Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi model financiranja

Lovrinović: Zadrugarstvo je jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednika

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.06.2018.
u 11:37

"Hrvatska je neto kreditor EU jer je više novca uplatila iz državnog proračuna nego povukla", kaže Lovrinović

Zadrugarstvo je jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača kako bi se mogli natjecati s multinacionalnim tvrtkama na tržištu Hrvatske, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Mali poljoprivredni proizvođači prepušteni su sami sebi, a najveći im je problem financiranje i otkup proizvoda, tvrdi Lovrinović.

Zato njegova stranka predlaže novi model financiranja poljoprivrede u kojemu bi nositelji proizvodnje i dalje bili OPG-ovi, organizatori te proizvodnje zadruge, a specijalizirane financijske institucije koje bi ih pratile od kreditnih unija preko zadružnih banaka do Agrobanke koju bi trebala osnivati država i pratiti veća poduzeća u poljoprivredi.

- Kreditne unije bi trebale osnivati poljoprivredne zadruge, gdje god je to moguće, a riječ je o malim sredstvima zato što velike banke ne prihvaćaju OPG-ove. Ovim modelom BDP poljoprivrede bi se mogao udvostručiti, a to bi utjecalo na povećanje BDP-a države od pet posto – procjenjuje predsjednik Odbora za poljoprivredu stranke Promijenimo Hrvatsku Zdravko Lešić. Podsjeća da u poljoprivredi imamo kvalitetne i nezagađene poljoprivredne površine, idealne klimatske uvjete, iskusnu radnu snagu, ali nemamo dovoljno razvijenu infrastrukturu, organizirani otkup proizvoda, adekvatne prerađivačke kapacitete, kao ni odgovarajuće financiranje poljoprivredne proizvodnje. Sustav preferira poljoprivrednu površinu, a ne proizvedenu robu, smatra Lešić. Podatci HNB-a iz 2016. godine, dodaje, pokazuju da su krediti poljoprivredi sramotno niski i od ukupne mase, banke su odobrile samo dva posto kredita poljoprivrednicima.

- Nedopustivo je da stambeni krediti budu pet puta veći nego oni poljoprivredi jer stambeni kredit donose dobit samo jednom, a poljoprivreda, ako je dobro organizirana, svake godine. Kreditna politika banaka prema poljoprivredi je neprihvatljiva, što otvara pitanje i društvene odgovornosti banaka i HNB-a - tvrdi Lešić.

Stupanj korištenja EU sredstava za poljoprivredu šokantno je nizak, naglašava Ivan Lovrinović, nije iskorišteno 400 milijuna kuna potpora poljoprivredi, a isplaćeno je svega 6,9 posto od svih ugovorenih projekata.

- Hrvatska je neto kreditor EU jer je više novca uplatila iz državnog proračuna nego povukla, što govori o neučinkovitosti i nesposobnosti Vlade – zaključuje Lovrinović te poziva vladajuće na ostavku.

Ivan Lovrinović
1/6

Komentara 2

AR
Artukovic
16:55 21.06.2018.

Kad se male ruke slože.........E moj Lovrinovicu....previse si gledao partizanskih filmova

MA
MATEO
16:39 21.06.2018.

Da, gospodine Lovrinović ima pravo, međutim, da bi više malih poljoprivrednika uspješno izišlo na tržište bilo bi potrebno SVE GOTOVE PROIZVODE BRENDIRATI, a ne da svaki proizvođač ima svoj brend. Primjerice, imamo udrugu sa 100 članova, koja proizvodi nekoliko sirnihsirnih proizvoda, svaki od tih trebao bi bit BRENDIRAN. To je velik i znalački posao, ali bez toga nema uspjeha jer tržišni plasman 100 članova svaki pod svojim brendom stvara nezamislivu zbrku i nemoguće je. Lp, Mate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije