Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puharska noć

Lov na puhove već dugo godina nije obiteljska tradicija

Foto: Prijatelji životinja
1/2
05.10.2018.
u 19:50

Nitko od mladih više ne lovi puhove, potvrđuju nam Gorani. Dodaju i da su dobro upamtili scene puhova koji se satima muče dok ne uginu

Iako se u objašnjenju održavanja Puharske noći grad Čabar opravdava brojnim prigovarima ‘kako se u drugim podnebljima organiziraju razne manifestacije’, a poziva se i na iznimno staru tradiciju lova na puhove u Gorskom kotaru i Lici, čini se da je ipak riječ o običajima koje mlađi potpuno ignoriraju.
Potvrđuju to i Gorani koji se više niti ne sjećaju kad je netko od njihovih obitelji ili susjeda išao u lov na puha. I uglavnom se čude objašnjenjima kojima Grad opravdava puharsku noć. Kažu, nije ona ništa novo, ali je lov na puhove sve rjeđi. I ne bi ga uopće trebalo  biti.


- Nitko od mladih više ne lovi puhove, to je davno prošlo vrijeme. Većina obitelji prestala je to raditi sigurno prije 20 godina, ne znam zapravo nikoga da to još uvijek radi. Puholov je izumro kao neka obiteljska tradicija. Puhova mast je kao čudotvorna, ali takvih narodnih lijekova ima čitavo čudo - kaže nam jedan od stanovnika Čabra (podaci u redakciji), koji je bio tinejdžer kad se išlo u lov na puhove. Dodaje kako dozvole o kojima pričaju u Gradu sigurno nitko nema, ni ne znaju da im treba. Imaju ih možda samo oni koji u lov idu ciljano radi mesa i puhove masti. A još uvijek se vrlo dobro sjeća i kako je taj lov izgledao.
- Neki puhovi su odmah umrli, druge smo znali pronaći i neozlijeđene. Puštali smo ih u šumu, a nekad smo ih i kao ptičice držali u kavezima. Neki su bili lakše ozljeđeni pa su se oporavili. Najgore je bilo kad smo pronašli teško ozlijeđenog puha kojeg nitko nije mogao ubiti, jadan se znao satima mučiti - priča nam i dodaje da je te scene teško zaboraviti. I baš zbog toga, ističe, Grad bi trebao prestati širiti takve glupe pozive.

Foto: Prijatelji životinja


A Prijatelji životinja upozorili su Grad Čabar da organiziranjem ovoga događanja potiče krivolov i kršenje zakona, ali i predstavlja svoj grad kao zaostalo mjesto u kojemu se, pravdajući se nastavljanjem tradicije, ubijaju i muče životinje.
- Pozivamo vas da odbacite tradicije koje zbog svoje okrutnosti pripadaju sramotnoj prošlosti i kojima nema mjesta u suvremenom svijetu. Bilo bi primjereno i edukativno za djecu i mlade, ali i starije, da svoju turističku ponudu temeljite na civiliziranim sadržajima i etičnom odnosu prema životinjama - stoji u dopisu Prijatelja životinja. Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja 43 udruge za zaštitu životinja, pozvala je Čabar da otkaže „Puharsku noć”. Kažu, neka puh bude zaštitni znak Čabra, ali u kontekstu njegove zaštite i zaštite prirode općenito. Jednako tako, smatraju da bi se izmjenama Zakona o lovstvu puholov trebao potpuno zabraniti.

Ključne riječi

Komentara 3

AE
Aedes2017
21:45 06.10.2018.

Špljat ? Vrlo zapamćeno prezime iz vremena tvrdog komunizma. U selu su mam bili parkirani milicijski fičeki. Naturlich ,to je daleka prošlost.Ps.Zagorci jedu divljač,jasno,no puhove služe za copranje I vrlo su traženi.

MG
mato.greganic
08:19 06.10.2018.

Neka netko proba živjeti u kući sa puhovima, znam da sam došao u njihovo stanište ali kaj oni rade po noći to nije za izdržati, dva puta sa mijenjao krovište kako nebi mogi ući pod crijep.

ST
Stipan
09:43 06.10.2018.

Puhove Zagorci jedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije