Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor premijer-predsjednica

Lozančić odlazi, novi ravnatelj SOA-e bit će Daniel Markić?

24.03.2016., Zagreb - U Hrvatskom vojnom ucilistu Dr. Franjo Tudjman odrzana je Javna prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2016. godinu. Prezentaciji su prisustvovali ministar obrane RH Josip Buljevic i nacelnik Glavnog stozera OS RH genera
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.03.2016.
u 11:23

Cijeli moj tim i ja dat ćemo sve od sebe da zadržimo borbeno zrakoplovstvo, a u odluku će biti uključeni i piloti, rekao je Buljević

Nakon gotovo dva mjeseca bez dogovora, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković izgleda da su se usuglasili o razrješenju dosadašnjeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Premijer će, saznaje se, također potpisati razrješenje Lozančića, a kada to bude obavljeno, realizirat će se i dogovor o imenovanju novog ravnatelja, Daniela Markića.

Plan nabave za 2016.

On je bio Oreškovićev kandidat za tu funkciju, a imenovanju se dugo protivio prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Kako je Karamarko bio nezadovoljan što nije prošao nijedan od njegova dva kandidata, sada se otvara mogućnost “kompenzacije”, pa je moguće da bi jedan od “njegovih” mogao biti imenovan za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), jer je kad i Lozančiću, predsjednica potpisala razrješnicu i Ivici Paneniću, šefu UVNS-a. Premda se nagađalo da bi predsjedničin kandidat (ali i Oreškovićev) za to mjesto mogao biti general Drago Lovrić (donedavni načelnik Glavnog stožera), saznaje se da Lovrić nikada nije ni figurirao kao predsjedničin kandidat za tu poziciju.

Bude li napokon realiziran taj dogovor, možda se počne hladiti i konfliktna atmosfera među vladajućima. Pitanjima o tim temama bili su izloženi i ministar obrane Josip Buljević i novi načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov. U HVU-u bila je organizirana prezentacija MORH-ova plana nabave za 2016., no medije je uglavnom zanimala dnevna politika. Govoreći o aferi vezanoj uz remont MiG-ova 21 u Ukrajini, Buljević je dao važnu poruku o tome da “istraga o remontu hrvatskih MiG-ova u Ukrajini nije korak prema gašenju hrvatskog borbenog zrakoplovstva, a ako se utvrdi da je bilo krivaca, neće biti pošteđenih”, poručio je. Ministar kaže da su u MORH-u svjesni da do kraja ove godine mora biti donesena odluka kako će Hrvatska čuvati svoje nebo.

– Sasvim sigurno, cijeli moj tim i ja dat ćemo sve od sebe da zadržimo borbeno zrakoplovstvo, a u odluku će biti uključeni i piloti – rekao je. Čestitao je pripadnicima Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i Vojne policije i kazao da su u kratkom roku odlično obavili posao i nastavit će i dalje raditi. Istaknuo je da je DORH-u predana sva dokumentacija. Dodao je da za krivce neće biti poštede, “a isto tako ćemo urediti sustav da se to više nikada ne ponovi”, poručio je. Šundov, koji je prije bio glavni vojni inspektor, na pitanje kako to da nije shvatio da se nešto loše događa s remontom, kazao je da u planu za 2015. koji je odobrio ministar Ante Kotromanović nije imao zadaću nadzora tih pitanja, niti je ministar donio odluku o izvanrednom nadzoru.

Više za opremanje

Na pitanje kada će poletjeti prizemljeni MiG-ovi, Šundov je rekao da je najvažnija sigurnost letenja i da će zrakoplovi biti prizemljeni dok se ne dovrši istraga. No, s preostalim MiG-ovima, tvrdi, mogu izvršavati zadaće. Buljević je na prezentaciji kazao, što se tiče udjela sredstava predviđenih za materijalno zbrinjavanje, da iznos od 1,55 milijardi kuna pada na 39% obrambenog proračuna, što znači da se u uvjetima smanjenog proračuna (3,8 mlrd. kuna) ipak povećava iznos za opremanje vojske.

>>Vrijeme je za novog šefa SOA-e. Ne razumijem zbog čega Lozančić već sam nije podnio ostavku

>>'Ne postoji ni jedan razlog za smjenu Lozančića'

Komentara 65

Avatar DŠ.....
DŠ.....
11:55 25.03.2016.

Već viđeno. Sindrom Kurte i Murte. Zamjenik Vujčić naslijedio šefa Rohatinskoga. Zamjenik Cvitan naslijedio Bajića. Markić, manje-više, nastavlja put koji je moderna verzija dobro poznate narodne "I poslije Tita Tito".

IV
Ivozamp
13:53 25.03.2016.

Lopovluk lopovske SKH Partije necete sakriti, nece pomoci ni Orepić, Lozančić.... ma kako se zvali. Kupljeni MOSTovci s cama ili bez vas lopovluk cemo sankcionirati, ni Pašalici, Tolji i ostali.

RE
rekaosamsve
12:12 25.03.2016.

Time čiju ti politiku provodiš, partijsku Milančeta? Nece proci samo, tako letit ce te i ti i Lozančići svi koji misle provoditi porazenu partijsku politiku, znanu i zvanu Memorandum moraju poći ća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije