Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri dana u skitnji

Luku i Andreja je potreslo kad su na internetu vidjeli da ih traže roditelji i baka

Nada Miljević, baka Luke Marića
Ivica Galović/PIXSELL
03.10.2017.
u 22:13

U brodskom Centru za socijalnu skrb kažu da će ispitati jesu li tinejdžeri iz Jelasa na četiri dana nestali samo radi pustolovine

Danima sam bio u šoku, nisam znao što se s njim događa i je li uopće živ. Kada su nam javili da je Andrej pronađen, pao mi je veliki kamen sa srca – kaže Darko Blažević, otac petnaestogodišnjeg Andreja, koji je sa svojim godinu dana mlađim prijateljem Lukom Marićem iz naselja Jelas u Slavonskom Brodu u utorak, 26. rujna otišao od kuće.

Vagoni i napuštene kuće

Roditeljima su rekli da idu nakratko van, no puna četiri dana nije im bilo ni traga ni glasa. Nemili događaj uznemirio je njihove obitelji, a uplakana Lukina baka preko medija je pozvala dječake da se vrate kući i da će sve biti u redu. Policijska potraga na kraju je ipak urodila plodom. Andrej i Luka pronađeni su u subotu, 30. rujna u naselju Bjeliš, pet kilometara udaljenom od njihovih kuća. Luka je učenik osmog razreda, dok Andrej pohađa prvi razred Obrtničke škole. Jučer ipak nije krenuo u školu, još uvijek je u šoku i pod stresom, pa su roditelji u dogovoru sa školom procijenili kako je bolje da još nekoliko dana ostane kod kuće. Andrejev otac bio je presretan što se sve dobro završilo i što mu se sin nakon četiri dana vratio kući živ i zdrav.

– Samo roditelj zna kako je to kada dijete ode iz kuće i danima ne znate ništa o njemu. Tražio sam ga na sve strane, sad tu, sad tamo. Pokazalo se da su to sve bile informacije, ali morao sam provjeriti. Kao i svaki roditelj, svoje bih dijete tražio i na Mjesecu – nastavlja Darko Blažević. Dječaci su otišli jer su bili željni avanture. Skitali su se i lutali gradom i okolnim selima, bili su na željezničkom kolodvoru, spavali po vagonima i napuštenim kućama. Potreslo ih je kada su na internetu vidjeli da ih traže roditelji i baka.

Zašto bježe tinejdžeri

– Kada smo otac drugog dječaka i ja došli po njih, obojica su briznula u plač. Bilo im je žao i rekli su da to više nikada neće ponoviti – dodaje Andrejev otac. U brodskom Centru za socijalnu skrb kažu kako policija najprije treba obaviti svoje, a onda će vidjeti postoje li kakvi propusti u roditeljskoj skrbi. Naime, relativno često se događa da bježe djeca koja su smještena u domovima. Njihov se bijeg tada evidentira u njihovu izvješću i utječe na mjeru koja će im se izreći. Djeca koja žive sa svojim roditeljima rjeđe se odlučuju na taj korak. Ako do toga ipak dođe i ako se utvrdi da je riječ o propustima roditelja, onda se protiv njih poduzimaju odgovarajuće mjere.

– Najčešće bježe tinejdžeri u dobi od 14 do 18 godina, a uglavnom je riječ o svojevoljnim odlascima na dva do tri dana. Međutim, puno roditelja ne prijavljuje nestanak svoje djece. Danas je normalno da dijete ode prespavati kod prijatelja ili prijateljice, a roditelje o tome obavijeste tek sutra ili prekosutra. Ipak, oni to ne prijavljuju policiji. Kada bi roditelji češće prijavljivali takve slučajeve, statistika bi bila drugačija – kaže ravnateljica brodskog centra za socijalnu skrb Anica Gusak-Krajnović. Glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić kaže da su razlozi tinejdžerskih odlazaka od kuće uglavnom avanturističke prirode, ali i loše ocjene, narušeni odnosi u obitelji, a ponekad i ljubavni problemi. Srećom, većinom se vrlo brzo vraćaju.   

  

Komentara 6

NA
Narcis660
22:26 03.10.2017.

Nemam rijeci osim batina je iz raja izasla!!Treba ih sad dobro napeglati oduzeti mob.internet i sto vise zaposliti da pomazu roditeljima tj.nedati im sansu da im vise na pamet padne ovakva ekskurzija.Jadni roditelji .Razmazena derista i kraj!!!!! Pa dokle vise......

Avatar Klodi
Klodi
08:51 04.10.2017.

A kaj je sa onom curom koja je isto kao nestala prije par dana

Avatar Klodi
Klodi
08:52 04.10.2017.

Mateja Amadori ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije