Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstor borilačkih vještina

Lorenin zaštitnik Deur: Na raspolaganju im je 24 sata dnevno

Josip Deur
Foto: Facebook
19.12.2018.
u 10:12

Tko je krivo pogleda ili dirne, neka računa da je dirnuo u mene. Ja ću je štititi isto kao što štitim i svoju obitelj, kaže Deur

Divljački premlaćena Lorena Gurlica - kojoj je umalo smrtonosne udarce zadao Darko Kovačević Daruvarac, a kasnije i pravna država koja ga je pustila na slobodu - nije sama.

No, premda su uz 18-godišnju Zadranku i njezinu obitelj barem deklarativno stali mnogi, od državnog vrha do navijačkih skupina, samo im se jedan čovjek stavio na raspolaganje 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Riječ je o Josipu Deuru (36), zadarskom poduzetniku i majstoru borilačkih vještina, koji se Loreni i njezinoj majci Ani, kao i preostalo dvoje djece, ponudio kao zaštitnik premda ih ranije nije poznavao. Naime, Lorena nema oca, nakon što je počinio suicid prošloga ljeta zbog tegoba s PTSP-om od kojeg je obolio kao logoraš kninskog zatvora i dragovoljac Domovinskog rata

Čuju se svakodnevno

- Tko je samo pomisli krivo pogledati, a kamoli dirnuti, neka računa da je pogledao i dirnuo u mene. Ja ću je braniti, štititi i čuvati isto kao što štitim i svoju obitelj. Ona je dijete prerano preminulog hrvatskog branitelja, ona je dijete koje je jedino čudom Božjim preživjelo sve one batine. I na koncu, ona je dijete zbog kojeg nisam mogao ostati ravnodušan i za koje sam osjetio da se i ja moram trgnuti, ostaviti sve svoje obveze, kao i svoju obitelj, te pružiti ruku pomoći koliko je to bilo u mojoj moći - rastumačio je Josip Deur svoju motivaciju da se aktivno uključi u slučaj koji je šokirao Hrvatsku. 

>> Pogledajte videokomentar Ive Puljić - Šego o slučaju 'Daruvarac'

Obitelj Gurlica njegovu je pomoć prihvatila objeručke: Lorena mu je toplim riječima zahvalila na društvenoj mreži i otada se, otkriva Josip, čuju svakodnevno.

- Shvatio sam da ih muči strah, da su bespomoćni pored ovog, s punim pravom mogu reći, nakaradnog i beskorisnog sustava, da su prepušteni sami sebi i svojoj sudbini u kojoj su se našli ni krivi ni dužni - kaže Josip dodajući kako "slučaj Daruvarac" više nije problem pojedinca, jer svi dobro znamo što je taj pojedinac napravio, već sustava koji je zakazao. 

- Nisam mogao više slušati kako se predsjednica javlja kao majka, a premijer kao otac jer se ovdje radi o tome da je zakazalo Općinsko državno odvjetništvo kvalificirajući djelo kao teške tjelesne ozljede umjesto pokušaj ubojstva. Sedam godina trenirao sam ultimate fight i džiju džicu te dobro znam što znači udarati nekoga pola sata - ogorčen je Josip Deur koji je ovu prigodu iskoristio za apel medijima da više ne emitiraju snimku brutalnog premlaćivanja djevojke jer je to iznova traumatizira. 

Snimka joj zabija nož u srce

- Pogled na taj događaj zabija joj nož u srce - prenio je Josip Lorenine riječi. Pitamo Josipa ostavlja li mu gorak osjećaj činjenica da žrtvu poput ove djevojke moraju štititi pojedinci umjesto sustava.

Galerija: Suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu

Josip Deur
1/13

- Mi se kao društvo moramo pozabaviti zaštitom žrtava od nasilnika. No sustav je pao. Zato sam ljutit na državne dužnosnike, pa i na ministra Bošnjakovića koji je u Zadar došao s tri automobila i 20 ljudi oko sebe, dok je Lorena sama - kaže Deur, inače dobitnik odličja Grba Grada Zadra, nakon što je u rujnu prošle godine, skupa sa starijim bratom Marinom, spasio četiri ljudska života u biblijskim poplavama koje su se sručile na Zadar.

Također, cijenjen je u braniteljskoj populaciji nakon što je nedavno iz Šepurina kraj Zadra krenuo na šest dana dugo putovanje do centra Zagreba s 18 kilograma teškim križem na leđima kako bi upozorio na neprocesuiranje ratnih zločina.

- Razlog ovog mojega čina isključivo je buđenje duhovne svijesti našeg naroda, koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga - kazao je početkom listopada nakon podviga o kojem se u Zadru i danas priča.

>> Pogledajte kako je bilo na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu

Komentara 116

DU
Deleted user
10:36 19.12.2018.

Svaka čast.

Avatar IvanR
IvanR
11:40 19.12.2018.

Trebalo bi se očevi suborci malo organizirati

TR
trabant7
11:58 19.12.2018.

U cijeloj priči "najbolji" su mi vlasnici kafića koji su pojačali glazbu da se ne čuje. Zašto Zadrani ne bojkotiraju taj kafić pa nek propanu ionako su zvjeri i smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije