Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelj

Lyliane Fournier: Moj je sin bio sretan što pomaže Vukovaru

Lyliane Fournier
Marko Prpić/Pixsell
17.11.2011.
u 16:07

Posljednji smo se put čuli telefonom. Sjećam se da je bio sav u suzama, prisjetila se majka vukovarskog branitelja

Lyliane Fournier, majka Jean-Michela Nicoliera, vukovarskog branitelja i dragovoljca iz Francuske koji je okrutno ubijen na Ovčari, prvi je put danas posjetila Vukovar.

– Posljednji smo se put čuli telefonom. Sjećam se da je bio sav u suzama. Molio me je da pozovem jednoga novinara da on francusku i svjetsku javnost upozna sa svime što se događalo u Vukovaru. Želio je da se alarmira francuska vlada kako bi zaustavila rat. Bio je očajan gledajući što se sve događa. Govorio je da je to prava klaonica. Ipak, i pored svega toga bio je sretan jer je znao da je koristan ljudima u Vukovaru kojima je trebala pomoć – rekla je vidno potresena Fournier tijekom svog posjeta Vukovaru.

Najavljeno je da će uz susrete u županiji i gradu Vukovaru Fournier posjetiti i mjesta gdje se njen sin 1991. godine borio, bolnicu gdje je proveo svoje zadnje dane, ali i Ovčaru, mjesto gdje je okrutno ubijen. Govoreći o tome zašto se jedan Francuz, koji je mogao uživati u ljepotama i blagodatima života, priključio ratu u Hrvatskoj, ponosna majka kaže da je to bio njegov izbor te da je uvijek govorio da je njegova dužnost pomoći građanima Hrvatske.

– Jean je bio nježan i dobar sin. Tijekom naših razgovora puno je govorio o ljudima iz Vukovara i Hrvatske. Govorio je da ga vole i cijene. Jako sam ponosna na to i iznimno mi je drago što je moj sin ostao zapamćen ovdje – rekla je Fournier kojoj je župan Božo Galić uručio priznanje za sve što je njen sin učinio tijekom obrane.

Sudbina Jean-Michela Nicoliera do danas nije razjašnjena. O njemu se zna da je sudjelovao u borbama na Sajmištu gdje je i ranjen 9. studenoga. Poslije toga odvezen je u bolnicu gdje provodi svoje zadnje dane. Nakon pada obrane grada Francuz, kako su ga zvali branitelji, izdvojen je i autobusom prevezen na Ovčaru i tada mu se gubi svaki trag.

– Raspitujući se za sudbinu sina, saznala sam da je u bolnici zarobljen i odvojen kao i mnogi drugi. Vezali su ih i autobusima odveli nekamo gdje su ih tukli. To je sve što sam saznala o sinu – rekla je Fournier zahvaljujući na priznanju. Prema iskazima svjedoka, Jean-Michel Nicolier brutalno je i neljudski pretučen u hangaru poslije čega je, gotovo polumrtav, dokrajčen metkom. Unatoč svemu Jean Michel Nicolier nije se nalazio u Registru branitelja niti mu je priznat braniteljski status. Nepravda je ipak, uz veliki angažman Antuna Ivankovića, predsjednika Udruge dr. Ante Starčević, 20 godina kasnije ispravljena.

Komentara 91

OB
-obrisani-
19:51 17.11.2011.

aba sol - je, ali samo kao predizborni trik i da govori o \"hrvatskom genocidu\", u ime politike svekolikog pomirenja agresora i žrtve....

IN
intersanctum
20:29 17.11.2011.

Gloire éternelle à lui et à tous ceux qui ont sacrifié leur vie pour notre pays, grâce à Jean-Michel

RI
Risnjak
19:29 17.11.2011.

@oziRis .....ocu bre burazeru.... ali tek kad mi objasnis sta je vracuz ! :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije