Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eyesee

Lutke u Benettonovim trgovinama 'špijuniraju' kupce

lutke
AFP/PIXSELL
20.11.2012.
u 16:55

Tehnologiju koja se dosad koristila za identifikaciju kriminalaca na zračnim lukama počele su koristiti i neke trgovine

Poznati proizvođači odjeće, među kojima je i talijanski Benetton, počeli su koristiti bioničke izložbene lutke kako bi "špijunirali" kupce, piše Bloomberg. Lutke naziva EyeSee proizvodi talijanska tvrtka Almax, a jedan primjerak stoji 4000 eura. Ova se tehnologija dosad koristila za identifikaciju kriminalaca u zračnim lukama, no u trgovinama odjećom dobila je novu svrhu – prilagoditi iskustvo kupnje željama mušterija.

Talijanske lutke izvana izgledaju baš poput uobičajenih, ali iza "očiju" imaju skrivene kamere koje podatke prenose posebnom softveru za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi policija. Kamera bilježi dob, spol i rasu prolaznika. Lutka je predstavljena prošlog prosinca te se trenutačno koristi u tri europske zemlje i SAD-u. U Benettonu nisu htjeli otkriti na kojim mjestima koriste EyeSee, a ni glavni izvršni direktor Almaxa Max Catanese nije rječit po pitanju svojih klijenata. Poznato je tek da pet tvrtki koristi nekoliko desetaka lutki, a naručeno ih je još nekoliko. Ove lutke pokazuju koliko su vlasnici trgovina odjećom spremni uložiti u personalizaciju i prilagodbu kupcima.

– Svaki softver koji pomaže u profiliranju ljudi bez otkrivanja identiteta je fantastičan. To bi stvarno moglo unaprijediti iskustvo kupnje i odabiru proizvoda, te pomoći markama da bolje razumiju svoje kupce - kaže Uché Okonkwo, izvršni direktor konzultantske tvrtke Luxe Corp.

Na koji način ovakvo praćenje kupaca može pomoći u prodaji? Jedna je trgovina uvela liniju dječjih proizvoda nakon što su pomoću lutke utvrdili kako im djeca tijekom sredine poslijepodneva čine više od pola prometa. Druga je trgovina otkrila da je trećina posjetitelja koji nakon 16 sati u trgovinu dolaze kroz jedan od ulaza azijskog podrijetla, nakon čega su na tom ulazu postavili zaposlenika koji govori kineski.

>> Benetton priznao da je uvrijedio papu i vjernike

 

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sinaj
17:05 21.11.2012.

Pa tko normalan uopće još kupuje u trgovinama tih izrabljivača?!

OB
-obrisani-
18:14 20.11.2012.

Veliki Brat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije