Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
40 3°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • stefj:

    Ideja da će se sve riješiti dodatnim povećanjem poreza uvijek se do sada pokazala krivom, a dotični je stalno prezentira kao rješenje... A suprotnih primjera ima koliko želimo. Evo npr. jedan blizu je Irska koja je minimalnu satnicu dizala s ... prikaži još! podizanjem standarda, a dizanje standarda je temeljila na maloj državi, malim porezima i slobodnom tržištu... Države s visokim porezima poput Švedske, Norveške ili Danske imaju visoke poreze, no te imaju i visoki standard, a do njega su došli prije. Ljudi imaju primanja koja mogu podnijeti tolike poreze... S druge strane imamo Francusku, koja ima visoko progresivno oporezivanje, pa imamo ogromne socijalne razlike, s najnižim slojevima koji ne mogu spojiti kraj s krajem. S time da su bogati masovno napustili zemlju... I da, dobro primijećeno da Piketty stalno izbjegava suočiti se s činjenicama, npr. s ogromnim problemom lošeg upravljanja javnim novcem... Čak je i jedna Švedska to shvatila, pa je uvela vaučerizaciju svega što se moglo, Danska država nema skoro niša u vlasništvu itd...

  • xaron:

    Po meni, glavna poemta Piketya je da se u kapitalizmu vrši recikliranje kapitala u okviru obitelji, čime se formira kapitalistička aristokracija. Prema tome, došlo je samo do zamjene plemičke aristokracije sa kapitalističkom “ aristokracijom “.

  • Zapadnjak:

    U prvoj knjizi (kapital u 21 stoljeću) na nekoliko mjesta se logika informacija veoma priblizila mogucnosti da se istrazi tema utjecaja globalizacije na najnize place na zapadu, pikety tada nije usao u tu pricu, a nije ni sada... u svakom ... prikaži još! slucaju ne bih rekao da je pametno ignorirati narativ koji ima neku elementarnu logiku i mnogi njegovi kolege teoretiziraju o tome - ideja je da su najnize place u jednom velikom dijelu sporo rasle upravo zato sto je za poslove koji imaju najnizu placu (npr tekstilna industrija, stvari tog tipa) najlakse naci alternativu u kini ili indiji jer ne trazi nikakva posebna znanja ili kvalifikacije, a jednaka potraznja za radom uz vecu ponudu stvara pritisak na cijenu rada... s obzirom da se i meni ovo cini vrlo jasnim, cak i ociglednim, sklon sam vjerovati da pikety namjerno ignorira, gotovo kao da nema protuargument, a ne zeli da mu to pokvari unaprijed određen narativ... također u prvoj knjizi nije uspio adekvatno objasniti zasto je nejednakost sama po sebi problem, niti u jednom trenutku nije komentirao učinkovitost upravljanja javnim novcem (razumna je ideja da problem socijalne drzave nije u kolicini prikupljenog poreza nego u nacinu na koji se njime upravlja)... sve u svemu, mislim da iskreni i tocni odgovori na ova pitanja ruse krucijalni narativ da ce se drustveni problemi rjesiti povecanjem poreza... inace, po podacima svjetske banke, zadnje sto sam nasao na brzinu je iz 2016 godine, globalna nejednakost se smanjuje, smanjuje, a ne raste.

Još iz rubrike Vijesti

Turisti uživaju u Komižu na ljetovanju
Nakon rekordne 2019.

Drastično pao broj dolazaka i noćenja: Zabilježen povratak na razine od prije 20 godina

The Wider Image: Brazil women suffer in silence as COVID-19 sparks domestic terror
ISTRAŽIVANJE O POSLJEDICAMA PANDEMIJE

Put prema ravnopravnosti žena u menadžmentu usporen za 10 godina

meeting with Iraqi President Barham Saleh at the ViP
Ispratio ga predsjednik

Papa završio povijesni posjet Iraku uz poruku: Mir je moćniji od rata