Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Mišetić, glavni odvjetnik generala Ante Gotovine

Luka Mišetić: Gotovina mi je dao nove podatke o Oluji

otv-luka-txt.jpg
import
16.12.2005.
u 15:36

Odvjetnik Luka Mišetić, koji vodi obranu generala Ante Gotovine, u četvrtak je došao u Zagreb nakon što je s Gotovinom u Haagu dogovorio prve detalje obrane. Ondje su on i njegov kolega Marin Ivanović s Gotovinom detaljno prošli optužnicu te su naznačili u kojem bi smjeru trebala ići obrana. Odmah nakon dolaska dao je intervju za Večernji list.

Što ste sve dosad s generalom Gotovinom dogovorili o njegovoj obrani? Je li iznio neke posebne zahtjeve?
Njegov jedini zahtjev nama bio je da prihvatimo njegovu molbu da ga branimo pred Haaškim sudom. Naravno da smo mi to prihvatili. On je potpisao punomoć i mi smo se akreditirali pred sudom. S njime smo konkretno govorili o zbivanjima za vrijeme i nakon Oluje i išli smo preko činjenica. Naravno da smo razgovarali i o nekim organizacijskim pitanjima obrane, neka smo pitanja riješili, ali to ću zasad zadržati za sebe.

Što ćete raditi sad u Zagrebu?

Uzet ćemo malo vremena preko blagdana da se koncentriramo, da složimo koncepciju obrane i onda ćemo nakon Nove godine krenuti u realizaciju plana.

Na kojim ste se točkama optužnice najviše zadržali?
O svemu smo razgovarali. Svaka točka optužnice može ga stajati minimalno deset godina zatvora do doživotne kazne. Stoga je svaka točka važna. Mi smo općenito razgovarali o zbivanjima za Oluje i o općim tezama optužnice. On mi je prenio sve odgovore i dao mi je jako korisne informacije koje će mu i te kako pomoći u obrani.

Informacije o njegovoj ulozi u Oluji?
Tako je.

Kako će se on sad pripremati za obranu?
Razgovarat će s odvjetnicima, zacijelo će imati neke svoje ideje, bilješke, sjećanja... To će nama prenijeti. Kad primimo svu dokumentaciju od tužiteljstva, imat će mogućnost pregledati je i nama reći što misli o svakom pojedinom dokumentu.

Dokaze očekujete u iduća dva mjeseca?
Da.

Jeste li već stupili u kontakt s tužiteljstvom?
Ne još. U skorije vrijeme hoćemo, nema potrebe za žurbom.

Hoćete li, i kada, zatražiti Gotovinino privremeno puštanje na slobodu?
Još nije donesena odluka o tome. Najprije moramo prikupiti sve relevantne činjenice. Jedna vrlo važna činjenica jest i hoće li Vlada dati jamstvo za generala Gotovinu.

Jeste li s Vladom stupili u kontakt?
Nismo još stupili u formalni kontakt s Vladom. Kad to vidimo, hoće li Vlada dati jamstvo i kakvo, onda ćemo moći riješiti i ostala pitanja za podnošenje zahtjeva. Nakon toga ćemo ili podnijeti zahtjev ili ćemo odlučiti da to ne bi bili korisno za generala.

Hoće li za taj zahtjev otežavajuća okolnost biti to što je bio bjegunac?

Sigurno.

Što očekujete od Savjeta koji je sastavila Vlada?
Nisam upoznat s detaljima rada Savjeta tako da ne znam točno što je on dosad uspio napraviti. Znam da je njegova zadaća skupiti sve relevantne podatke o događajima za vrijeme i nakon Oluje specifično i Domovinskog rata generalno. Takvi podaci i analize mogu pomoći obrani generala Gotovine koja je bazirana samo na utvrđivanju istine i ništa više.

Hoćete li u obranu uključiti i američke dužnosnike? Može li SAD pomoći Gotovini i kako?
Ne bih sad prozivao nikoga. Generalni stav obrane je da ćemo pozvati svakog relevantnog svjedoka i tražit ćemo svaki relevantni dokument prvo na kooperativan način, ali i putem sub poene ako bude trebalo. Činjenica je da je general Gotovina sad pred sudom i ima pravo da su mu dostupni svi relevantni materijali koji mogu pomoći u njegovu oslobađanju.

Ni o jednoj zemlji ne bih specifično govorio. No ulogu međunarodne zajednice u zbivanjima prije, za vrijeme i nakon Oluje tužiteljstvo je samo unijelo u proces jer se ono poziva, recimo, na kanadske časnike koji bi trebali svjedočiti protiv generala Gotovine. Prema pravilima suda, tužiteljstvo i obrana imaju pravo na ravnopravnost što se tiče mogućnosti izvođenja dokaza. Ne bi bilo fer da tužiteljstvo ima na raspolaganju kanadske časnike, a da Gotovina ne bi imao druge međunarodne čimbenike koji su sudjelovali u tim događajima.

Može li se teoretski reći da biste u tom slučaju pozvali i Billa Clintona?
Samo mogu ponoviti, tko god ima relevantnu informaciju za obranu, može očekivati da će ga pozvati obrana
generala Gotovine.

Kako će na položaj generala Gotovine utjecati moguće spajanje njegove optužnice s optužnicom protiv generala Markača i Čermaka?
Ne vjerujem da će bitno utjecati. Čuo sam formulaciju prema kojoj bi to dovelo do sukoba između triju obrana, prebacivanja odgovornosti... Mi od toga ne strahujemo. Već rekoh, naša je obrana utemeljena na dokazivanju istine. Smatramo da ona nikome ne može štetiti, pogotovu ne generalu Gotovini. Imali mi uza se još dva ili 20 optuženika, za nas nije bitno. Za nas je samo bitno da sud dobije dokaze o onome što je Gotovina stvarno radio prije, za vrijeme i nakon Oluje. Ako uspijemo u tome, potpuno smo uvjereni da će general Gotovina biti oslobođen.

Nagađa se da je brijunski transkript jedan od ključnih dokumenata na kojemu se temelji optužnica protiv Gotovine. Kako ćete dokazati da je riječ o krivotvorini jer u Zagrebu to zasad niste uspjeli?

Postoji ključan dokaz koji nije čuo ni zagrebački ni Haaški sud. To je audiozapis s tog sastanka. Kao jedan dio suradnje s Vladom, očekujemo da će nam Vlada konačno dostaviti taj zapis.

Znači, vi ga još nemate?
Mi ga još nemamo. Vjerujemo da bismo ga dobili i putem sudskog naloga. Sigurno nismo odustali od utvrđivanja okolnosti i autentičnosti tog transkripta. Pošto već znamo da se audiozapis, prema izjavama Državnog odvjetništva, razlikuje od napisanog transkripta, sigurni smo da će taj zapis utvrditi ono što mi tvrdimo već dvije godine, a to je da riječi koje se u transkriptu pripisuju Gotovini nisu njegove, nego nečije druge.

Znači da je to netko namjerno učinio?
Prema našim informacijama, da.


Tko?
To ćemo izvesti pred sudom.

Jeste li dvojili hoće li vas Gotovina zadržati za svoje odvjetnike?
Osobno ne, pogotovu kad mi je javljeno da je u Madridu rekao da se jave njegovoj supruzi i meni. No imam dovoljno iskustva da znam da svaki klijent može promijeniti svoju odluku u bilo kojem trenutku. Stoga, dok nisam čuo od njega osobno da me želi, ništa nisam uzeo zdravo za gotovo. No bio sam uvjeren da će me uzeti.

Jeste li razgovarali o dosadašnjem tijeku obrane, prije njegova uhićenja?
Ne.

Nije postavljao neke primjedbe?

Ne, i ne vidim zašto bi.

Ima, naime, onih koji nagađaju da Gotovina i nije bio baš o svemu infomiran. Štoviše, kažu da je mogao proći drukčije da mu je dosadašnja obrana bila drukčije postavljena.
Potpuno sam siguran da je Gotovina bio suglasan sa svime što smo radili u protekle četiri i pol godine. Što se tiče tih teza, znam samo to da sam uvijek zastupao stavove Ante Gotovine. Opet kažem, imam dovoljno iskustva da znam da odvjetnik radi za klijenta, a ne klijent za odvjetnika. Prema tome, apsolutno sam spreman raditi po uputama generala Gotovine, kao što sam radio i dosad, i mislim da njegovo ponovno angažiranje mene samo govori po sebi.

Jeste li na bilo koji način imali informaciju da se priprema njegovo uhićenje?
Ne. Iskreno, prvu informaciju o uhićenju dobio sam kad sam primio vašu SMS poruku o tome.

Što kažete na teze da je njegovo uhićenje bilo dogovoreno, odnosno da se on na neki način prepustio?

Priče o nekakvoj organiziranoj predaji su neutemeljene.

Na pitanje da se osvrnete na zahtjev predsjednika Mesića da se Akcijski plan nastavi provoditi do kraja, rekli ste "Zar Mesić zaista želi da ta istraga ide do kraja?!" Što ste zapravo htjeli reći? Na Pantovčaku je to shvaćeno kao prijetnja.

Nije to bila nikakva prijetnja. Ako predsjednik želi utvrditi istinu, naravno da on kao predsjednik Republike to može učiniti. Ja bih ga čak podržavao u njegovu zahtjevu.

U medijima se sad pojavljuju svakakve priče o tome kako se pokušalo riješiti Gotovinino pitanje. Gdje ste vi u svemu tome bili?
Neozbiljno je i nepošteno sad izlaziti s nekim stvarima koje je obrana radila u četiri i pol godine. Oni koji izlaze s takvim stvarima u javnost neka odgovaraju za ono što rade. Smatram da smo ozbiljniji od toga. Mogu reći samo to da mi nikad nismo pregovarali o predaji. Imali smo zadatak da na bilo koji način nađemo rješenje za Gotovinin predmet. I to smo radili.

Jeste li bili suglasni s njegovim intervjuom za Nacional? Jeste li za njega znali?
Nisam sumnjao da intervju generala Gotovine u Nacionalu nije bio autentičan.

Je li Gotovina s vama komentirao prosvjede širom Hrvatske?
Nije komentirao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije