Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši predsjednik Sabora

Luka Bebić: Dijaspora je veliko biračko tijelo i treba imati 20 zastupnika u Saboru

Luka Bebić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.10.2018.
u 14:18

Nije pošteno i ne može dovesti do nečeg dobrog da 700 ili 800 tisuća građana koji imaju državljanstvo imaju tri zastupnika u Saboru, smatra Bebić

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić prisjetio se 8. listopada 1991. godine, ali je komentirao i trenutno stanje u hrvatskoj politici te izborni sustav.

Smatra kako bi glasači iz dijaspore trebali imati puno više zastupnika u Saboru.

– Nije pošteno i ne može dovesti do nečeg dobrog da 700 ili 800 tisuća građana koji imaju državljanstvo imaju tri zastupnika u Saboru. Ne možemo isključiti toliko ogromno biračko tijelo iz političkog života Hrvatske. Ako jedna od 10 izbornih jedinica ima oko 300 ili 400 tisuća birača i daje 14 zastupnika, onda najmanje toliko ili možda i 20 trebaju imati hrvatski državljani van Hrvatske. Pritom ne treba ništa dirati u prava manjina – rekao je on gostujući na N1 televiziji.

Smatra kako sadašnja Vlada dobro radi, ali da se neke odluke nisu dobro donosile.

– Premijer je imao nekoliko primjera kada je donio prave odluke, no ima i situacija kada se one sporo odnose. Oko bitnih stvari smatram da možemo stvoriti konsenzus. No mislim da nije samo potrebna i moguća velika koalicija o kojoj se govori i koja bi završila 2. svjetski rat, nego se može postići konsenzus oko bitnih stvari, i s lijeve i s desne strane, su pitanje obrane, nacionalne sigurnosti, vanjske politike, zdravstva, školstva. Oko tih bitnih stvari može se postići konsenzus. I ne treba svaku stvar koju netko drugi predloži, eliminirati zato što je on to predložio ili prihvatiti zato što sam ja to predložio – rekao je.

Komentirao je i izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a i aferu SMS.

– Predsjednik Tuđman je uvijek nastojao održavati uravnoteženu situaciju u stranci. On je govorio da treba u programu stranke obuhvatiti ono što su zastupali Radić, Hebrang i Starčević. HDZ je sastavljen od vrlo, ne bih rekao heterogenih sastavnica, ali jako široko. Normalno je očekivati da u velikoj stranci postoji i centar i lijevo i desno krilo. No, Tuđman nikada nije dozvoljavao ekstreme. Kada bi se HDZ previše oslonio na krajnju desnicu, pao bi mu rejting u biračkom tijelu. Nikad ekstremi neće moći stvoriti većinu. Desni centar koji predstavlja HDZ treba se odmicati prema centru.

>> Kronologija afere lažnih SMS-ova

Ključne riječi

Komentara 98

HR
Hrvatska
14:31 08.10.2018.

Slazem se barem 12 mandata za dijasporu.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:01 08.10.2018.

Dijaspora je glavni "strani" investitor u Hrvatskoj jer šalje prema HNB-u 1,5 do 2 milijarde € godišnje u Hrvatsku. Dalje, Hrvatska odnosno HEP samo na Buškom jezeru u BiH, zaradi 300 milijuna kn godišnje! Hrvatska izvozi u BiH preko milijardudu i pol € robe, 80% te robe se izveze preko hrvatskih županija u BiH te se većina te robe i potroši u županijama gdje su Hrvati većina i zato Hrvatska jedino sa BiH ostvaruje suficit u robnoj razmjeni. Da nema Hrvata u BiH, malo sutra bi Hrvatska imala suficit s BiH. To znaju svi koji posluju sa BiH. Npr. samo Tedeschi preko Hrvata Mire Muse koji je vlasnik najveće uvozničke tvrtke ataco Mostar zaradi stotine milijune kn od Hrvata u BiH. Hrvatska ima samo koristi financijske od dijaspore rasute po svijetu, kao i od Hrvata u BiH. Hrvatska iz krajeva gdje žive Hrvati u BiH izvuče godišnje preko 10 milijardi kn, a od Hrvata rasutih po ostaku svijeta 10 do 15 milijardi kn godišnje. Dijaspora definitivno zaslužuje više od 3 zastupnika u saboru.

BU
Bubalamala
17:10 08.10.2018.

Manjinama koje žive u Hrvatskoj ćemo oduzet glas i podat ga dijaspori koja nikad nije niti će ikad živjet i Hrvatskoj samo kako bi HDZ ušićario koji glas mašala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije