Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galopirajuća pandemija

Luetić: Aktivacija Arene znači da smo dosegnuli katastrofalni scenarij

Krešimir Luetić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
27.10.2020.
u 11:25

U najcrnjem scenariju punit ćemo parter u Areni, kaže Mladen Vinković.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, kazao je kako su jučer vidjeli u medijima zabrinjavajuće pismo o teškom stanju u KB-u Dubrava te da se nada da je zdravstvena inspekcija provjerila sve navode i da se, ako ima poteškoća, žurno radi da se one otklone.

– Imamo saznanja da je zbog povećanog priljeva pacijenata potrebno osnažiti osoblje u Dubravi  i liječnicima i medicinskim sestrama i, koliko znam, jučer je krenulo popisivanje liječnika i sestara iz drugih ustanova i imamo ekipe koje trebaju danas krenuti tamo – rekao je Luetić gostujući u HRT-ovu Studiju 4.

Dodao je da je Hrvatskoj nedostajalo liječnika i prije epidemija te da bi broj od 2000 sustav sveo na normalno funkcioniranje. Što se tiče poziva umirovljenim liječnicima, rekao je da već sada 511 umirovljenih liječnika radi u sustavu.

Video – Postavljaju se dodatni kreveti u zagrebačkoj Areni za oboljele od COVID-19

 

Na pitanje koja je najveća opasnost za zdravstveni sustav, rekao je da je to preopterećenost. 

– Imamo situaciju galopirajuće pandemije i situaciju izrazito opterećenog i skoro slomljenog sustava traganja za kontaktima. Testiranje ima smisla ako od zaraženog kontaktirate kontakte i izolirate ih, a naši epidemiolozi trenutačno to više ne stižu. Smisao je da se ljudi stave u izolaciju i da ne šire bolest dalje. A ako vi i ne znate da ste ste kontakt oboljelog, krećete se u društvu i tako se širi bolest. Time dolazimo do preopterećenog zdravstvenog sustava – rekao je.

Dodao je da brojeve kojima svjedočimo zadnjih tjedan dana u bolnicama ćemo vidjeti tek za 10 do 14 dana.

– Brojevi hospitaliziranih ići će preko 3000, neki čak kažu i preko 4000, a naš sustav to može podnijeti, ali će bitno biti narušeno pružanje zdravstvene zaštite za ostala akutna stanja. 

Istaknuo je, ako dođe do aktivacije Arene, to znači da smo dosegnuli katastrofalan scenarij.

– Nadam se da ova ugroza neće trajati dugo. Ali sigurno u 6 do 12 mjeseci morat ćemo se boriti s epidemijom. Vjerujem da ona neće biti plamteća kao sada i da ćemo uspjeti iskontrolirati ove brojke – zaključio je.

Video – Vinković: Zadatak je da u Arenu postavimo 500 kreveta i to ćemo izvršiti

A Mladen Vinković, načelnik državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, kazao je kako su na trećem katu zagrebačke Arene postavili 270 kreveta, u planu je danas postaviti još 150 na prvom katu, a drugi kat rezerviran je za medicinsko osoblje.

U cijelu Arenu stane, rekao je Vinković, oko 800 kreveta. Za sada je tu 500 kreveta, a još 300 ih čeka u Jastrebarskom.

– To bi bio najcrnji scenarij da se mora puniti parter – kazao je Vinković za Dobro jutro, Hrvatska.

Možda ti kreveti, rekao je Vinković, neće biti potrebni, ali bolje je biti spreman.

Komentara 5

CR
CROLINDA
11:32 27.10.2020.

Riba smrdi od glave -džaba vam sve bez kažnjavanja - donose mjere a ne vrše kontrolu i ne kažnjavaju – rijetki nose maske i u zatvorenom a ko će vam ih nosit na otvorenom – ajde malo u kontrole – zaradite plaću – ljude ne vridi opominjat po savjesti jer je nemaju – udri po džepu – to bolje razumiju i to ih više boli nego savjest - i ko god ne nosi masku ( bez valjalog zdravstvenog razloga) oduzet mu zdravstveno i ne liječiti ga kad se zarazi i samoizolaciju neka plaća sam sebi

JO
jorgen
12:43 27.10.2020.

Možemo li pretpostaviti da se kod nas provodi slična praksa kao u Češkoj, pa se 50% hospitaliziranih odnosi na asimptomatske slučajeve koji nepotrebno zauzimaju bolničke krevete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije