Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar unutarnjih poslova

Lukašenko smijenio ministra unutarnjih poslova u jeku prosvjeda

Aleksandar Lukašenko
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/4
29.10.2020.
u 12:10

Tom smjenom Lukašenko ponovno jača stisak u pogledu nacionalne sigurnosti, u jeku prosvjeda i štrajkova koji potresaju zemlju 12 tjedana od izbora.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko smijenio je u četvrtak ministra unutarnjih poslova, objavila je državna novinska agencija Belta, u jeku prosvjeda u zemlji koji su počeli nakon spornih izbora.

Tom smjenom Lukašenko ponovno jača stisak u pogledu nacionalne sigurnosti, u jeku prosvjeda i štrajkova koji potresaju zemlju 12 tjedana od izbora.

Novi ministar unutarnjih poslova Ivan Kurbakov kao načelnik policije u Minsku vodio je akcije suzbijanja prosvjeda koji su izbili nakon izbora 9. kolovoza.  

Lukašenko je imenovao trojicu viših dužnosnika s iskustvom u policiji, među kojima je i dosadašnji ministar Juri Karajev, predsjedničkim savjetnicima.

Prosvjedi su izbili nakon spornih rezultata predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat zaredom. 

Šezdesetšestogodišnji Lukašenko na vlasti je 26 godina. 

Službeni rezultati pokazali su da je pobijedio na izborima 9. kolovoza. Oporba i zapadne zemlje tvrde da je glasanje namješteno, što on niječe.

Otad je u suzbijanju masovnih prosvjeda uhićeno oko 15.000 ljudi. Gotovo svi oporbeni čelnici pobjegli su ili su zatvoreni.

Zapadne zemlje uvele su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine protiv nekih dužnosnika koje optužuju za izborne prijevare i kršenja ljudskih prava.

Komentara 3

SI
sisavac
12:19 29.10.2020.

eh, kad ti 80% glasova nije dovoljno za pobjedu, kako će u americi biti dovoljno 50,09%?

MP
miroslav.petkovic.7564
12:49 29.10.2020.

To je propalo nema nista od tog.Ona Tihanovskaja pobigla iz zemlje narikaca.Koja je osvojila deset posto glasiva mislila dobit cvjetnu revoluciju sad kmeci.Pozivat narod na nered destabilizaciju razne placenike.Prva pomoc nije mogla prolazit od njih za bolesne i nemocne.Sad kmeci tek sad ce Rusija I Bjelorus postat cvrsto vezane mozda i federacija.Zeznuli se nalagodavci.Rusija je ulozila tamo dvista milijardi.A ti nesretnici sto se nevide Ukrainu dije sve propalo prodaju zemlju i sveli se na zemlje Afrike.Ali sovim su mislili napakistit Rusiji ali malo sutr provalilu se. Sta kazu domaci Amerikanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije