Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjeloruska oporba:

'Macron jedini može utjecati na Putina'

Belarusian opposition supporters hold a rally in Minsk
Foto: TUT.BY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.09.2020.
u 22:28

Očajnički trebamo posredovanje da bismo izbjegli daljnje krvoproliće, rekla je liderica oporbe Svjatlana Tihanovska

Očajnički trebamo posredovanje da bismo izbjegli daljnje krvoproliće. Francuski predsjednik Emmanuel Macron mogao bi biti taj posrednik s čelnicima drugih zemalja. On bi mogao utjecati na ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim je u dobrim odnosima, kazala je jučer čelnica bjeloruske oporbe Svjatlana Tihanovska, pozvavši u pomoć Macrona, koji je jučer stigao u posjet Litvi.

Zatražila susret u Litvi

Tihanovska se nada da će se danas sresti s francuskim predsjednikom u Vilniusu.

- Tražili smo taj susret, za koji još nemamo potvrdu - rekla je i dodala da bi "taj prvi sastanak s jednim međunarodnim čelnikom bilo važno priznanje za oporbu".

>> VIDEO Neredi u Bjelorusiji nakon pobjede Lukašenka na izborima

- Predsjednik Macron i Francuska poznati su posrednici u brojnim slučajevima. Svakako bismo sami željeli riješiti taj problem, ali vidimo da se strahote nastavljaju, da bjeloruski narod pati i da vlasti ne pokreću dijalog - naglasila je Tihanovska, koja je u egzilu u Litvi, ističući da je Macron jedan od najmoćnijih čelnika u Europi i svijetu.

Svjatlana Tihanovska jako dobro zna da predsjednik Rusije Vladimir Putin može autoritetom raditi pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Jedini tko može razgovarati s Putinom upravo je Macron. Naime, dvojica predsjednika već su telefonom razgovarala o situaciji u Bjelorusiji. Dvojica čelnika najviše su razgovarala o posljednjim događanjima nakon nedavnih predsjedničkih izbora.

Kako tvrde ruski mediji, Putin je naglasio da je bilo kakav pokušaj miješanja u unutarnja pitanja Bjelorusije izvana neprihvatljiv te kako se nada da će strane u toj zemlji što prije pronaći rješenja za probleme s kojima se suočavaju. Putin i Macron zajedničkim naporima rješavaju i krize na Bliskom istoku, u Siriji, Libanonu, Iranu, Libiji, a naposljetku i u Ukrajini. U nedjelju, uoči puta u Vilnius, Macron je jasno tražio odlazak bjeloruskog predsjednika Lukašenka, čiju pobjedu na izborima ne priznaju ni EU ni SAD, jasno kazavši: "Lukašenko mora otići". Bjeloruska oporbena čelnica Tihanovska kaže da je jako zadovoljna tom izjavom, ali da sada očekuje od Francuske i EU konkretnu podršku.

"Narodna inauguracija"

U međuvremenu, nastavljeni se prosvjedi u Bjelorusiji. Prosvjednici su skandirali "Varalice!" i "Sveta je naša predsjednica!", misleći pritom na Svjatlanu Tihanovsku, dok su marširali ulicama Minska i ostalih gradova okićenih crveno-bijelim bojama oporbe. Neki su taj prosvjed nazvali "narodnom inauguracijom" Tihanovske, glavne Lukašenkove protivnice, koja je, nakon izbora 9. kolovoza pobjegla u inozemstvo.

Lukašenkovi protivnici smatraju da su izbori bili namješteni kako bi aktualnom predsjedniku donijeli i šesti mandat. Lukašenko negira bilo kakvu izbornu prijevaru i u srijedu je svečano prisegnuo bez ikakve prethodne najave, što je izazvalo nove prosvjede te osude iz svijeta. Policija je u Bjelorusiji i ove nedjelje pritvorila više stotina prosvjednika.

Komentara 2

AF
afer
15:11 30.09.2020.

Makron ne može uticati ni na ženu....

ST
stanoe
11:44 30.09.2020.

Moze koliko i ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije