Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR ANKETA

Macan: Vodeći kandidati ne bi se smjeli opustiti, motivacija Škorinih birača je nevjerojatno visoka

Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
19.12.2019.
u 21:38

Ni HTV-ova anketa, kao ni druga istraživanja, ne obuhvaćaju birače izvan Hrvatske, no Macan smatra da oni ne mogu bitnije utjecati na izborni rezultat jer odaziv u BiH i dijaspori u pravilu nije visok i svodi se na oko 1,5 posto glasova.

Dnevnik HTV-a objavio je dva dana prije kraja kampanje rezultate ankete provedene prije televizijske debate svih 11 predsjedničkih kandidata. Redoslijed vodećih kandidata u ovom je istraživanju nepromijenjen u odnosu na mjesec ranije. Vode Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, a na trećem je mjestu Miroslav Škoro, no on je u odnosu na studeni zabilježio najveći rast.

Da je prvi krug izbora održan prije debate o kojoj već dva dana svi pričaju, u drugom bi krugu završili Kolinda Grabar-Kitarović s 28,3 posto i Zoran Milanović s 26,3 posto osvojenih glasova, s tim da HDZ-ova kandidatkinja u odnosu na mjesec ranije bilježi blagi pad od 0,66 posto, a SDP-ov kandidat rast od 0,2 posto. Škorin rejting s prošlomjesečnih 17,6 narastao je na 20,7 posto, no zaostajanje za prvo dvoje kandidata po ovom istraživanju ne bi mogao anulirati čak ni kada bi mu glas dali svi preostali neodlučni birači, kojih je 5,9 posto. Snažan pad u odnosu na prošlomjesečni „bljesak“ bilježi Mislav Kolakušić, koji je s blizu 5 postotnih bodova manje nego u studenom sada na rejtingu od 7,6 posto.

Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro
1/38

Kolakušića slijede Ivan Pernar (2,8%), Dejan Kovač (2,6%) i Dalija Orešković (2,4%). Ispod dva posto su: Dario Juričan (1,5%), Katarina Peović (0,9%), Anto Đapić (0,4%) i Nedjeljko Babić (0,4%).

Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića u drugom krugu završio bi, pak, pobjedom aktualne predsjednice, za koju bi se odlučilo 49 posto birača, u odnosu na Milanovićevih 46,9 posto. U ovako tijesnom rezultatu, o konačnom rezultatu u ovoj bi konstelaciji odlučili zasad neodlučni birači, njih 4,1 posto. Kada bi se s bilo kojim, od ovih kandidata u drugom krugu našao Miroslav Škoro, on bi i po ovom istraživanju bio pobjednik. Kolindu Grabar-Kitarović dobio bi s 48,7:45,1, a Zorana Milanovića s 50,2:44,6 posto.

Za Večernjakova analitičara Krešimira Macana rezultati ove ankete su očekivani, iako napominje kako su rađeni prije televizijskog sučeljavanja kandidata, koje je, s obzirom na visoku gledanost, zasigurno utjecalo na raspoloženje birača.

- Sve je prema očekivanjima, Kolinda Grabar-Kitarović su dovoljno ispred protivnika, no to bi za njih mogla biti i zamka. Dvoje vodećih kandidata ne bi se smjelo opustiti zadnja dva dana kampanje, jer je motivacija Škorinih birača nevjerojatno visoka zbog rezultata koje mu ankete predviđaju kada bi prošao u drugi krug - upozorava Macan. Uvjeren je da je zbog toga iz Škorina stožera i plasirana priča o potencijalnoj krađi glasova.

Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro
1/13

Ovaj analitičar uvjeren je i kako će istraživanja nakon TV debate pokazati rast Daria Juričana, koji je u HTV-ovoj anketi na 1,5 posto, no u sučeljavanju je itekako privukao pozornost javnosti. Macan upozorava kako bi rast Juričana značio ugrozu Milanovićevih šansi, zbog čega ponavlja kako će najveću grešku počiniti onaj tko se opusti na temelju ove ankete.

Ni HTV-ova anketa, kao ni druga istraživanja, ne obuhvaćaju birače izvan Hrvatske, no Macan smatra da oni ne mogu bitnije utjecati na izborni rezultat jer odaziv u BiH i dijaspori u pravilu nije visok i svodi se na oko 1,5 posto glasova.

Naš drugi izborni analitičar Božo Skoko ističe pak kako ovo HTV-ovo istraživanje treba uzeti s rezervom jer nije obuhvatilo razdoblje nakon televizijskog sučeljavanja koje je posljednja dva dana glavna medijska tema.

- Sučeljavanje je sigurno utjecalo na rejting kandidata, zbog čega rezultati odstupaju od realnog stanja - uvjeren je Skoko

Anketa je provedena između 13. i 17. prosinca, na 1400 ispitanika, sa statističkom pogreškom od plus/minus 2,62 posto i razinom pouzdanosti 95 posto.

Predsjednički izbori - Iva Puljić-Šego i Davor Ivanković: 'Ako se HDZ-ova mašinerija pokrene, Grabar-Kitarović će dobiti više glasova'

Komentara 134

GI
giannimichelis
21:44 19.12.2019.

Koja je poanta komentiranja lažnih i pristranih anketa? Npr. ove, od iste agencije koja je Josipoviću 9 dana prije izbora davala prednost od 13% ispred Kolinde, i u prvom i u drugom krugu? Znamo kako je to završilo. Ista ta agencija je za HDZ u tajnosti odradila pravu anketu, Škoro ima 3,5% prednosti ispred Milanovića i Kolinde.

MA
markofilipocic
21:51 19.12.2019.

SAD IL’ NIKADA! Vrijeme je da na vlast dođe netko tko je uistinu nešto stvorio, a ne ovi likovi koji cijeli život rade po državnim firmama.

GO
GoranRavik
21:46 19.12.2019.

Paraziti...nema razlike...sdp i hdz...ista bagra...rasturimo ih zauvijek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije