Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macan i Skoko:

'Zaustavljena histerija oko Grabar-Kitarović, pred Škorom je izazov, a Milanović pokazao novo lice'

Božo Skoko i Krešimir Macan
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/12
18.12.2019.
u 10:23

U dvoipolsatnom sučeljavanju na HRT-u sudjelovali su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić

Politički analitičari Večernjeg lista Krešimir Macan i Božo Skoko danas su u našem TV studiju analizirali sučeljavanje 11 predsjedničkih kandidata koje je održano sinoć na HRT-u. Voditelj emisije je bio Žarko Ivković.

"Teško je organizirati dobro sučeljavanje s 11 kandidata. Ipak je to imalo svoju svrhu i razlog, tim više, kako sada stvari stoje, bit će to jedino, pa su građani imali prilike vidjeti cijelu paletu vrijednosti, mišljenja pa i retoričkih sposobnosti kandidata. Doći će do promjene mišljenja u dijelu biračkoga tijela odnosno promjene simpatija", kazao je Skoko.

"Ja mislim da im se svidjelo sučeljavanje. Ponude komercijalnih televizija još stoje. Nakon treme su se opustili. Škoro je imao tremu što je i rekao. Zoran Milanović jedini nije imao tremu. Neki su dobili 15 minuta slave da mogu mami reći da su bili na televiziji. Sva tri glavna kandidata su to dobro iskoristila", kazao je Macan dodavši da bi moglo biti još sučeljavanja.

Video: Skoko i Macan komentiraju sučeljavanje kandidata

U analizi su se Skoko i Macan osvrnuli na pitanja koja su bila postavljena kandidatima. Skoko je kazao da su pitanja mogla biti daleko bolja i da su neka deplasirana, primjerice, kako je rekao, pitanje Tito ili Tuđman koje se postavlja još od 2000. Također je rekao da se malo pitanja odnosilo na predsjedničke ovlasti, koje obuhvaćaju vanjsku politiku i diplomaciju.

"Imali smo jedno ili dva pitanja koja to obuhvaćaju. Ja bih iskreno saznao puno više o kandidatima da su odgovarali na ta pitanja", kazao je Skoko.

Macan je rekao da neka pitanja nije bilo potrebno izbaciti, poput onih o pobačaju, vjeronauku i ćirilici u Vukovaru. "Napravljen je kompromis da dobiju sve, mislim da su žrtvovali format da bi dobili sučeljavanje i na dobitku smo svi mi" kazao je Macan.

Božo Skoko i Krešimir Macan
1/32

Dodao je da je netko očekivao zabavu, no da je ipak bilo dosadno. 

"Nama koji smo više politički gledali mi smo mogli vidjeti tremu, tko se pripremio, meni je bilo zanimljivo, dok su obični ljudi kazali da je dosadno, no ipak su neki kazali da  su konačno imali priliku vidjeti te ljude", rekao je Macan.

I Macan i Skoko su suglasni da su najbolji dojam ostavili Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović.

"Vidjelo se njihovo iskustvo, vidjelo se da su obnašali funkcije, da su njihove procjene realne, nije bilo populističkih obećanja i po meni su oni bili najkonkretniji, s tim da je kod Milanovića falila mrvica emocija, televizija to voli i predsjednica mi je djelovala svježije", kazao je Skoko te dodao da su i neki kandidati koji su niski po rejtingu iskoristili ovu priliku.

"Miroslav Škoro je to dobro iskoristio, no osjećala se kod njega trema", dodao je Macan kazavši da je bio pod stresom, s čim se složio i Skoko koji je rekao da je Škoro bio suzdržan. "Kod Milanovića mi se svidjelo što je rekao da je uspio pobijediti sebe, rekavši da je nekad i pogriješio, što dosad nikada nismo čuli i tu je dobio pažnju javnosti", kazao je Macan dodajući da ovoga puta Milanović nije bio bahat s čim se složio i Skoko. "Milanović je dva i pol sata bio pod kontrolom i to je uspjeh", dodao je Skoko.

Kratko o svakom kandidatu

Za Nedjeljka Babića i Macan i Skoko kazali su da je zalutao. "On je za neku lokalnu stranačku politiku i to je najveći doseg", kazao je Skoko dodavši da bi se mogla povećati kvota za potrebnih broj potpisa .

"Anto Đapić, solidno desno", kazao je Macan. On je bio uravnotežen, obraća se svojem biračkom tijelu, znamo što možemo očekivati. On je koncizan i jasan, složili su se i Skoko i Macan.

"Kolindi Grabar-Kitarović će ovo sučeljavanje pomoći jer se vratila u velikom stilu. Sjetimo se samo što se pisalo po društvenim mrežama, komentiralo samo dan prije i ta iscrpljenost koju je ona pokazivala po predizbornim skupovima ovdje se pokazala jedna potpuno drugačija Kolinda, ona koju poznajemo fokusirana na svoje poruku", kazao je Skoko.

"Vidi se utjecaj ove histerije, bila je iznenađenje svima, dogodilo se nešto posve suprotno od onoga što se očekivalo", kazao je Macan. "To je točka preokreta za Grabar - Kitarović", dodao je Skoko s čim se složio i Macan.

"Dario Juričan je imao briljantne štoseve, uveseljavao je studio i birače, kod nekih ozbiljnih pitanja nije imao spremnu pošalicu. Humor može doći do jedne određen razine i kuda s time", kazao je Skoko. Predviđaju i jedan i drugi Juričanu dobar postotak u Zagrebu. "Postoji oni koji će iz inata glasati za njega. Pitanje tko će uzeti te protestne glasove, tu će biti ta podjela", složni su obojica.

"Kolakušić je bio konzistentan na momente, i to kada je ulazio u pojedina pitanja u kojima je bio doma, a na kraju kao da ga je nešto pojelo", kazao je Macan. "Falilo mu je ono nešto, ponovio je svoje poruke, bio je krut, 'solio pamet' što birači ne vole, djelovao je propovjednički", dodao je Skoko.

Dejan Kovač je solidno odradio složili su se i Macan i Skoko. Ipak kažu da je to bilo mlako i ništa konkretno nije rekao da bi ostavio dojam.

"Odlična priprema Zorana Milanovića, dobro je odgovorio na pitanje lex Perković, prvi put da je vratio dobrom mjerom, za svoje birače bio je odličan. Ušao je s ciljem koji je postigao. Dva i pol sata bez 'zoranizma', to je novi rekord", kazao je Macan.

"Bio je pod kontrolom, jasno je prenio svoje poruke i iskoristio svoje vrijeme. Ono što je dobro zamutio i što sam mislio da će ga zbog toga napadati je da je bio loš premijer, sve je uspio to izrelativizirati i on se zajedno s Grabar-Kitarović pokazao kao dobar pretendent. Čovjek koji zna što je predsjednička funkcija i koji zna gdje bi Hrvatska trebala biti", kazao je Skoko.

Video: Predsjednički izbori - Krešimir Macan i Božo Skoko

I jedan i drugi su zaključili da Milanović nije bio svađalački raspoložen niti ciničan. 

"Problem kod Dalije Orešković je taj što smo te njene poruke već imali priliku čuti. Peović je bila konkretnija u smislu obraćanja krajnjoj ljevici, jasna, bockava prema Škori, imponirala je svome lijevom biračkom tijelu. Kod Orešković je problem taj animozitet prema aktualnoj predsjednici", kazao je Skoko.

"U razgovorus njom, netko bi rekao da je ona naporna, komunikacijski je to bilo agresivno. Peović se pripremala i odlično je nametnula temu Merčepa, ona je do kraja emisije izmrcvarila Škoru i napala ga je za imovinu", kazao je Macan. "Peović je ostavila prvi dojam i sigurno će to kapitalizirati na parlamentarnim izborima", dodao je Skoko.

"Gdje sam ja i što tu radim. Falilo mu je britkosti. Juričan mu je ukrao šou", kazao je Skoko vezano za Ivana Pernara.

"Škoro sadržajno nije ništa pogriješio. Jako je balansirao jer je računao da mora dobiti neke glasove centra. Peović mu je ipak ukrala šou zbog ovog napada oko Merčepa. Bio je blijed, očito je isto tako umoran, trebali su ga tu malo našminkati", kazao je Macan.

"Škoro je imao jasne poruke, ali za dio biračkoga tijela sigurno je bio preblag, možda su birači očekivali više te energije, jasnijih poruka prema biračima HDZ-a, Nije bio u fokusu", rekao je Škoro.

"Neki kandidati uopće nemaju šanse, a dio ne znaju gdje su. Imamo dio šoumena. Dobijete razvodnjeno sučeljavanje, zaključio je Skoko.

Veliki utjecaj debate

"Ova debata po svim komentarima noćas već je utjecala na odluku biračkog tijela. Zaustavljena je histerija oko Kolinde Grabar-Kitarović i njezinih nastupa i to je njoj jedan veliki vjetar u leđa za ova tri zadnja dana koja su ključna. Milanović je pokazao svoje novo lice, a Škoro ima izazov kako ovu energiju pretvoriti u zadnji 'guranac'", kazao je Macan.

"Sigurno ova sučeljavanja koja su i imala veliku gledanost, što ćemo danas saznati mogu utjecati na promjenu rejtinga", zaključio je Skoko.

U dvoipolsatnom sučeljavanju sudjelovali su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić

Podsjetimo svi su kandidati imali jednako vremena za slanje svojih poruka biračima, odgovaranje na pitanja ili iznošenje replika. Postavljeno je deset pitanja - šest s područja ovlasti predsjednika i unutarnje politike te četiri svjetonazorska.

Video: Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražen Dizdar 

Komentara 161

RT
rtt
09:01 18.12.2019.

Zena koja vodi nerodenu djecu po Vukovaru,zena koja nalazi poslove od 8000 eurica,zena koja pjeva po mafijaskim rodendanima ,zena koja hoda po vodi......kak ne bi bila najbolja???

Avatar mdoresic
mdoresic
08:51 18.12.2019.

OBA KOKOLINDINA LAJBEKA....LOLEK I BOLEK komentiraju daleko od stvarnosti...OBIČNI PLAĆENICI I UHLJEBI

NO
Nordik
08:37 18.12.2019.

Macan i Skoko izabrali kao najbolju Kolindu. Neće valjda pljuvati u tanjur iz kojeg jedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije