Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
de gaulle – adenauer

Macron čekao Merkel za reforme

Merkel i Macron
Foto: Reuters/ PIXSELL
17.03.2018.
u 17:38

I Pariz i Berlin, premda javno to ne priznaju, sa strepnjom gledaju na razvoj poslijeizbornih događaja u Italiji i sve češće pobjede euroskeptika

Tek što je četvrti put preuzela kancelarski mandat, Angela Merkel otišla je u Pariz razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o budućnosti Europske unije i eurozone. Njemačko-francuska osovina želi dati novi poticaj europskim integracijama.

Promjene funkcioniranja EU

Macron je s nestrpljenjem, ne kriju to u Parizu, čekao da Merkel dobije poker u teškoj igri sa socijaldemokratima koja je trajala gotovo šest mjeseci od izbora do formiranja nove vlade. Ponovno rađanje Europe više je nego potrebno pred nastajanjem stranaka koje jašu na valovima nezadovoljnika u europskim zemljama, a koje tradicionalne stranke nazivaju populističkima ili antiestablišmentskima.

– Jako sam zadovoljna što se Francuska aktivno vraća na europsku pozornicu i što predsjednik Emmanuel Macron iznosi prijedloge – kazala je Merkel za njemačku televiziju ZDF uoči jučerašnjeg puta u Pariz. Zapravo, europski projekt bio je zamrznut u očekivanju pokera u rukama Merkel. Istina, Macron je poticao na reforme EU, ali bez vlade u Berlinu bilo je teško na njima inzistirati. Među Macronovim prijedlozima su i uspostava ministra financija eurozone te zajednički proračun. Berlin, premda se u četvrtoj Merkelinoj vladi na mjestu ministra financija nalazi socijaldemokrat Olaf Scholz, a ne strogi demokršćanin Wolfgang Schäuble, koji je postao predsjednik Bundestaga, neće htjeti prihvatiti da se dugovi pojedinih država utope u cijelu eurozonu. I Berlin i Pariz, premda javno to ne priznaju, s velikom strepnjom gledaju na razvoj poslijeizbornih događaja u Italiji gdje su pobijedile euroskeptične stranke.

Izbjeglice i neposlušne članice

Macron je više puta potvrdio kako želi ubrzati reformu. Još u rujnu na Sorboni je kazao da je sada EU neučinkovit, ali jedino nam Europa “daje mogućnost da djelujemo na svjetskoj pozornici nasuprot velikim, suvremenim izazovima”. Predlaže uvođenje jedinstvenog europskog korporativnog poreza do 2020. godine, reformu zajedničke poljoprivredne politike, odnosno sustava poticaja, uključujući strože mjere borbe protiv prijevara i korupcije, povećanje poreza na fosilna goriva kao sredstvo za transformaciju ekonomskog modela u ekološki prihvatljiviji sustav. Merkel je svjesna da je Macron predugo čekao odgovore na svoje prijedloge i zbog toga je odmah otputovala u Pariz, a s njime će se sastati i u Bruxellesu koncem sljedećeg tjedna kada je na rasporedu sastanak Vijeća. Jedna je od tema razgovora u Parizu i izbjeglička kriza, kao i zaštita pravne države koja je ugrožena u Poljskoj i Mađarskoj koje su u stalnom sukobu s Bruxellesom.

Tema razgovora bila je i zajednička obrana u okviru koje je i eventualna proizvodnja novog borbenog zrakoplova. Zanimljivo je da je prošlo točno 55 godina otkako su francuski predsjednik Charles de Gaulle i zapadnonjemački kancelar Konrad Adenauer potpisali sporazum o suradnji, nazvan i Elizejski sporazum. Na
njegovim temeljima građen je mir u Europi i suradnja među dvjema zemljama. Zasigurno se od njega neće odustati.

Komentara 7

MG
milerazbojnik@gmail.com
10:04 18.03.2018.

njemačka kancelarka i francuz misle da mogu do besvestiblamirat narode unije i sve drugačije načine razmišljanja nazivaju sukobima oradi soje moči i dobiti e gospodo moja kako da ne pa upravo vaša pšolitika je i dvela do tog nezadovoljstva i ko misli da je jači vara se kao vas dvoje od naroda unije i što god vi pokušali nevalja vaša politika i točka svak država unije ima dovoljno pameti i znanja da vidi što li je za nju a što nije dobro o tom se tu radi nemožeju dvoje odlučivat o tom što mojoj državi paše više od mojeg naroda i mene tako bi trebalo bit i bit če a vi i vaši ultimatumi i rigorozni zakoni samo čeju na kraju rezultirat porzom vas meni naređješ što moram a ti radiš kako li hočeš ..primjer njemačke gradovi koji neče niti jednog emigranta a ostatak unijinih naroda rečenica dobit čete toliko koliko li uzmete pa daj nebudite smješni pol unijinih država ne uzme niti pol od vaših fondova kojiko li moraju dat u zajedničku kasicu a da nespominjem druge stvari kakoo radi vaše veče dobiti i monopola pol unije uništeno bez posla a vi dajete kinezima da rade i u unijiskoro sve pokupovali pa vi ste katastrof za unijin narod glede tog i kakav če bit kraj i malom djetetu je jasno bit čete vladari na papiru a oni drugi če drmat s svim radi vaših promašaja i točka

MG
milerazbojnik@gmail.com
10:15 18.03.2018.

može se slikat i on i ona s svojim ultimatumima i takozvanim zakonima koje če pokušat narodima ugurat pod krinkom nekog super društva u kojem kako vele nema nacionalnih stranaka ili kako ih oni nazivaju nacionalističkih poradi njihovih fotelja izgubit če i dič narod unije sami s svojim suludim idejama na noge i bit če veselo a s druge strane njihovi tamburaši ili europejci bi mogli radit što hoče i gazit svjest naroda to nema šanse da prođe prije če svi skupa završit na kraju na zidu srama ili kao ..--da ne veliom što iiiiiiii svog naroda

HO
homofob
08:34 18.03.2018.

Pitam se da li "Merkelica" izgleda dovoljno starom da bi "Kazanova" pokusao osvajanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije