Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPLO SE OBUCITE!

Jak vjetar stvara kaos u prometu, čeka nas obilna kiša i olujna bura, ponegdje će i danas biti snijega

vrijeme
Foto: PIXSELL
1/2
12.10.2020.
u 07:42

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje - navodi HAK o jutrošnjem stanju u prometu.

Snijeg koji je jučer padao na Platku mnoge je neugodno iznenadio usprkos brojnim najavama meteorologa kako stiže loše vrijeme, a prema prognozama lošije vrijeme čeka nas i danas baš kao i u danima koje slijede. 

- Tijekom ponedjeljka u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. Osim što će biti kišovito, bit će i vjetrovito i svježe, uz temperaturu zraka između 8 i 12 °C. Izraženijeg dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj pa pripremite toplu odjeću i obuću te rekvizite za kišu budući da će veći dio dana povremeno padati, a uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar bit će svježe - poručila je meteorologinja dr.sc. Tanja Renko za HRT. 

Vrijeme će biti takvo da će i danas uglavnom iznad 800-900 metara uz kišu biti moguća i susnježica i snijeg. 

- Na sjevernom će Jadranu uz jaku, podno Velebita i olujnu buru prevladavati suho vrijeme, a bit će i duljih sunčanih razdoblja. U Dalmaciji promjenjivo oblačno s povremenom kišom, prema jugu i čestom grmljavinom, pa će pasti i veća količina kiše, mjestimice i u samo nekoliko sati. Jaka i olujna bura prijepodne će puhati do Šibenika, a zatim će se polako širiti i na jug. Na jugu Hrvatske veći dio dana puhat će jugo i južni vjetar, uz vrlo vjerojatne izražene pljuskove s grmljavinom te mjestimice i obilnom kišom, moguće i više od 60 litara po četvornom metru - navodi meteorologinja. 

Pripazite u prometu

Loše vrijeme značajno je utjecalo i na promet u zemlji, javlja HAK. 

Kako navode, zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

- Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga te lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) - javljaju iz Hrvatskog autokluba. 

Zabrana je prometa na Krčkom mostu (DC102) za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu i osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

- Na dionici autoceste A1 tunel Sveti Rok - vijadukt Božići brzina je ograničena na 60 km/h zbog jakog vjetra. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje - navodi HAK o jutrošnjem stanju u prometu. 

Što nas čeka u narednim danima

Vrijeme će biti promjenjivo i narednih dana. 

- Na krajnjem će jugu Jadrana još u utorak biti kiše, dok će drugdje na Jadranu prevladavati sunčano. Bura i sjeverni te sjeverozapadni vjetar brzo će poslijepodne slabjeti i okretati na jugo, koje će u srijedu donijeti oblake i kišu koja ponovno na prijelazu sa srijede na četvrtak može biti izraženija i obilnija - prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a. 

Na kopnu će utorak biti u znaku smirivanja, a kratak predah od kiše u većini predjela bit će i u srijedu. 

- Utorak će vrlo vjetrovit biti u istočnoj Hrvatskoj, a srijeda u gorju, kada će zapuhati jugozapadnjak s kojim će i temperatura malo porasti. Četvrtak ponovno posvuda vrlo promjenjiv - navodi meteorologinja dr. sc. Renko. 

VIDEO: Borba protiv koronavirusa! Idući tjedan od 12. do 16. listopada ne propustite prigodne darove uz Večernji list. Zaštitne maske, savjeti za lakši rad od kuće i još mnogo toga!

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
20:25 13.10.2020.

hladan listopad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije