispričao

I Jacquesa Chiraca je 1996. iznervirao agent izraelske sigurnosti

Emmanuel Macron posjetio Jeruzalem
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
1/6
23.01.2020.
u 16:29

Kada je francusko izaslanstvo stiglo do crkve Svete Ane došlo je do ne baš mirne diskusije između predstavnika izraelske i francuske sigurnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izgubio je strpljenje tijekom posjeta crkvi Svete Ane u Jeruzalemu kazavši izraelskom policajcu da napusti prostor. Macron je agentu izraelske sigurnosti kazao da treba poštovati pravila koja traju stoljećima, te da mora izaći iz crkve Svete Ane, koja je, inače, u francuskom vlasništvu.

I francuski predsjednik Jacques Chirac se tijekom posjeta istoj crkvi 1996. iznervirao zbog agenata izraelske sigurnosti koji su ga pratili u Jeruzalemu. Macron se kasnije ispričao zbog incidenta i rukovao se s izraelskim agentom, izjavio je glasnogovornik za sigurnost ministarstva unutarnjih poslova Izraela.

Kada je francusko izaslanstvo stiglo do crkve Svete Ane došlo je do ne baš mirne diskusije između predstavnika izraelske i francuske sigurnosti. Macron je zatražio da se poštuju pravila koja postoje na tom prostoru i u okviru prethodno dogovorenoga. Jedan agent izraelske sigurnosti i jedan policajac pratili su Macrona i njegovo izaslanstvo u crkvu, koja je francuski teritorij. Macron je zatražio od izraelskog policajca da izađe iz francuskog teritorija.

“Tu smo u Francuskoj i svi poznaju pravila koja traju već stoljećima, a ja ih neću mijenjati”, kazao je Macron. Slično je 1996. kazao i Chirac koji je također izbacio izraelske agente iz crkve kazavši kako ne želi “naoružane ljude na francuskom teritoriju” zaprijetivši kako neće uči u crkvu dok oni ne izađu.

Macron se, zajedno s mnogim predsjednicima država, nalazio u Jeruzalemu na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja konclogora u Auschwitzu. Posjetio je i Stari grad Jeruzalemu i crkvu Svete Ane, koja je francuski nacionalni prostor. U priopćenju Elizejske palače se kaže, glede incidenta, kako francuske snage sigurnosti trebaju štititi prostor Francuske.

“Izraelske snage sigurnosti su htjele uči bez obzira na to što je sigurnost povjerena francuskim agentima. Predsjednik je reagirao na svađu između izraelskih i francuskih agenata kako bi je prekinuo i podsjetio na pravila koja se primjenjuju u tim situacijama”, obznanjuje Elizejska palača dodajući kako je prije toga incidenta, kao i poslije sve proteklu u najboljem redu.

Crkva Svete Ane se nalazi u muslimanskom dijelu Starog grada u Jeruzalemu. Na tom prostoru je prema evanđelju po Ivanu Isus izliječio paralitičara. Tu su bila dva bazena gdje je u 2. stoljeću rimski car Hadrian dao izgraditi javna kupališta i poganski hram. Tri stoljeća kasnije su Bizantinci na tom prostoru izgradili baziliku posvećenu Mariji koju su uništili Perzijanci 614. godine. Križari su zatim na njezinim ostacima podigli malu crkvicu, pa onda malo veću. Crkva Svete Ane je postala 1140. Zatim je došla u muslimanske ruke i bila i kuranska škola sve do 1865. kada ju je, poslije Krimskog rata, turski sultan Abdul Megid darovao Francuskoj.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar partner
partner
16:51 23.01.2020.

sigurnosti su htjele uči...... neće uči u crkvu .....hebo te koliko je tek narod nepismen kad novinari neznaju kada se pise č a kada ć

MA
mateivic1
16:52 23.01.2020.

Makron nije upravu.Prošlo je doba kada je Francuska bil sila i osim tog to što su Turci darovali Francuskoj tu crkvu to je isto kao da je od susjeda otmem lovu i dio love poklonim svom prijatelju.Dakle da je pravde to nebi trebao biti Francuski teritorij već Izraelski .Izraelci taj teritorij smatraju svojim a sa tim dokumentima prema kojima je to Francuski teritorij Izraelci mogu slobodno obrisati dupe kolko vrijede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije