Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI DIREKTOR SOA

Lozančić: Da je SOA znala, obavijestila bi Vladu. Mislim da Plenković nije znao za izvide

Dragan Lozančić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
27.09.2020.
u 14:55

Istaknuo je da je DORH samostalan, ali da ima obvezu da mora reći neku informaciju nekome iz izvršne  vlasti ako to procjeni da to trebu. Kad je riječ o ovom slučaju, naveo je kako ne želi prejudicirati jer nema sve podatke.

Bivši šef SOA-e i trenutni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića, Dragan Lozančić smatra da su u  sporu oko tajnih izvida u aferi Janaf "u pravu i predsjednik i premijer". On vjeruje da presjednik Vlade i predsjednik Republike svakako mogu i moraju surađivati oko nacionalne sigurnosti, čak i kad se spore oko nečega. 

- Ustav ih upućuje na to, a to je i njihova moralna i profesionalna obaveza - naveo je, piše N1. Lozančić smatra da će se premijer i predsjednik kad tad sastati i razgovarati o svemu u četiri oka. 

Upitan o tome tko je u pravu, Andrej Plenković kad kaže da on ne smije znati za tajne istrage, ili Zoran Milanović kad kaže da premijer to mora znati, ako je riječ o određenoj razini naveo je da su obojica i to svaki na svoj način. 

Dragan Lozančić
1/11

- Na jedan način i i jedan i drugi su u pravu. Svaka operacija, svaki operativni rad, od početka do kraja, može se naći u trenutku kad se dođe do jednog podatka koji se treba reći ili jednom ministru ili premijeru ili predsjedniku. Ako iz te operacije proizlazi nešto što može utjecati na nacionalnu sgirunost, što može utjecati na sigurnost ili može ugrožavati štićenu osobu, onda ta informacija mora doći u prave ruke - kazao je Lozančić.

Kako je rekao, onaj tko vodi operaciju, mora štititi podatke, ali i mora odlučiti tko će dobiti neku informaciju ako za to postoje uvjeti. 

- Međutim, nijedna institucija u državi nije otok sam po sebi, ne radi u vakuumu. Je li to SOA, DORH ili Policija, sve te institucije svi su na jednom brodu koji se zove Hrvatska. Interese tog broda, Hrvatske, svi smo dužnio štititi, i to često zahtijeva da jedna institucija informira drugu, da informira državnu vlast.

Istaknuo je da je DORH samostalan, ali da ima obvezu da mora reći neku informaciju nekome iz izvršne  vlasti ako to procjeni da to trebu. Kad je riječ o ovom slučaju, naveo je kako ne želi prejudicirati jer nema sve podatke. 

- Ali želim vjerovati da su DORH i Policija donijeli odluke pravovremeno i u pravoj mjeri. Ono što mogu reći je, da je informacija došla do SOA-e, o tome da je jedan voditelj strateški važne državne tvrtke involviran u jednu koruptivnu radnju, da bi ta informacija morala pravovremeno doći do izvršitelja, do onoga tko odlučuje da bi se smanjila šteta - dodao je.

Upitan bi li SOA izvijestila Vladu o tome, odgovorio je kako vjeruje da bi SOA obavijestila Vladu o tome. 

- Ako doznate da netko tko upravlja strateškim interesirma Republike Hrvatske, da je korumpiran ili da je pod utjecajima strane države, vi imate procfesionalnu i zakonsku obavezu informirati one koji morati donijeti odluku o njemu - kazao je. 

Istaknuo je kako je za njegova mandata kao direktora SOA-e bilo slučajeve kad su ih obavještavali o nekim stvarima, bez obzira što za to, s njihove strane, ne postoji zakonska obaveza.

Na pitanje vjeruje li da premijer Plenković nije znao za izide u aferi Janaf, kaže da nema razloga za suprotno. 

O curenju informacija iz istrage kazao je kako to nije dobro za nikoga jer nas to 'iznutra grize'.  Komentirao je i klub Dragana Kovačevića u kojem su se okupljali brojni istaknuti dužnosnici. 

- Teško je reći je li trebala SOA to znati ili ne. Na neki način je trebala znati. Nije stvar lokacije, nego toga tko se tamo okuplja - rekao je za N1 i dodao kako nije znao za taj klub. 

VIDEO: Zoran Milanović o aferi Janaf i istrazi

Komentara 25

JB
JOKI_BROKI
15:57 27.09.2020.

Lozancic zna vise nego sta hoce priznati, u slucaju mamic milanovic je sve znao i koristijo u kampanji. Predsjednica je bila u pravu.

BL
bluescreen
16:58 27.09.2020.

Mikijev špijun.

Avatar Barba
Barba
16:24 27.09.2020.

S pravom ga je Kolinda smijenila. Sad pokazuje da ne razlikuje DORH, PNUSKOK I SOA. Ne razlikuje izvide od dokazivanja i od operatvne obavještajne djelatnosti. Čini mi se da to sve namjerno zamagljuje, kako bi se neki, kroz maglu, izvukli bez ogrebotina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije