Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju podigao prašinu

Macron izazvao pomutnju u Sarajevu: BiH je bomba koja otkucava kraj Hrvatske

Giuseppe Conte i Emmanuel Macron
Foto: IPA/PIXSELL
1/4
07.11.2019.
u 21:07

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić zbog tih je riječi već u petak pozvao na razgovor veleposlanike Francuske u BiH Guillaumea Roussona

Vrlo je glasno odjeknuo intervju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u britanskom The Economistu koji je objavljen u četvrtak. I dok se u svjetskoj javnosti posebno naglašava njegov opis NATO-a kao "moždano mrtvog", u susjednoj Bosni i Hercegovini više je prašine podiglo njegovo spominjanje te zemlje, a u jednoj rečenici koja je bila dovoljna za pomutnju u Sarajevu, spomenuo je i Hrvatsku.

Na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije za što ga optužuju, francuski je predsjednik rekao da je ključna zemlja zapadnog Balkana zapravo Bosna i Hercegovina. "Vremenska bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske, i koja se suočava s problemom povratka džihadista jest BiH", rekao je Macron Economistu.

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić zbog tih je riječi već u petak pozvao na razgovor veleposlanike Francuske u BiH Guillaumea Roussona. Iz kabineta člana predsjedništva susjedne zemlje rečeno je da će se tražiti da Francuska razjasni taj stav o BiH.

Podsjetimo, Komšić je Hrvat koji je po treći put u svojoj karijeri izabran u predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkih birača.

U ostatku dugog intervjua francuski je predsjednik oslikao sliku svijeta koja je mnoge zabrinula te je pozvao na snažniju europsku akciju.

- Europa je na rubu provalije – rekao je Macron koristeći terminologiju koju je Economist nazvao "apokaliptičnom".

Posebno je bio oštar prema predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu koji je, prema Macronu, prvi američki predsjednik koji "ne dijeli našu ideju europskog projekta". Pritom je kritizirao nedavno američko napuštanje kurdskih snaga u Siriji te je rekao da sumnja da bi se NATO angažirao da je jedna od članica saveza napadnuta.

Istodobno zvučeći kao razočaran i energičan, Macron je rekao da Europa treba stvoriti svoju vojnu silu. "Mora se pripremiti za teži, manje opraštajući svijet", smatra on te je dodao da EU vidi kao medijatora između dvije sile, Kine i SAD-a, koji će "zaustaviti svjetski požar".

Komentara 182

Avatar guza guzic
guza guzic
21:33 07.11.2019.

Kada Kolinda nesto kaze o ovim stvarima a bogami bila je u pravu,kako su svi skakali u Sarajevu protiv nje svakakvim imenima je nazivali i nju i Hrvatsku.Kako u Sarajevu tako i u Zagrebu i Hrvatskoj veliki politicari protiv svega hrvatskog kao mesic josipovic kosorica i jos mnogi znani i neznani.Zasto sad niko od ti veliki znalaca nema hrabrosti reci jednu obicnu rjec protiv Mackrona zasto aistinu govori i Mackron istinu je govorila i Kolinda,zato sto u HR najmanje 50% njenog stanovnistva sanja bilo kakvu novu yugu.Sritno predsjednice do drugog mandata Hrvatska vas triba vise nego ikada,

DU
Deleted user
22:00 07.11.2019.

E, da je to izjavila Kolinda opet bi se sveukupna crveno fašistička Hrvatska digla i na prve, i na stražnje i naravno one lijeve noge. Opet bi neki sa "štihom istoka" u svojim kolumnama navalili na predsjednicu zbog "otvorene verbalne agresije na BiH

Avatar KOMENTAR
KOMENTAR
21:45 07.11.2019.

BiH brani još jedino Sejdo Komšić Izmetbegović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije