Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za konkurentnost

Lorencin predstavio projekt '1000 bazena za hrvatski turizam'

tisucu bazena (1)
Foto: Ministarstvo turizma
1/3
12.06.2013.
u 14:12

Predstavljene su i izmjene kreditnih programa koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), a koji se odnose i na turistički sektor te mogućnosti korištenja strukturnih fondova za male i srednje poduzetnike u turizmu u 2013.

- Proširenje turističke sezone jedan je od naših glavnih ciljeva, a s obzirom da objekti s bazenima imaju u prosjeku 30 posto veću popunjenost, siguran sam da će ovakav program pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma - izjavio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom predstavljanja programa \'\'Tisuću bazena za hrvatski turizam“, kojeg provodi Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Na konferenciji su predstavljene i izmjene kreditnih programa koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), a koji se odnose i na turistički sektor te mogućnosti korištenja strukturnih fondova za male i srednje poduzetnike u turizmu u 2013. godini. Izmjenom Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, povećana je tlocrtna površina pomoćne građevine koja se gradi na građevinskoj čestici postojeće zgrade, što se odnosi i na bazene, s dosadašnjih 24 na 100 kvadratnih metara te za te bazene sada neće trebati građevinska dozvola. Sredstva mogu koristiti trgovačka društva, obrti i zadruge, za izgradnju i opremanje vanjskih bazena minimalne površine 30 kvadratnih metara i unutarnjih bazena minimalne površine 20 kvadratnih metara. Sredstva će se dodjeljivati za bazene izgrađene od 1. siječnja do 31. listopada 2013. godine, a ukupno je za ovogodišnji program osigurano 10 milijuna kuna, s time da je 60 posto sredstava iz proračuna Ministarstva turizma, a 40 posto iz proračuna Ministarstva poduzetništva i obrta. Maksimalno će se po projektu dodjeljivati 50 tisuća kuna ili do 50 posto ukupne vrijednosti investicije.

S obzirom da se privatni iznajmljivači mogu prijaviti isključivo uz uvjet da se do predaje natječajne dokumentacije registriraju kao obrt, trgovačko društvo ili zadruga te imaju minimalno jednog zaposlenog, ministar Lorencin naglašava kako je želja Ministarstva turizma da se privatni iznajmljivači usmjeravaju još snažnijem i profesionalnijem razvoju u turizmu. Natječaj će biti tijekom dana raspisan na internetskim stranicama Ministarstva turizma. Ministar je također predstavio mogućnosti financiranja za male i srednje poduzetnike u turizmu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu je napomenuo kako je u tijeku javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga, koje provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta te kako će isto ministarstvo u rujnu raspisati natječaj za korištenje Strukturnih fondova za segment malih i srednjih poduzetnika (MSP) u 2013. godini. Naime, iz Strukturnih će fondova za sve projekte malog i srednjeg poduzetništva, uključujući i one u turizmu, na raspolaganju biti 30 milijuna eura.

>>Lorencin: Vize u Rusiji i Ukrajini izdajemo u roku do pet dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije