Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završno obraćanje

Pavičić Vukičević: 'Hvala svim glasačima, a gospodinu Tomaševiću čestitam na ulasku u drugi krug'

Zagreb: Jelena Pavičić Vukičević glasovala na lokalnim izborima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/14
17.05.2021.
u 00:22

"Žao mi je, očekivao sam da ćemo ući u drugi krug", kazao je glazbenik Miro Ungar u trenutku kada je Miroslav Škoro uspio prestići Pavičić Vukičević

Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, a odlazak u drugi krug naposljetku je za dlaku izbjegla aktualna obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Iako je prema izlaznim anketama i prvim rezultatima bila u vodstvu u dramatičnoj završnici pretakao ju je Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta koji u drugi krug ulazi s Tomislavom Tomaševićem iz platforme Možemo!.

TIJEK VEČERI PRATITE U NASTAVKU: 

00:15 - Obrađeno je 99,34% glasova. Tomašević i dalje uvjerljivo vodi s 45,08% glasova, drugi je Škoro s 12,18%, a prema svemu sudeći iz utrke za gradonačelnicu ispala je Jelena Pavičić Vukičević koja je osvojila 11,14% glasova. Što se tiče mandata u Gradskoj skupštini njih čak 23 osvojila je platforma Možemo!, HDZ ima šest mandata, dok Domovinski pokret, SDP i BM365 osvajaju po pet mandata, a Most ti mjesta u Skupštini.

00:00 -  U gradu Zagrebu obrađeno je više od  97 posto biračkih mjesta. Tomašević ima 45 posto glasova, a Škoro 12,19 posto. Treća je Pavičić Vukičević koja osvaja 11,19 posto i čini se ipak neće u drugi krug. 

23:45 - "Dopustite mi od srca zahvaliti svim našim sugrađanima koji su se danas odazvali našem pozivu i izašli na izbore i birali svoje kandidate koji će ih predstavljati iduće četiri godine u vijećima gradskih četvrti, u gradskoj skupštini grada Zagreba, a kroz dva tjedna vidjet ćemo i kao gradonačelnik ili gradonačelnica grada Zagreba", započela je svoje obraćanje Jelena Pavičić Vukičević koja je potom zahvalila svim članovima Stranke rada i solidarnosti, ali i simpatizerima na podršci. 

"Sad je već poodmaklo vrijeme. Izvještaji polako pristižu. U iščekivanju posljednjeg zapisnika s 606 biračkih odbora na području grada Zagreba. Dopustite da u ovom trenutku samo čestitam gospodinu Tomaševiću na ulasku u drugi krug. Kad stignu svi rezultati i kad se prebroje svi glasovi ujutro ćemo se obratiti u vezi samog drugog kruga", kazala je aktualna obnašateljica dužnosti gradonačelnice grada Zagreba. 

23:40 - U Zagrebu je obrađeno više od 89 posto glasova, a rezultati i dalje ostaju isti. Tomislav Tomašević vodi s 45,15% glasova, na drugom mjestu je Miroslav Škoro s 12,08%, dok je na trećem mjestu Jelena Pavičić Vukičević s 11,25 %. Svoje završno obraćanje pred glasačima su održali Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro dok se dolazak Jelene Pavičić Vukičević tek očekuje. 

23:17 - Obrađeno je 80,03% glasova. Tomislav Tomašević ima 44,62 posto. Škoro 12,23%, a Pavičić Vukičević 11,54% glasova.

22:59 -  "Žao mi je, očekivao sam da ćemo ući u drugi krug", kazao je glazbenik Miro Ungar u trenutku kada je Miroslav Škoro uspio prestići Pavičić Vukičević. "Vjerujem da bi Jelena u drugom krugu tek zapravo mogla pokazati što zna. Mislim da joj je naštetila priča o žičari koja uopće nije takva kakva se predstavlja, nabacuju se izmišljene cifre o troškovima. Logično je da dolazi do promjena kad se tako nešto veliko gradi, to se koristilo na zloguki način", uvjeren je Ungar. 

Dodao je i da je samo član stranke te da u istoj nema ulogu, a dotakao se i preminulog gradonačelnika Milana Bandića. "Milan Bandić je imao ideju da Zagreb kao metropola dobije svoj cabaret te je prepoznao moje kvalitete i znanje koje skupljam 65 godina. Zahvalan sam što mi je dao povjerenje da vodim cabaret Kontesa", rekao je Ungar. 

22:48 - Obrađeno je 59,41 posto biračkih mjesta. Kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro pretekao je Jelenu Pavičić Vukičević (BM 365) u utrci zagrebačkog gradonačelnika, a Tomislav Tomašević (Možemo!) i dalje vodi s osvojenih 44 posto glasova.Škoro je osvojio do sada 21.912 glasova (12,23 posto), a Jelena Pavičić Vukičević 21.669 glasova (12,09 posto).

Tomislav Tomašević i dalje uvjerljivo vodi  s osvojenih 78.825 glasova (44,01 posto).

22:44 - Ekonomist Ljubo Jurčić, koji je četvrti na listi Stranke rada i solidarnosti za zagrebačku Gradsku skupštinu, izjavio je u nedjelju da bi ulazak njihove kandidatkinje Jelene Pavičić Vukičević u drugi krug bio uspjeh za stranku. Kaže da će drugi krug biti potpuno drugačiji te da Pavičić Vukičević ima šansu pobijediti.

Jurčić objašnjava da su u prvom krugu više presudile emocije, te da je "klatno otišlo na drugu stranu i bila je prevelika upotreba negativne vatre prema pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću". Stvorio se krivi osjećaj da je Bandić grešnik u puno većoj mjeri nego što je bio, to je bila emotivna reakcija glasača prema Tomislavu Tomaševiću "makar po njegovom CV-u te glasove on ne zaslužuje", kaže Jurčić. 

22:27 - Raspoloženje u stožeru Pavičić Vukičević poljuljano je najnovijom situacijom u kojoj Miroslav Škoro stiže na 213 glasova

22:20 - "Gotovo je kad je gotovo, velika je šansa da ćemo se mi u drugom krugu suočiti s Možemo!", kazao je Otto Barić, kandidat za zamjenika gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević. Istaknuo je i da je njihova najveća prednost u odnosu na platformu Možemo! ta što oni doista imaju, kako kaže, program, projekte i znanje dok Tomašević o njima samo govori. "Volio bih da se stvarno suočimo oko bitnih stvari", zaključio je Barić. 

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
22:12 - U Zagrebu je obrađeno nešto više od 27 posto glasova.  Tomislav Tomašević i dalje vodi s 42,46% glasova, na drugom mjestu je Jelena Pavičić Vukičević s 13,31%, dok je odmah iza nje Miroslav Škoro s 12,57% glasova. Što se tiče mjesta u gradskoj skupštini Možemo! ima 38, 21%, HDZ-ova koalicija 11,45% dok je "365 Stranka rada i solidarnosti" dobila 11,13% glasova.

21.00 - Prema rezultatima prvih privremenih rezultata DIP-a koji su objavljeni u 21 sat Tomislav  Tomašević i dalje je u vodstvu za gradonačelnika Zagreba, no njegova se prednost pred Jelenom Pavičić Vukičević ipak nešto manja u odnosu na rezultate izlaznih anketa. Prema podacima DIP-a Tomašević ima 40,68 % glasova, dok se postotak kod  Pavičić Vukičević popeo na 16,57%. U Zagrebu je do 21 sat bilo obrađeno nešto više od 2% glasova. 

Prve rezultate komentirala je Mirka Jozić iz  '365 Stranka rada i solidarnost'. "Očekivali smo Jelenin ulazak u drugi krug. Drugi krug je puno važniji i drugačije se glasuje. Očekujemo podršku Miroslava Škore i Davora Filipovića i očekujemo pobjedu u drugom krugu kao nagradu za sve što smo do sada radili. Da je obrnuta situacija i mi bismo njih podržali", istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Osvrnula se i na pad podrške Tomislavu Tomaševiću. "Važno nam je da je podrška Tomaševiću s 48% prema izlaznim anketama pala na 40%", kazala je i dodala da očekuju pobjedu svoje kandidatkinje u drugom krugu baš kao što je to istaknuo i Ivica Lovrić nakon prvih izlaznih anketa. 

20.00 - Atmosfera u stožeru Jelene Pavičić Vukičević poprilično je mirna i sve prolazi bez pretjeranog slavlja. Okupilo se 50-ak pristaša stranke, a većina okupljenih vrijeme provodi na mobilnim uređajima provjeravajući povećava li se razlika između Jelene i Miroslava Škore. Za razliku od drugih stožera u kojima okupljeni uživaju u ići i piću u izbornom stožeru Jelene Pavičić Vukičević gostima se nude napolitanke, voda i juice. Tek nekolicina okupljenih pridržava se propisanih epidemioloških mjera i ima zaštitne maske na licu. 

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL
19. 58 - "Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića", izjavio je novinarima u nedjelju nakon prvih izlaznih anketa u Izbornom stožeru Pavčić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić. 

Prema prvim izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, a Jelena Pavičić Vukičević 11,5 posto.

"Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći", rekao je Lovrić novinarima komentirajući izlazne ankete po kojima je Jelena Pavičić Vukičević na drugom mjestu, malo ispred Miroslava Škore, kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića. 

16.05.2021., Zagreb - Izborni stozer kandidatkinje za gradonacelnicu Zagreba Jelene Pavicic Vukicevic na parkiralistu ispred prostorija Stranke rada i solidarnosti u Praskoj 5. Ivica Lovric Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na pitanje kakva su njegova očekivanja ako Pavičić Vukičević uđe u drugi krug izbora sa Tomislavom Tomaševićem koji je po rezultatima izlaznih anketa uvjerljivo na prvom mjestu, Lovrić kaže kako su uvjereni da će Pavičić Vukičević pobijediti. 

Složio se da izlazne ankete pokazuju snažan rezultat Tomaševića, ali, kaže Lovrić, drugi krug je nova utakmica dva kandidata.

"Mi smo uvjereni da Zagreb ima snage i da će biti odlučnosti kod zagrebačkih birača da gospodin Tomašević neće pobijediti u drugom krugu", poručio je Lovrić.  

Kaže kako su očekivali da će rezultat biti veliko iznenađenje, barem kada je u pitanju Tomašević jer je osobno mislio da će dobiti oko 40 posto u prvom krugu, ali vidimo da je po izlaznim anketama i više.

"No, znamo da za pobjedu treba preko 50 posto i uvjeren sam da će biti drugoga kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević biti u drugom krugu. Znali smo također da ćemo voditi dosta tijesnu utakmicu sa Domovinskim pokretom i Škorom, ali nama je važno da smo za nijansu barem po ovim anketama bolji,, a kad se prebroje rezultati uvjeren sam da ćemo biti čvrsto drugi i da ćemo se naći ovdje 30. svibnja u 19 sati", istaknuo je Lovrić.

Ljubo Jurčić, koji je na listi Jelene Pavičić Vukičević, iznenađen je dočekao prve izlazne ankete.  "Iznenađen sam, naravno da čekamo konačne rezultate. Očekivao sam da će Tomislav Tomašević dobiti preko 30%, ali ne i da će biti 48,6%. Mislim da su ljudi glasali s prevelikom negativnošću prema bivšem gradonačelniku i mislim da bi u drugom krugu kad se te emocije isprazne mogle nadvladati racionalno razmišljanje. Mislim da će se u drugom krugu glasati s manje osjećaja, a više razuma", kazao je Jurčić za Večernji list. 

Osvrnuo se i na Tomaševića za kojeg smatra da nema reference za upravljanje gradom Zagrebom.  "Smatram da Tomašević nema reference voditi tako veliki sustav, a znamo da je grad Zagreb najveći sustav u zemlji i da nije pametno dati ključeve tako velikog sustava u ruke čovjeku koji nije vodio ni manje sustave. Nitko ne može biti spreman kad se pojave prvi problemi, nitko tko nije radio taj posao. S druge strane Jelena je dugo u sustavu i zna što bi trebalo učiniti", dodao je Jurčić. 

Ne bi bilo dobro da se za neuspjeh u takvim budućim situacijama okrive, kao razlog navodi, prethodnici.  "Zagreb ima velike i dobre projekte i pozicije, ali ima i problema i to ne zbog onoga što je ostalo iza Milana Bandića nego zbog korone i zemljotresa", istaknuo je. 

Bivši SDP-ov kandidat za Predsjednik vlade osvrnuo se i na aktualne događaje u SDP-u.  "Bilo je za očekivati ovo sve što se događa, ja sam predvidio da će pad rejtinga biti i ranije. Dolaskom Milanovića koji je imao drugačiji pristup, malo se radilo u stranci, na terenu vrlo slabo i oslanjalo se većinom na javni nastup dok je kod Račana to bilo mnogo drugačije i neistomišljenici su bili uključeni u rad", kazao je Jurčić. 

Na pitanje hoće li se u SDP-u zaustaviti taj pad odgovara: "Neće se vratiti na staro, sličnu su situaciju socijaldemokrati imali i u Italiji i Francuskoj. Društvo sazrijeva, stranka se birokratizira i upravo se to dogodilo SDP-u", zaključuje Jurčić. 

05.07.2020.., Zagreb - Docek izbornih rezultata u stozeru Stranke rada i solidarnosti u Praskoj ulici. Ljubo Jurcic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Referirajući se na rezultat Tomaševića, Lovrić kaže da je to teško komentirati i da je očito to danas stanje onih birača koji su izašli na birališta.

"Demokratski rezultat na izborima ne treba posebno komentirati, no ja vjerujem da je potencijal zagrebačkih birača  takav da će u drugom krugu rezultat biti sasvim drukčiji", rekao je Lovrić, te ponovio kako je uvjeren da će Pavičić Vukičević u drugom krugu pobijediti Tomaševića.

Komentara 24

DA
darwil
20:12 16.05.2021.

Jedno je sigurno Lovriću, tebe čeka suđenje a i kazna a i da si nađeš poslije neki posao skupa sa Vukičevičkom.

DA
darwil
20:16 16.05.2021.

Lovrić može po izgledu zamijeniti Mr.Beena i imat će posao u kazalištu Komedija.

AD
adminka
20:58 16.05.2021.

Ljubo je razočaravajući pijun, mene bi bilo sram toliko se držati za politiku a nemati nikakav uspjeh niti podršku glasača, ali njega to ništa ne dira, valjda naplati, pa onda mu svejedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije